Uşak'ta Dünyanın En Büyük İkinci Kanyonunu Görün
M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanan izleri ile birlikte Uşak kenti, Ege Bölgesi'nin Anadolu'ya açılan kapısını oluşturmaktadır. Ege'nin en büyük kenti olan İzmir'in hemen sonrasında yer alan Uşak, çevresinde Manisa ve Afyon gibi iller ile kısmen daha küçük ama çok eski tarihli bir şehirdir. Şehrin son yıllarda turizm açısından popülerleşmesine katkı sunan en önemli nokta ise Amerika'da yer alan Büyük Kanyon sonrası dünyanın en büyük ikinci kanyonu Ulubey kanyonu gibi bir değere sahip olmasıdır.
Uşak'ta Gezilecek Yerler Ve Turizm
Çok uzun yıllardan bu yana yerleşim için kullanılırken birçok medeniyetin egemenliğinde yer alan Uşak, hem eski çağdan hem de modern çağdan yapılar ile önemli bir kenttir. Bu nedenle Ege Bölgesi'nin ılıman iklimi ile birlikte kısmen biraz yüksek rakıma sahip olsa da Uşak kenti yılın uzun bir süresince görülebilecek bir şehirdir.
Uşak'ta gezilecek yerler açısından da bahsettiğimiz şekilde özellikle Ulubey kanyonu son yıllarda keşfedilmiş Türkiye'nin en büyük hazinelerinden birisidir.
- Ulubey kanyonu konusunda biraz daha detaylı inceleme yapmak gerekirse, kanyon bazen 50 bazen 100 metre gibi bir genişliğe ulaşırken, uzunluğu 45 kilometre ve derinliği ise 170 metre civarındadır. Kanyon 2015 yılında çevre düzenlemesi ile turizme kazandırılmıştır. Kanyon çevresinde bugün halen tarım devam ettirilirken, yamaç paraşütü sporları, balonla gezinti, kaya tırmanışı ve kamp yapılabilmektedir.
- Kanyon Cam Teras Park ise kanyon manzarasını muhteşem bir şekilde görebilmek için 2015 yılında açılmıştır. Tarihi açıdan da Uşak Arkeoloji Müzesi 1970 yılından bu yana açık olmak ile birlikte bugün birçok farklı çağdan ve dönemden Uşak bölgesindeki arkeolojik eserler sergilenir. Ayrıca şehir merkezinde 1890 tarihli Kaftancızadeler tarafından inşa ettirilmiş konak da bugün Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak halkın ziyaretine açıktır.
- Zamanın Frig vadisi Kral Yolu üzerinde bulunan Uşak'ta çok önemli ticari yapılar inşa edilirken, Paşa Hanı bu yapılardan birisidir.Uşak'ta sağlık turizmi açısından da kolay bir ulaşım ile birlikte Banaz ilçesi civarlarında Hamamboğazı kaplıcaları yer alır.Ören yerleri içerisinde ise Uşak merkezine çok yakın Blaundus Antik Kenti bulunur. Ulubey ilçesi sınırlarındaki antik kent, Helenistik çağa dayanan bir tarihe sahip olmak ile birlikte ören yeri içerisinde stadyum, tiyatro, kaya mezarları, tapınaklar ve kale gibi yapılar yer alır.
- Karahallı ilçe sınırlarında ise yaklaşık 2.500 yıl önce inşa edildiği düşünülen Clandras köprüsü bulunmaktadır. Uşak şehir merkezinde görebileceğiniz cumhuriyetin ilk döneminden günümüze ulaşmış Tarihi Uşak Evleri, merkeze çok yakın konumdaki Göğem Zafer Anıtı, kent merkezinde bulunan 30 metre yükseklikteki Atatürk ve Kurtuluş Anıtı gibi noktalarda görülmelidir.
Uşak'ta Ne Yenilir? Ne Alınır?
Ege Bölgesi'nin kıyıya en yakın karasal kentlerinden biri olan Uşak'ta mutfak kültürü çevredeki verimli ovalardan gelen tarım ürünleri ile şekillenir. Özellikle kışa hazırlık için üretilen malzemeler ile yapılan tarhana çorbası bölgenin en özel ve tescilli gıdaları arasında yer alır. Yine özel bir lezzet olarak döndürme böreği ve zengin malzemelerle hazırlanan alacatane gibi yemekler denenmelidir.
Uşak'ta Alışveriş
Kente yöresel ürünler ile alışveriş gerçekleştirmek istiyorsanız, kent çarşılarında ve halk pazarlarında Uşak tarhanası temin etmeyi tercih edebilirsiniz. Yöresel el sanatları ürünleri açısından da özellikle Eşme kilimi ve Uşak'ta üretilen battaniyeler meşhur ürünlerdir.
© 2024 Tüm hakları saklıdır.