Rize Gezilecek Yerler

Rize: Tam Bir Doğu Karadeniz Şehri

Türkiye'nin bazı bölgelerinde ülkenin diğer tüm kesimlerinden ayrılan net ve bambaşka kültürler vardır. Örneğin, Doğu Karadeniz tamamen kendine has ve eşsiz bir kültüre sahiptir. Sofrası, müziği, mimarisi ve giyimi dahi farklı kültürün en önemli kentlerinden birisi de Rize kentidir. Çünkü Rize, Doğu Karadeniz bölümünün yemyeşil yaylaları ve çay bahçeleri ile bilinen en eski ve tarihi kentlerinden birisidir.

Rize'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Sadece Türk vatandaşları değil dünyanın dört bir yanından insanlar Rize'ye adım attığı andan itibaren doğa kendilerini cezbetmektedir. Dört bir yanda yaylalar, dereler, yemyeşil dağlar, çay bahçeleri ve şehrin kendine has güzelliği insanları bu şehre çekmektedir. Rize için Karadeniz iklimi nedeniyle sadece kışın soğuk ve yağışlı demek yeterli olmayıp, kent yıl boyu ılıman, nemli ve her an yağışlı bir havaya sahiptir. Fakat yine de bu şehri gezmek için ve doğal güzelliklerini doyasıya yaşamak için özellikle bahar ve yaz aylarını seçebilirsiniz.

Rize yıl boyunca yaylalarda ve ormanlarında sürdürülen festivalleri, şenlikleri ve Karadeniz kültürü ile hayatını tempolu bir şekilde sürdürür. Bu tempoya katılan herkes de Rize'de gezilecek yerler arasında birçok ayrı nokta bulma şansına sahiptir. Bu anlamda da elbette Rize yaylaları mutlaka görülmesi gereken güzelliklerdir.

  • Rize'de sayılabilecek ilk yayla, merkeze 85 kilometre mesafede bulunan, ahşap evleri ve çay bahçeleri çevreli doğası ile Ayder yaylası olacaktır. Yaylanın hemen yanındaki bal ormanı sayesinde ünlü bal yetiştiriciliği yapılır.

  • İkizdere ilçesi sınırlarında bulunan Anzer yaylası ise sınırlarında Balı Köy ve Çiçekli Köy köylerini de bulundurur.

  • Çamlıhemşin ilçesi sınırlarına geldiğinizde ise özellikle Kaçkar Dağları Milli Parkı ayrı bir güzelliğe sahiptir. Çünkü bu milli park sınırları içerisinde 9 köyün yanında özellikle Fırtına deresi ve Hemşin deresi ile zengin bir flora ve 33 farklı küçüklü büyüklü yayla yer alır.

Yaylalar bir yana dursun Rize'de başka bir doğal güzellik olarak özellikle Fırtına deresi gezi, spor ve bol Oksijen için mutlaka görülmesi gereken bir bölgedir. Ayrıca bu doğal güzellikler içerisinde Çamlıhemşin yakınlarındaki bir yamaçta inşa edilmiş sarp kayalıklardaki Zil kalesi ve fırtına deresi üzerinde bulunan Şenyuva köprüsü görülmelidir. Ayrıca Rize merkezindeki Rize Kalesi, Çamlıhemşin dışındaki Pokut yaylası, Gito yaylası ve Palovit şelalesi görülebilir. Kente önemli bir güç kazandıran çayın tarihini ve kültürünü öğrenmek açısından da Çaykur Çay Müzesi görülmelidir.

Rize'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Karadeniz mutfağının en önemli bölümlerinden birini oluşturan Rize'de özellikle hamsi ve mısır unu mutfağın temellerini sağlar. Sadece hamsinin kullanılması ile öncelikle hamsili pilav ardından hamsi ekmeği ve eşsiz bir lezzete sahip olan hamsi çorbası yapılır. Karadeniz'in birçok noktasında tüketilen karalahana ile bu kentte de karalahana sarması yapılırken, meşhur Çayeli kuru fasulyesi de her zaman popülerdir. Rize'de Sabah kahvaltılarında ise özellikle turşu kavurması ve mıhlama vazgeçilmez lezzetler olarak mısır ekmeği ile birlikte tüketilir.

Rize'de Alışveriş?

Karadeniz kültürünün lezzetlerini ve giyim öğelerini Rize'nin her noktasında görmek mümkündür. Bu anlamda Rize'de alışveriş yapmak için öncelikle bu çay başkentinde Rize çayı alarak işe başlamalısınız. Sonrasında mutfağınız için mısır unu ve Anzer balı temin ederken, kent merkezinde de kentin figürleri olarak Hemşin çorabı gibi hediyelik eşyalar temin edebilirsiniz.