Muş Gezilecek Yerler

Anadolu’ya Girişin Geçiş Kapısı Muş

Türk tarihinde 1071 Malazgirt Zaferi, Anadolu'nun kapısının açılması ve yeni bir medeniyetin kurulması için çok önemlidir. Ülkemizin tarihinde bu büyük olayın gerçekleştiği topraklar ise bugün Malazgirt ilçesini sınırlarında bulunduran Muş ilidir. Muş, bu tarihi önemi ile birlikte günümüzde de önemli bir Doğu Anadolu kenti olarak yaklaşık 4000 yıllık yerleşim yapısı ile de özel bir yere sahiptir.

Muş'ta Gezilecek Yerler Ve Turizm

Muş kentinin toprakları yaklaşık 4000 yıl öncesinde Asur medeniyeti ile şekillenirken, sonrasında birçok medeniyet ve uzun bir dönem Roma İmparatorluğu etkisi altında kalmıştır. Ardından Anadolu Selçukluları kenti yeniden imar ederken, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti kente büyük bir kimlik kazandırmıştır. Bu yapı ile birlikte soğuk kış mevsimleri dışında her mevsim Muş kentinde bu özel tarih ve doğallık görülebilir.

Muş'ta gezilecek yerler açısından dört bir yanında yer alan doğal güzelliklerden bahsetmek ve tarihi noktalarına değinmek gerekecektir.

  • Şehir merkezinde gerçekleştirilecek bir gezi açısından öncelikle Muş Kalesi görünmesi gereken en eski yapılardan birisidir. İlk olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de bugün halen önemli bir kısmı ayakta durmaktadır. Merkezdeki bir diğer önemli yapı ise Muş Ulu Camii olmak ile birlikte 979 tarihinde inşa edilmiştir.
  • Hemen ardından Yıldızlı Han ziyaret edilirse, şehir merkezinde bu 700 yıllık yapının estetik mimarisi görülebilir. Taştan inşa edilmiş handa bugün halen restorasyon çalışmaları da devam etmektedir. Yine şehir merkezinde görülmesi gereken Tarihi Muş Evleri içerisinde de halen ayakta duran bazı yapılar yer almaktadır.
  • Çevre bölgelerde merkezin dışındaki Kepenez köyünde bulunan Arak Manastırı(kutsal Havariler Manastırı) tarihi tam olarak bilinmeyen bir Roma dönemi eseridir. İl merkezi dışındaki Murat Nehri'nin aktığı noktadan geçen Murat Köprüsü ise 13. yüzyıl Selçuklu döneminde inşa edilmiştir. Malazgirt ilçesi sınırlarındaki Malazgirt Kalesi(Berber Kalesi) ise büyük zaferden sonra bu ismi alırken, kaleye çok yakın konumda da Muş Zafer Anıtı yer alır. Anıt, 1071 Malazgirt Zaferi Anıtı olarak 1989 yılında açılmıştır.
  • Doğal güzelliği ile Varto için sınırlarındaki Akdoğan gölü ise çevresinin güzelliği ve etrafındaki yaban hayatı ile huzurlu bir bölge sunmaktadır. Varto ilçesine çok yakın konumdaki Kayalıdere Antik Kenti ise M.Ö. 750 yıllarına dayanan bir Urartu yerleşim yeri olarak bilinmektedir.

Muş'ta Ne Yenilir? Ne Alınır?

Doğu Anadolu'da tüm kentlerde olduğu gibi Muş şehrinde de hayvancılık çok gelişmiştir. Bu nedenle şehirde et yemekleri ön plana çıkarken, örnek olarak Muş köftesi ve yaprak kebabı çok popüler yemeklerdir. Ayrıca çok enfes bir yemek olan hez dolması ve sofraların önemli lezzetleri arasında bulunan çorti çok sık tüketilmektedir. 

Muş'ta Alışveriş

Geleneksel el sanatlarının halen yaşatıldığı Muş ilinde özellikle kilimcilik ve boncuk oyacılığı halen yapılmaktadır. Günümüzde hala Selçuk motifleri kullanılan Muş halıları el sanatları ürünleri arasında sunulurken, özellikle de çorap örmeciliği sayesinde hediyelikler ön plana çıkmaktadır. Muş'ta bahar mevsiminde laleler şehrin simgesi haline gelirken, gelişmiş bağcılık sayesinde de Muş üzümü en lezzetli ürünler arasında yer alır.