Sakarya Gezilecek Yerler

Sakarya Sakinlik Ve Huzurlu Bir Doğa Sunuyor

Marmara Bölgesi'nin en sakin ve huzurlu kentlerinden biri olan Sakarya şehri, konumu ile İstanbul-Ankara arasında çok uğrak noktalardan birisidir. Üstelik 16 ilçesi ile kalabalık bir şehir olsa da Sakarya Nehri kıyısındaki bu şehir gayet sakin ve huzurlu birçok konuma sahiptir. Özellikle son yıllarda İstanbul ve çevre illerin kalabalığından ya da stresinden uzaklaşmak isteyen insanların en sevdiği bölgeler Sakarya ilinde yer almaktadır.

Sakarya'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Her mevsimi farklı bir güzellik ortaya koyan Sakarya'da şehrin doğası ve çevre bölgelerin sunduğu huzur her bütçeye ve kesime de hitap edebilmektedir. Bir tarafında Karadeniz bir tarafında ise Akdeniz iklimini görebileceğiniz bu ılıman ve keyifli şehirde özellikle sahiller için yazın diğer bölgeler için de bahar mevsiminde turistik faaliyetlere katılabilirsiniz. Turizm anlamında da kent çok gelişmiş bir işletmecilik ve misafirperverlik yapısına sahiptir.

Sakarya'da gezilecek yerler kentin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapması sayesinde çok geniş bir liste oluşturabilir. Bunun yanında Sakarya, hem sahilde upuzun bir şeride sahip olması hem de doğal güzellikleri ile de bu anlamda önemli bir turizm potansiyeli elde etmektedir. Örneğin, Türkiye'de en uzun ikinci plaj konumunda bulunan Karasu plajı mutlaka görülmelidir. Gezilecek yerleri sıra ile incelemek gerekirse de;

  • 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ile annesinin buluşarak konakladığı ev, bugün yapılan restorasyon ile Sakarya Müzesi olarak kullanıma sunulmuştur

  • Adapazarı ilçesi sınırlarındaki Çark Caddesi şehrin en hareketli ve görülmesi gereken noktalarından birisidir.

  • 2000-2004 yılı arasında inşa edilen ve tarihteki büyük depremlerin unutulmaması için ziyarete açılan Sakarya Deprem Müzesi de çok önemli bir konumdur. Tarihi açıdan Bizans döneminden kalan Beşköprü en önemli tarihi yapılar arasında yer alır.

  • Sakarya'da özellikle Marmara Bölgesi'nin Cennet köşelerinden biri olan Sapanca gölü yer alır. Tatlı su gölü olarak, tarihte Ayan Gölü olarak da bilinen bu tektonik göl, birçok dereden beslenir ve 80 civarı kuş türü bu bölgede yaşamını sürdürür. Doğal alanlar noktasında Karasu ile Kaynarca ilçesi arasındaki Acarlar longozu ve ortasından Enişte Deresi geçen Akyazı ilçesi sınırlarındaki Acelle yaylası görülmelidir. 

  • Ayrı bir doğal güzellik olan Doğançay şelalesi ve sakinliği ile huzur veren Gölbaşı parkı hatta Akyazı ilçesi sınırlarındaki Kuzuluk kaplıcaları ve Karadeniz kıyısındaki 30 kilometre uzunluğundaki muhteşem Maden deresi mutlaka görülmelidir.

Sakarya'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

19. yüzyılda Sakarya iline Balkan ve Kafkasya'dan yoğun bir göç gerçekleşmiştir. Bu göç Anadolu mutfağı ve Karadeniz mutfağı kültürü yaşatan Sakarya'da mutfak kültüründe önemli bir değişim ortaya çıkarmıştır. Bugün kentte en özel lezzetler arasında Çerkez tavuğu ve ıslama köfte ile keşkek gibi yemekler yer alır. Kentin Karadeniz kültürü ise karalahana haşlaması ve hamsili pilav gibi lezzetlerin ön plana çıkmasını sağlarken, birçok farklı çeşidi ile kabak tatlıları da ayrı lezzetler sunar.

Sakarya'da Alışveriş

Bugün gelişen şehir yapısı ile birlikte modern çarşılar Sakarya'da ön plana çıksa da halen önemli bir yere sahip olan Tarihi Uzun Çarşı alışveriş için en doğru noktalardan birisidir. Nice savaş ve depremi atlattıktan sonra halen sağ kalan bu çarşıda Sakarya'nın yöresel ürünleri ve özellikle el emeği Sakarya bastonları temin edilebilir. Bastonlar özellikle de Taraklı ve Akyazı ilçelerinde halen el üretimi ile sunulurken, çok zengin motiflere ve işlemelere sahiptir. Ayrıca Sakarya'ya özgü şimşir tarak ve şimşir kaşık da çok keyifli hediyeliklerdir.