Yalova Gezilecek Yerler

Sahiller Ve Termaller Cenneti Yalova

Çok eski dönemlerden bu yana öncelikle İstanbul'un bir ilçesi olarak çevresindeki sahiller ve termaller ile Yalova kenti popülerlik kazanmıştır. 1995 yılında yapılan bir düzenleme ile birlikte ise çevredeki birçok ilden ayrılan belde ve ilçeler bağlanarak, Yalova vilayet ilan edilmiştir. Bugün Termal, Armutlu, Çınarcık ve Altınova gibi birçok ilçe ile Yalova hem sahiller hem de termaller cenneti olarak önemli bir konumda yer alır.

Yalova'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Marmara Bölgesi'nin güneydoğusunda bulunarak Marmara Denizi kıyısında yer alan Yalova, hem merkez hem de ilçeleri ile denize uzanır ve çok önemli bir turizm kenti oluşturur. Bu turizm kentinde çok eski zamanlardan bu yana da özellikle termal turizmi kentin önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur. Hatta bu sayede yazın serin ve keyifli bir tatil kışın da sağlıklı sular için kenti ziyaret eden birçok kişi yer alır.

Yalova'da gezilecek yerler açısından tarihte M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan şifalı sular çok önemli bir yere sahip olmuştur. Hatta sağlığında Atatürk dahi “Yalova, benim kentimdir” ifadesini kullanırken, kaplıca suları bugün de şifa dağıtmaya devam etmektedir. 

  • Yalova denildiğinde birçok farklı yapı ve özel turistik konumdan bahsetmek mümkün olsa da öncelikle Yürüyen Köşk konusundan başlamak gerekir. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, 1929 senesinde Yalova'da yaşamak istediğinde bu köşk inşa edilmiştir. Ancak inşaat sırasında yanındaki ağacın kesilmesi gerekirken, Atatürk buna karşı çıktığında bir ray sistemi ile köşk yürütülerek ağacın kesilmesi engellenmiştir. Köşk günümüzde ise halkın ziyaretine açılmış durumdadır.
  • Yalova'da bir diğer önemli tarihi yapı ise Elmalık kalesi olmakla birlikte Marmara Denizi'ne hakim bir manzarada inşa edilmiştir. Taşköprü beldesi sınırlarında bulunan Taş Köprü ise yaklaşık 400 yıl önce inşa edilmiş ve yarım daire yapısı ile bugün ayakta duran bir eserdir. 6000 yıllık geçmişi bulunan Yalova'da birçok tarihi eserin sergilenmesi için de 2003 yılından itibaren Yalova Açık Hava Müzesi hizmet vermeye başlamıştır.
  • Günümüzde Çiftlikköy bölgesinde bulunan Kara Kilise ise Bizans döneminden günümüze ulaşırken, yaklaşık 1500 yıl gibi bir tarihi bulunduğu ifade edilir. Termal ilçesinde yine Mustafa Kemal Atatürk için inşa edilmiş farklı bir konut ise bugün Atatürk Köşkü olarak adlandırılır. Köşk 1984 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Doğal güzellikler açısından Çınarcık sınırlarında bulunan Delmece yaylası ve aynı bölgede bulunan Dipsiz Göl isimli krater gölü şifalı suyu ile önemli bir su kaynağıdır.
  • Termal ilçesi ise Yalova'da başlı başına bir turizm değeridir ve kaplıca suları ile çok uzun zamanlardan bu yana yerli yabancı misafirleri ağırlar. Yalova Kent Müzesi ise kent merkezinde yer almak ile birlikte bugün içerisinde binlerce yıllık Yalova tarihini gösteren eşyalar ve farklı medeniyetlerden eserler sergilenir.
  • Yalova sahilleri açısından da özellikle Çınarcık sahilleri en popüler noktalar arasında yer alır. Ayrıca Armutlu ilçesinde de Fıstıklı Plajı ve Armutlu Plajı bulunmaktadır. Yine Altınova Hersek Plajı ve Çınarcık’ta sadece kadınlar için hizmet veren Özgür Bayanlar Plajı da popülerdir.

Yalova'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Denizin kıyısında bulunması ve tarım topraklarının geniş olması Yalova mutfağında zenginliğin elde edilmesini sağlamıştır. Örneğin, birçok farklı tarım ürününün birleşimi ile elde edilen Yalova çorbası ya da milföylü Yalova kebabı veya kaşar peynirli Yalova köftesi önemli lezzetlerdir. Ayrıca termal tatlısı ve Yalova sütlüsü gibi çok lezzetli tatlı çeşitleri yer alır.

Yalova'da Alışveriş

Bu kente yapılabilecek alışverişler içerisinde özellikle halk pazarlarında taze yetiştirilmiş sebze ve meyveler tercih edilebilir. Çınarcık ilçesi iğne oyası el emeği eserler ve Yalova çarşılarında bulabileceğiniz hat sanatı eserleri gibi birçok önemli hediyelik yer alır.