Zonguldak Gezilecek Yerler

Zonguldak’ta Gezilebilecek Noktalar

Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi sınırları içinde yer alır. Karadeniz'e kıyısı bulunan Rusya, Moldova, Ukrayna, Gürcistan ve Romanya gibi pek çok ülke ile önemli bir ticaret ağına sahiptir. Şehrin özelliği kömür madenlerine sahip olmasıdır. Türkiye’nin en zengin taş kömürü madenlerini barındıran Zonguldak’ta ilk kömür ocaklarını Fransızlar keşfetmiştir. Göldağı bölgesi şehirdeki kömür yataklarını tarif edebilmek için en yüksek bölgelerden biri olduğundan, harita üzerinde Zonguldak kömür madenleri anlatılmak istendiğinde bu bölge işaret edilmiştir. Bu nedenle Fransızlar, Fransızca bölge manasına gelen "Zone" kelimesini Göldağı’nın başına ekleyerek kullanmıştır. Böylece bölgeye "Zone Göldağı" denilmiştir. Zamanla bu tanımlama değişmiş ve Zonguldak tabiri ortaya çıkmıştır. Zonguldak çok büyük bir şehir değildir ve sadece altı ilçesi vardır. Kuzeydoğusunda Bartın, güneydoğu tarafında Karabük, güney kesiminde Bolu ve batıda Düzce bulunur. 

Zonguldak'ın Kısa Tarihçesi

Antik dönemde Zonguldak, Paflagonya adıyla anılır. Bu yerleşim yeri hakkında hakkında bilgi veren en eski kaynak, Homeros'un "İlyada" adlı eseridir. Şehrin Filyos taraflarında Tieion Antik Kenti’ne rastlanır. Böylece Milet yerleşimine yönelik kalıntıların olduğu yönündeki fikir kabul görmeye başlar. M.Ö’lere uzanan tarihiyle bölgenin en eski halkının Hattiler olduğu biliniyor. Daha sonra Hittiler, Persler, Makedonlar, Pontus Rumlar ve Roma ve Doğu Roma İmparatorlukları hakimiyetine girmiştir. 1084 yılında ise Anadolu’yu yurt edinmeye başlayan Anadolu Selçukluların eline geçmiştir. Ancak bir süre sonra Cenevizliler bölgeyi fethetmiştir. Osmanlılar gelişip büyümeden önce bu bölgede Candaroğulları Beyliği hüküm sürmüştür. Fatih Sultan Mehmet devrinde ise Cumhuriyet kurulana kadar şehir hakimiyeti Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir.

Zonguldak Müzeleri

Zonguldak gezilecek yerler tespitine ilk olarak müzelerle başlıyoruz. Bu şehirde dört farklı görülebilecek müze bulunuyor. Bunlar; Maden Müzesi, Ereğli Müzesi, Alemdar Gemi Müzesi ve Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi'dir. Zonguldak müzeleri hakkında ilk önce kömürün sembolü bir şehir olduğundan Maden Müzesi'ne değinmek yerinde olur. Taş kömürü Zonguldak için şehrin kültürünü, yaşam biçimini ve geçim kaynaklarını gösteren bir simge. Dolaysıyla kömür madeni anlatan ve yaşatan bir müzenin olması gayet tabîdir. Maden müzesi üç katlı bir binada kurgulanmıştır. Maden işçilerinin çalışma şartları ve hayatlarına dair bilgi edinebileceğimiz bu müzeyi görmeniz size güzel bir deneyim kazandıracaktır.

İkinci sırada belirlediğimiz müze noktası Ereğli Müzesi'dir. Müze dört katlı bir binada faaliyet gösterir. Arkeolojik kalıntıların sergilendiği müzeye giriş ücretsizdir. Müzenin bazı kısımlarında etnografik ögelerde bulunur. Bu ahşap dokudaki göz alıcı müzeyi görmeden Zonguldak gezinizi sonlandırmayınız. Alemdar Gemi Müzesi ise üçüncü sıradaki uğrak noktasıdır. Müzenin önemi, 1914 yılında bölgeden kömür çıkarma yetkisine sahip olan Almanlara tepki olarak I.Dünya Savaşı’nın bitiminde Fransızların Zonguldak’ı işgale teşbbüs ederler. Ancak başarılı olmazlar. Çünkü İstanbul'dan gelen Alemdar Gemisi ve bazı vatanseverler bu konuda mücadele yürütür ve Fransızları geri püskürtür. Bu savaşın ayırt edici bir özelliği vardır. Kurtuluş Savaşı'nın ilk deniz savaşıdır. Dolayısıyla bu savaştan kalan nesnelerden bir müze oluşturulur ve sergilenir. Dördüncü olarak Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi görülmesi gereken bir başka müzedir. Bu müzenin en güzel yanı eski bir Rum konağının müzeye çevrilmesidir. Burada etnografik temalı eserler sergilenir.

Zonguldak'ta Görülmeye Değer Mağaralar

Gökgöl Mağarası ve Cehennem Ağzı Mağarası Zonguldak’ın popüler mağaralarıdır. Gökgöl Mağarası, büyüleyici görüntüsüyle ziyaretçileri kendine hayran bırakır. Şehir turizmine fayda sağlayan önemli turistik mekânlardan birisidir. Şehir merkezi yakındalarında konumlanmış bu mağara aktif bir damlataş mağarasıdır. Cehennem Ağzı Mağarası ise, Ereğli tarafında yer alıyor. Girişi ücretli olan bu mağaraya 65 yaş üstü ziyaretçiler ücretsiz giriş hakkına sahiptir. Gökgöl Mağarası ile kıyaslandığında görsel zenginliği daha azdır. Fakat ilçe merkezine yakın bir konumda yer aldığından Gitmişken görülmeye değer yerlerdendir.

Bastoncular Çarşısına Uğrayın

Devrek ilçesi Zonguldak gezi rotası dâhilinde ise Bastoncular Çarşısı buranın en meşhur mekânıdır. Ahşap bastonların çeşitli motif ve işlemelerle tasarlanması kendine has baston anlayışlarını ortaya koyar. Yöresel bir hediyelik eşya olarak tercih edebileceğiniz bastonların renk ve desen seçenekleri vardır. Ayrıca masa üstü aksesuarı olarak kullanılabilecek boyutlarda üretimi de yapılır. Bu tür bastonlara isim etiketi de eklenebilir. İlçenin geçim kaynaklarından biri olan baston üretimi bölgenin kültürünü yansıtır. İlçenin simgesi haline gelen Devrek bastonları çok popülerdir. Ereğli tarafından Devrek’e giriş yaptığınızda ilçenin girişince baston heykeli sizi karşılar.