Tunceli Gezilecek Yerler

Tunceli Son Yılların Popüler Rotaları Arasında

Son yıllarda turizmde popüler rotalar arasında Tunceli çok sık bir şekilde yer almaya başladı. Çünkü günümüze kadar çok fazla keşfedilmemiş doğal alanları ve harika yürüyüş rotaları gibi imkanları ile turizmde kazanan bir konum olmayı başarıyor. Özellikle siyasi anlamda da Tunceli’de son yıllarda yaşanan değişim ve Tunceli halkının misafirperver yapısı bu kentin daha fazla kazanmasına neden oluyor.

Tunceli'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Tunceli kentinin şehir yapısı, çok özgür ve halkın farklı kültürler ile iç içe yaşamayı başarabildiği bir kültür sunuyor. Bu kültür ile birlikte tüm kent halkı turistik değerlerini ve özelliklerini de korumayı başarırken, geliştirip ilerleyen dönemlere güçlü bir şekilde aktarmayı tercih ediyor. Bu sayede de özellikle iklimin gayet ılıman ve güzel olduğu bahar ve yaz aylarında Tunceli kenti çok sıkı ziyaret ediliyor.

Tunceli'de gezilecek yerler açısından da özellikle dağların arasında ve ovalardan uzanan doğal güzellikler göze çarpıyor.

  • Munzur Vadisi’nde özellikle trekking rotalarında da Kırk Merdiven Şelaleleri, Karagöl ve Mercan vadisi ve deresi bulunuyor. Bilhassa Karagöl ise Munzur dağlarındaki 2500 rakımda yer alan bir buzul gölü olarak, çok çetin bir yürüyüş ile ulaşılabilen muhteşem bir manzara sunuyor.
  • İnanç turizmi açısından Tunceli'de kutsal sayılan bölgelerden birisi Munzur gözeleri olmak ile birlikte çok soğuk bir suyun yeryüzüne çıktığı 40 adet büyüklü küçüklü şelale yer alır. Ayrıca Bagırpaşa Dağı ve krater gölü de 3.200 metre yükseklikte neredeyse 365 gün kar görebileceğiniz bir noktadır.
  • Tunceli merkezinden de geçen Munzur çayı sadece suyun sesi ve manzarası ile çevresindeki yaban hayatı, rafting ve zipline alanları gibi imkanlar ile önemli bir noktadır. Çemişgezek ise özellikle derviş hücreleri ve Uzun Hasan Türbesi yanında Çemişgezek Kalesi gibi birçok yapı ile önemli bir konum oluşturur.
  • Pertek ilçesi ise çok önemli bir tarihi bölge olmak ile birlikte özellikle Sağman Külliyesi bu ilçede bulunur ve Pertek Kalesi ile Keban Barajı üzerinde yapılan feribot gezileri çok önemlidir. Pülümür zirvelerinde de Ağlayan Kayalar ve Zenginpınar Şelalesi görülmesi mümkün olurken, özellikle Mayıs ayında ise Ovacık ve Çemişgezek kırsalında 15-20 gün kadar ömrü olan ters laleler görülebilir.
  • Kumbağ ise İstanbul'a yakınlığı ile hafta sonlarında eski bir Rum yerleşimi olarak balıkçı köyü konumunda çok popülerdir.Tekirdağ'da deniz keyfi yaşamak açısından da özellikle Saray ilçesi sınırlarında bulunan Çamlıköy Kastro Plajı çok sevilir.

Tunceli'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Munzur Vadisi ve doğal ova hayatı nedeni ile özellikle doğru mevsimlerde Tunceli'ye has bitkiler ile yapılan önemli yemekler yer alır. Bunun yanında Tunceli'de en popüler yemekler arasında yoğurtlu köfte, lahana sarması, ayranlı kabak, siron, keledoş ve bağ teveği sarması yer alır. 

Tunceli'de Alışveriş

El dokuması ile üretimi gerçekleştirilen ve yöreye özgü bir yer yaygısı olan cicim ve heybe olarak kullanılan çantalar Tunceli'de çok popüler ürünlerdir. Muhteşem bir kokuya ve tada sahip olan Pülümür balı ve özel olarak yetiştirilen Ovacık sarımsağı ile dağ kokulu Şavak peyniri kentin en meşhur ürünleridir.