Nevşehir Gezilecek Yerler

Nevşehir'in Eşsiz Doğasında Bir Nefes

Eşsiz bir doğaya sahip olup, binlerce yıldır yerleşimin devam ettiği Nevşehir, 18. yüzyıl Osmanlı döneminde Muşkara ismini değiştirerek, “Yeni Şehir” anlamına gelen Nevşehir adını almıştır. Kent bugün dünyanın sayılı turizm merkezlerinden biri olarak özellikle Kapadokya sayesinde bilinmektedir. Tarihinde ve mimarisinde Kapadokya Krallığı’nın çok önemli izleri olan bu kent, bugün sadece Peri Bacaları ile değil yeraltı şehirleri ve vadileri ile de apayrı bir turizm güzelliğine sahiptir.

Nevşehir'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Nevşehir, Türkiye'de turizmin başkenti olarak sayılabilecek kentlerden birisidir. İklimi kışın çok sert ve yazın epeyce sıcak geçse de yılın her mevsiminde gezmesi, görmesi ve yaşaması ayrı bir keyif vermektedir. Bu nedenle Nevşehir'de mutlaka görmeniz gereken tarihi, turistik ve doğal güzellikler yer alır. İl genelinde dünyanın turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya, bilhassa Peri Bacaları ile mutlaka görülmesi gereken bir alandır.

Nevşehir'de gezilecek yerler arasında çok önemli bir nokta ile giriş yapabiliriz. Çünkü görmeniz gereken en önemli noktalardan birisi Göreme Açık Hava Müzesi Ören Yeri olarak ifade edilebilir. İl merkezine 10 kilometre uzaklıktaki bu bölge Ürgüp, Avanos ve Nevşehir üçgeni arasında yer alırken, Göreme Kapadokya Milli Parkı olarak 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Günümüzde bu alan içerisinde Uçhisar, Göreme, Aktepe, Ürgüp, Ortahisar ve Çavuşun bölgeleri bulunur. Bu sayede bölgede mutlaka görmeniz gereken yerler arasında belirli bir listeden bahsedilebilir.

  • Milyonlarca yıllık tarih içerisinde doğal bir şekilde oluşan Peri Bacaları ve bilhassa kentin sembolü olan Üç Güzeller isim verilen Peri Bacaları mutlaka görülmelidir.

  • Kentte dünyaca ünlü özelliğe sahip olan Derinkuyu, Özkonak, Kaymaklı ve Mucur şeklinde isimlendirilen binlerce yıllık yeraltı şehirleri ziyaret edilmelidir.

  • Muhteşem bir doğa gezisi için Melendiz Çayı’nın aşındırması sonrasında oluşan ve içerisinde kaya kiliseleri, birçok endemik bitki ve hayvan türü ile karşılaşabileceğiniz Ihlara Vadisi görülmelidir. Hacı Bektaş-ı Veli türbesi ve Müzesi ise Bektaşi felsefesi açısından çok önemli bir yere sahip olurken, 13. yüzyılda kurulan ve sonrasında onarımları gerçekleştirilen önemli bir dini alandır.

  • Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde de bölgenin tarihinin çok eskilere dayandığını gösteren kiliseler, manastırlar, duvar resimleri ve doğal oluşumlar görülebilir.

Nevşehir'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Damak tadı çok eski zamanlara dayanan ve halen korunmuş olan Nevşehir'de il genelinde ve turistik bölgelerde birçok restoran ve kafeteryada yeme içme hizmetleri alınabilir. Bu eşsiz mutfakta mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında da özellikle meşhur testi kebabı ve üzerine de eşsiz bir damak tadı sunan aside tatlısı sayılabilir. Bunun yanında il genelinde özellikle sac tava ayrı bir lezzet oluştururken, kiremitte et sarması da listeye dahil edilebilir.

Nevşehir'de Alışveriş

Kültürünü çok güçlü bir şekilde korumayı başarmış olan Nevşehir'de özellikle Avanos Çarşıları alışveriş için en özel bölgeler arasında yer alır. Bu çarşılarda bizzat tezgah başına da oturabileceğiniz çanak, çömlek ve seramik atölyelerinde el ürünleri alışverişleri de yapabilirsiniz. Ayrıca çok değerli el halıları ve Nevşehir'in üzüm bağlarından elde edilen pekmez, pestil ve kuru üzüm gibi ürünleri de almayı tercih edebilirsiniz.