Siirt'te Zengin Bir Manevi Atmosfer
Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alan Siirt kenti, zengin ve çok köklü tarihi yanında manevi açıdan da çok güçlü bir atmosfere sahiptir. Özellikle bu manevi atmosferi anlatan Siirt Vakayinamesi eseri kentin kültürünü ve yapısını daha iyi anlamaya yardımcı olmaktadır. Bugün ilk sınırları içerisinde özellikle Tillo ilçesi Evliyalar Diyarı olarak da bilinirken, çok önemli zatların türbesi ve ibadethaneleri yer alır.
Siirt'te Gezilecek Yerler Ve Turizm
Siirt, sert bir karasal iklime sahip olarak, kışın ne kadar soğuk ve karlı ise yazında o kadar sıcak ve kurak bir yapı gösterir. Bu anlamda ilkbahar ayları ile birlikte yağmurların azalması sonrasında artık Siirt turizm ve gezi amacıyla ziyaret edilebilir. Zira Mezopotamya'dan Anadolu'ya açılan kesitte bulunan bu kent, Cilalı Taş Devrinden bu yana medeniyetlere ev sahibi olmuştur. Bu durum kentte bugün çok önemli yapıların yer almasını sağlamıştır.
Siirt'te gezilecek yerler arasında özellikle çok önemli iki zatın türbesinden bahsetmek de mümkündür.
- Siirt Ulu Cami yapısı Çinili Minare ile birlikte bir Selçuklu mimarisi örneği olarak 1129 yılında Sultan Mugizüddin Mahmut tarafından inşa ettirilmiştir. Botan Çayı’nın hemen karşı yakasında bulunan Botan mağaraları ise bölgenin en fazla bilinen mağaraları arasında yer alırken, mağaraların bulunduğu bölgede kilise kalıntıları ve arkeolojik höyük kalıntıları yer alır.
- Siirt denildiğinde manevi atmosfer içerisinde de akla özellikle Veysel Karani Türbesi gelir. 6. yüzyılda Yemen'de doğmuş olan bu büyük zat, aslında Hz. Ali ile birlikte Sıffin Savaşı'nda savaşırken yaralanmış ve hayatını kaybettiğinde Suriye’de Rakka iline gömülmüştür. Ancak Türkiye'de geçtiğimiz asır içerisinde kendisine Siirt'te geçirdiği zamanlara ithafen bu türbe inşa edilmiştir.
- Manevi atmosferdeki bir diğer önemli mekan ise Siirt İsmail Fakirullah Türbesi olarak bilinir. Tillo ilçesi sınırlarındaki bu türbe, büyük zatın en büyük öğrencilerinden biri olan Erzurumlu İbrahim Hakkı tarafından 18. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Erzurumlu İbrahim Hakkı “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim” sözleri sonrası kendi geliştirdiği düzenek ile her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde sabah doğan güneşin sandukanın üzerine 5 dakika vurmasını sağlamıştır.
- Siirt'in diğer önemli tarihi yapıları arasında da 12. yüzyıl döneminde inşa edilmiş Cumhuriyet Camii yer alır. Doğal sağlık alanları içerisindeyse, Sağlarca Kaplıcası (Billoris Kaplıcası) bulunmaktadır. Botan vadisi çay kenarında bulunan kaplıca, zengin mineraller ile birçok hastalığa şifa olabilmektedir. Sit alanları açısından Şirvan ilçesi sınırlarındaki Kormas Kalesi ve Batman yolu üzerindeki Erzen Ören Yeri ile Balkan ilçesi sınırlarındaki Derzin Kalesi gibi yaptılar tarihi öneme sahiptir.
Siirt'te Ne Yenilir? Ne Alınır?
Siirt tarih boyunca ev sahibi olduğu kültürler sayesinde zengin bir mutfak kazanırken, bugün hala bu zenginliğin izleri arasında büryan gibi önemli yemekler ve perde pilavı gibi lezzetler yer alır. Ayrıca Siirt kiteli gibi bir köfte ve ismeket köftesi gibi yemekler sofralarda yer alırken, Arap dolması ya da imçerket tatlısı da mutlaka denenmelidir.
Siirt'te Alışveriş
Tarihi çarşıları ve sokakları ile günümüze kadar gelmiş olan Siirt'te bugün özellikle Şeyhler Çarşısı veya Tabbaklar Çarşısı gibi bölgelerde önemli ürünler temin edilebilir. Örneğin, kentin bıttım sabunu şifalı bir ürün olarak yüzyıllardır kullanılırken, yine önemli bir lezzet olan Siirt fıstığı da çok popülerdir. Ayrıca kente has bir lezzet olan pekmez helvası ya da çiçek özleri ile üretilen Pervari balı hediyelik ürünler arasında yer alır.
© 2024 Tüm hakları saklıdır.