Sinop'ta Gezilecek Yerler

Sinop'ta Huzurun Tadına Varın

Türkiye'de her yıl yapılan en mutlu ve huzurlu şehirler araştırmalarında Sinop şehri, her zaman yer almayı başarır. Bu şehri görmüş olan herkesin bildiği üzere bir yanında doğal güzellikler bir yanında mavinin tonları ile Karadeniz ve bir yanında da huzurlu bir kent yaşamı yer alır. Hatta bu yapı antik çağlardan bu yana Sinop'ta devam ederken, günümüzde de kent turistik yapısı ile halen ülkemizde çok önemli bir yere sahiptir.

Sinop'ta Gezilecek Yerler Ve Turizm

Sinop, Boztepe burnu ve yarımadası sayesinde Türkiye'nin en Kuzey ucunu oluştururken, hem doğal güzellikleri hem tarihi zenginlikleri şehri önemli bir konuma taşımaktadır. Doğu ile Batı Karadeniz iklimi arasında ılıman bir iklime sahip olarak yıllık 15-20 derece civarlarında bir hava ile her mevsim gezilebilecek bir yapı sağlar. Bu sayede de Sinop'ta istediğiniz en güzel noktaları yıl içerisinde her zaman gezmeyi tercih edebilirsiniz.

Sinop'ta gezilecek yerler açısından özellikle tarihi lokasyonlar çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü 6000 yıl gibi bir geçmişe sahip olan bu kentte örneğin yaklaşık 4000 yıl önce inşa edilmiş bir kale yakın geçmişimizde Tarihi Sinop Cezaevi olarak çok önemli bir konumda yer almıştır. Zira yakın tarihte Refik Halit Karay ve Sabahattin Ali gibi ünlü tutuklular bu cezaevinde kalmıştır. Sinop'ta bu ve benzeri hem tarihi hem turistik yerler arasında aşağıdaki noktalara değinmek gerekecektir.

  • Sinop kalesi 2000 yılı aşan geçmişi ile sahile sıfır konumda yer alır ve sahilden merdivenler ile kalenin yukarısına doğru çıkılarak şehir manzarası izlenebilir. Kentte 1970 yılından bu yana açık olan ve birçok tarihi eser bulunduran Sinop Arkeoloji Müzesi ve 18. yüzyıl konakları tarzındaki Etnografya Müzesi mutlaka görülmelidir. Hayatını Sinop'ta geçirmiş olan ünlü filozof Diyojen adına inşa edilen Diyojen Anıtı görülmesi gereken önemli bir yapıdır.

  • Doğal güzellikler açısından ülkemizin tek fiyordu olarak bilinen ve manzarası muhteşem olan Hamsilos koyu ve şehre 30 kilometre uzaklıktaki küçüklü büyüklü 28 şelalenin birleşiminden oluşan Erfelek şelaleleri de ayrı bir yere sahiptir. Tüm bunların yanında Ayancık ilçesi sınırlarındaki denizden 1200 metre yükseklikteki Akgöl ve yine ilçe yakınında yer alan 700 metre uzunluğundaki İnaltı mağarası görülebilir.

  • Ülkenin Kuzey ucundaki İnceburun Feneri ve şehre kuş bakışı bakabilen Şahin tepesi ile Sinop'un Güzelyalı ve Kumkapı gibi muhteşem plajları da ziyaret edilmelidir.

Sinop'ta Ne Yenilir? Ne Alınır?

Karadeniz mutfağının klasiğin dışındaki farklı lezzetleri barındıran mutfaklarından biri olan Sinop mutfağında özellikle hamur işi çeşitleri çok popülerdir. Örneğin, kente özel parça kesimli Sinop mantısı ve kıyma, ıspanak, üzümlü bir harç ile hazırlanan nokul gibi hamur işleri mutlaka denenmelidir. Hamsinin ve deniz mutfağının Sinop'a kalktığı önemli bir lezzet olan içli tava ve palamut pilaki gibi lezzetleri de tatmanız gerekir. Sinop mutfağında Ege ile adı anılan fakat ayrı bir yere sahip olan mısır, fasulye, tereyağı ve salça katılarak yapılan keşkek ve tavuk ile cevizin hamurla birleşimi sayesinde ortaya çıkan ıslama apayrı lezzetlerdir. Ayrıca kentte popüler bir yere sahip olan kaplama, mısır çorbası ve yine mısır ununun tereyağında yumurta ile karıştırılması sayesinde yapılan mısır pastası sofralara renk katar.

Sinop'ta Alışveriş

Kent huzurlu yapısıyla misafirlerine kendine has hediyelik eşyalar sunmasıyla bilinir. Maket gemiler ve Diyojen heykeli bu hediyeliklerde her zaman ön plana çıkarken, Perşembe Pazarı da otantik alışverişler yapmak için tercih edilebilir. Ayrıca Sinop'ta el yapımı bıçaklar da popülerdir.