Yeşilırmak'ın Kıyısında Tarımın Kenti Tokat
Türkiye'de dört mevsim bahçecilik ve seracılık faaliyetleri ile ülkenin dört bir yanına Tokat üzerinden sebze meyve ulaştırılır. Çünkü Yeşilırmak kıyısında bulunan bu şehir, Karadeniz Bölgesi’nde yer alsa da büyük bir kısmı da İç Anadolu Bölgesi sınırlarına doğru uzanır. Bereketli toprakları ve çok güzel iklimi ile bu bölge çok eski zamanlarda Toygarcılar tarafından kurulmuştur.
Tokat'ta Gezilecek Yerler Ve Turizm
Tokat şehri kuruluşundan sonra Hitit, Asur, Kimmer, Pers ve Makedon medeniyeti ardından Türk medeniyetine kadar uzanmıştır. Bu tarih içerisinde özellikle İslam egemenliğinde birçok türbenin inşa edildiği ve tarımın giderek geliştiği Tokat'ta sanayi de gelişmiştir. Bir geçiş bölgesi olan ve iklimi de geçiş oluşturan Tokat'ta İç Anadolu iklimi daha baskındır. Bu nedenle Mayıs ayından itibaren Kasım ayına kadarki dönemde rahatlıkla Tokat'ta her nokta gezilebilir.
Tokat'ta gezilecek yerler açısından hem merkezde hem de Niksar gibi önemli ilçelerde birçok konumdan bahsetmek mümkündür.
- 3 milyon yıldan fazla bir sürede oluştuğu düşünülen Ballıca mağarası dünyanın 8. harikası konumunda yer alır. Mağarada bazen 10 metre üzerinde yükseklikte sütunlar ve düzenli bir şekilde mağarada yaşayan binlerce yarasa yer alır. Sebastopolis veya Sulusaray Antik Kenti ise Sulusaray ilçesi sınırlarındaki bir Roma dönemi antik kentidir. Takribi 1900 yıl öncesine kurulduğu düşünülen bu antik kent döneminde termal kaynakları ile Karadeniz bölümündeki en büyük şehirlerden biri olmuştur. Sulusaray ilçesi sınırlarında yine önemli bir nokta olarak Sulusaray kaplıcaları yer alır. Konaklama tesislerinde bulunduğu kaplıcada birçok hastalığa şifa bulmak mümkündür.
- Tokat merkezinde de Sulusokak Çarşısı ve Meydanı sınırlarında hamamlar, camiler ve birçok yapı yer alıyor. Tokat ilinde özellikle de Osmanlı döneminde sarayda tellaklık yapan Arnavutlar, sonrasında da Tokat'ta yaşamaya devam ettiği için hamam kültürü çok önemlidir. Bu anlamda Sultan hamamı ve Paşa hamamı gibi örnekler görülebilir. Ayrıca Sulusokak’ta Ali Paşa Camii ve Halit Sokak Tokat tarihi konut yerleşimleri yer alır. Yine Sık Dişini Helası, Takyeciler Camii, Ulu Camii ve Tokat Müzesi bulunur.
- Pazar ilçesi sınırlarında yer alan Kaz Gölü ise dört bir yanı sazlar ile kaplı bir göl olmak ile birlikte bir kuş cenneti olarak kabul edilir. Pazar ilçesinde ayrıca Mahperi Hatun Kervansarayı yer alırken, Selçuklu döneminden günümüze ulaşmış bir yapıdır. Su sporları için Yeşilırmak üzerinde kurulmuş olan Almus Baraj Gölü Tufantepe kullanılır. Jul Sezar tarafından söylenen “Geldim, Gördüm, Geldim” sözünün Zile ilçesindeki Zile Kalesi üzerine söylendiği ifade edilir. Antik çağlardan kalan bu kale, bir höyük üzerinde yer almak ile birlikte bir akropol özelliği gösterir.
- Niksar ilçesi ise UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde yer almak ile birlikte listede “Erken Dönem Anadolu Türk Mirası Danişment Başkenti” şeklinde bulunmaktadır. İlçe sınırlarında bilhassa Niksar kalesi, Yağbasan Medresesi ve Roma Arsenali görülerek, Arasta Çarşısı gezilebilir.
Tokat'ta Ne Yenilir? Ne Alınır?
Karadeniz Bölgesi kentlerinden biri olan Tokat’ta hem sebze yemekleri hem et yemekleri ön plana çıkarken, özellikle Tokat kebabı ve bakla dolması gibi lezzetler bulunmaktadır. Ayrıca gendüme çorbası ya da cevizli çörek ve kabak kavurması gibi yemekler mutlaka denemesi gereken yemeklerdir. Bir mercimek yemeği olan bat veya nohudun ıslatılması ve ertesi gün pişirme ile hazırlanan keşkek Tokat için özel yemekler arasında yer alır.
Tokat'ta Alışveriş
Sebzeleri, meyveleri ve bahçeciliği ile ünlü olan Tokat ilinde özellikle üzüm bağları çok geniş bir yer alır. Bu nedenle Tokat seyahatlerinde en fazla satın alınan ürünler arasında Zile pekmezi ve Tokat asma yaprağı bulunmaktadır. Ayrıca ünlü el üretimi olan Elvan baskı ile üretilmiş yazma ve ipek dokuma ürünler ise Yazmacılar Çarşısı içerisinde temin edilebilir.
© 2024 Tüm hakları saklıdır.