Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon Topraklarında Karadeniz Ruhunu Yaşayın

Türkiye'de Karadeniz denildiğinde akla gelen muhteşem gelenekler ve kültürlerin yaşadığı ilk şehirlerden bir elbette Trabzon'dur. Yemyeşil bir doğaya sahip olarak içerisinde bulundurduğu tarihi zenginlikler ve başka hiçbir yerde bulamayacağınız muhteşem mutfağı ile Trabzon Türkiye'nin en önemli şehirlerinden birisidir. Yüzlerce yıl boyunca Rum İmparatorluğu başkentliği yapıp, daha sonradan Türk topraklarına katılmış bu dört yanı yaylalar ile süslü şehirde, yaşanabilecek birçok macera ve görülebilecek eşsiz yerler yer alıyor.

Trabzon'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Trabzon'un tarih içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olması, kentte bugüne aktarılmış bir kültürel mozaiğin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Aynı zamanda doğal anlamda yeşilin ve mavinin tonlarını içinde bulunduran Trabzon, kış mevsiminde soğuk havası ile zorlasa da bahar ve yaz mevsiminde mutlaka görülmesi gereken şehirlerden birisidir. Gezgin ruhlar için Trabzon'da dini yapılardan mimari harikalara ve doğal güzelliklerden yaylalara birçok nokta yer alır.

Trabzon'da gezilecek yerler denildiğinde elbette hepinizin aklına ilk olarak Sümela Manastırı gelecektir. Maçka ilçesinin Altındere Vadisi sınırlarında bulunan ve neredeyse 2000 yıllık bu manastır, kayalıkların arasında yeşile uzanan muhteşem bir manzara ile tamamen kendine has bir mimaridir. Buna benzer bir yapı olarak ise yine 800 yıl gibi eski bir tarihe sahip olan ve son 450 yılda cami olarak kullanılan Ayasofya Müzesi yer almaktadır. 1964 yılından bu yana Genç Bizans dönemi mimarisini gözler önünde sunan bu müze ziyaretçilere kapısını açmaktadır. Trabzon'da görmeniz gereken birçok farklı yerden bahsetmek mümkün olmak ile birlikte bir liste oluşturulabilir.

  • İl merkezinde Kalecik Mahallesi sınırlarındaki Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen ve Bizans kalıntıları üzerinde yükselen Trabzon Kalesi mutlaka görülmelidir. Yine bir dini yapı olarak çam ormanları içerisindeki Kiremitli Köyü sınırlarındaki muhteşem freskleri ve manzarası ile Vazelon Manastırı ziyaret edilebilir.

  • Uzungöl çok uzun yıllardır Çaykara ilçesinin manzarası ile büyüleyen ve dünyanın tanıdığı sit alanı tabiat parkları sınırlarında yer alır. Karadeniz'de en önemli doğal güzellikler arasında ise Maçka ve Tonya ilçeleri bölgelerinde yer alan Düzköy, Kadırga ve Sultan Murat yaylaları yeşile doymak için görülebilir.

  • Şehre kuşbakışı bir manzara sunan Boztepe ve yine Atatürk’ün Trabzon’da kaldığı dönemlerde konakladığı Avrupa mimarili şehri tepeden izleyen Atatürk Köşkü görülmelidir. Ayrıca Düzköy ilçe sınırlarındaki dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak bilinen Çal Mağarası da görülebilecek yerler arasında yer alır.

Trabzon'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Karadeniz mutfağını eşsiz lezzetler ile bezeyen Trabzon'da kendine özgü yemekler herkesin damak tadına hitap edebilir. Örneğin, şehrin en sevilen yemeklerinden birisi bol yumurtalı ve tereyağlı bir şekilde hazırlanan ince hamurlu Trabzon pidesi olarak denenmelidir. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi karalahana çorbası ve yine hamsi tava ile elbette meşhur Akçaabat köftesi aklınızda bulunmalıdır. İster kahvaltıda ister gün içerisinde de Laz böreği, Mısır ekmeği, Vakfıkebir ekmeği, Kuymak mutlaka sofranıza gelmelidir.

Trabzon'da Alışveriş

Trabzon'da alışveriş için özellikle Bedesten Çarşısı ziyaret edilerek yöresel ürünlere ulaşabilirsiniz. Bu kente yapacağınız alışverişlerde de bilhassa kaymak, bal ve fındık gibi ürünleri ön planda tutmanız ve sonrasında da Semerciler Caddesi'ne uğramanız gerekir. Caddede nostaljik bir alışveriş için Rus Pazarı ziyaret edilebilir ve Kemeraltı Çarşısı dolaylarında da meşhur bakır işçiliği hediyelikleri ve Trabzon Keşan dokuma şalı ürünlerini almak isteyebilirsiniz.