Osmaniye Gezilecek Yerler

Hem Eski Hem De Yeni Bir Kent Osmaniye

Osmaniye ili, kent yerleşimi olarak Anadolu'nun en eski yerleşim alanları arasında yer almasına rağmen Türkiye'nin en yeni illerinden birisidir. Çünkü bu yaklaşık 5.000 yıllık yerleşim yeri, Türkiye tarihinde 1996 yılında Adana'dan ayrılarak 80. vilayet ilan edilmiştir. Bu sayede hem eski hem de yeni bir kent olma unvanını elde edebilmiştir. Bu özel kentte de bugün birçok medeniyetin izleri ve çevresinde çok önemli doğal güzellikler yer alır.

Osmaniye'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Yerleşimin M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzandığı Osmaniye'de birçok medeniyet hakimiyet kurarken, tarihi eserlerini ve mimarisini bırakmıştır. Osmaniye kenti özellikle de Kaleler Şehri olarak adlandırılırken, il sınırları içerisinde kaplıcalar, yaylalar ve birçok milli park yer alır. Bu farklı alanların birçoğunu rahatlıkla görebilmek açısından da Osmaniye'nin ne çok soğuk ne de yazın çok sıcak olduğu mevsimlerde değil bahar ve sonbahar mevsimlerinde kenti görmek gerekir.

Osmaniye'de gezilecek yerler arasında özellikle doğal alanların güzelliği ve tarihin muhteşemliği göze çarpar.

  • Karatepe Aslantaş Milli Parkı Ceyhan Nehri'nin kenarında uzanan yaklaşık 8000 hektar alanı ile Kadirli ilçe sınırlarında bulunur. Park sınırlarında kamp ve piknik alanları yanında turaç kuşu ya da karaca gibi çok önemli nesli tükenmekte olan hayvan türleri ile karşılaşabilirsiniz. Yine Kadirli ilçesi sınırlarında bulunan Kadirli Ala Cami 1800 yıllık bir Roma manastırı iken sonrasında içine bir kilise ilave edilmiş ve Dulkadiroğlu beyliği döneminde camiye çevrilirken, üstünde kurşun kaplama yapılmıştır.
  • Düziçi ilçesi Kurtlar Köyü Dumanlı Yaylası'nda görülebilecek Haruniye Kalesi ise Abbasi Halifesi Harun Reşit adına 8. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Kent merkezinin 13 kilometre kadar dışında yer alan Kastabala Hierapolis Antik Kenti ise yaklaşık 4.000 yıl gibi bir tarihe sahip olarak, Ceyhan Nehri kıyısındaki ovaya hakim bir manzara sunmaktadır.
  • Doğal güzellikler içerisinde özellikle Cevdetiye beldesi sınırlarındaki Kırmıtlı Kuş Cenneti nesli tehlikedeki birçok kuş türünü görmek için muhteşem bir alandır. Örnek olarak küçük akbalıkçıl, İzmir yalıçapkını, kızıl sırtlı örümcek kuşu ya da karabaşlı martı gibi özel türler görülebilir. Yine Kadirli ilçesi sınırlarındaki küçük Manavgat şelalesi tarzında akan Şarlak şelalesi çevresindeki yemyeşil manzara ile huzur veren bir bölgedir.
  • Kaplıcaların da çok yoğun bir şekilde görüldüğü Osmaniye'de Düziçi ilçe sınırlarındaki Haruniye Kaplıcaları dört mevsim boyunca sıcak suyu ile birçok mineral bulundururken, birçok hastalığa da şifa olur.

Osmaniye'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Osmaniye mutfağı çok eski zamanlardan bu yana Adana mutfağı ve Akdeniz mutfağı ile benzerlik gösterir. Çukurova tarımından gelen birçok ürünün kullanıldığı bu mutfakta kaburga dolması ya da etli kömbe gibi birçok yemek yapılır. Ayrıca ekşili kömeç, mahluta çorbası ve pirpirim cacığı gibi yemekler apayrı lezzetlerdir. Yine birçok Akdeniz kenti gibi kebaplar da Osmaniye mutfağında yer alır.

Osmaniye'de Alışveriş

Bereketli toprakları ile Osmaniye Türkiye'de yer fıstığı için en önemli yetiştiricidir. Ülkenin ihtiyacının %40 gibi bir oranı yani yıllık 40 bin ton civarında yer fıstığı üretilirken, bu ürün en önemli hediyelikler arasında yer alır. Ayrıca kök boya ile boyamaları gerçekleştirilen Karatepe kilimi el dokuma olması ile çok popülerdir.