Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Çinileri Mutlaka Görülmeye Değer

Kütahya şehri, zengin bir tarihe sahip olarak, doğal güzellikleri ve şifalı suları ile aynı zamanda Kütahya çinileri sayesinde tanınır. Ege Bölgesi sınırlarında bulunan bu şehir, özellikle tarihte Domaniç, Simav, Tavşanlı ve Dumlupınar gibi ilçeleri ile önemli olaylara tanıklık etmiştir. Günümüzde de sayısız mimari eseri korumuş ve turizme kazandırmış bu şehir, her zaman ilgi çekerek ziyaret edilmektedir.

Kütahya'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Ege Bölgesi'nin en yüksek noktalarından biri olarak Kütahya, diğer Ege illerine göre karasal iklimin daha çok görüldüğü ve soğuk bir şehirdir. Ancak ilkbaharın ortalarından yazın sonuna kadar güzel bir iklime sahip olduğu için de rahatlıkla her köşesi görülebilir. Örnek olarak bu dönemlerde Domaniç ormanı gezilerek çok keyifli piknikler yapılabilir ve Dokuzçam yaylası ya da Gölcük görülebilir.

Kütahya'da gezilecek yerler arasında her ilçe ayrı güzellikler sunarken, aynı zamanda Simav geleneksel panayırı gibi özel etkinlikler de yer alır. Bununla birlikte ilin gezilecek yerler listesini incelemek gerekirse;

  • 2000 yıldan fazla önce Anadolu'da varlığını sürdüren Frig Uygarlığı, bu bölgede Kütahya, Afyon ve Eskişehir sınırları ile birlikte Frigya bölgesini kurmuştur. Günümüzde Frigya bölgesinde meşhur Frig Vadisi büyük bir kısmı da Kütahya topraklarından geçer. Vadinin sunduğu en önemli tarihi bölgelerden birisi ise Aizanoi Antik Kenti ve içerisindeki Zeus Tapınağı, Macellum ya da Tiyatro Kompleksi gibi yapılardır. Antik kent, şehre yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Çavdarhisar ilçesi sınırlarında bulunur.

  • Ayrı bir tarihi yapı ise yaklaşık 1500 yıllık ve Bizans döneminden kalan Hisar Tepesi üzerindeki Kütahya kalesi olarak ifade edilebilir.

  • Kütahya çinilerini görebileceğiniz en güzel yapılardan birisi ise Orta Asya Türk mimarisi ile 1973 yılında inşa edilmiş Çinili Cami olacaktır. Ayrıca kentin çini tarihini ve güzelliğini görmek için Kütahya Çini Müzesi ve Vacidiye Medresesi içerisinde bulunan Kütahya Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır.

  • Kentte önemli bir Mevlevi kültürü yer alırken, yaklaşık 700 yıllık bir yapı olarak günümüze ulaşmış Dönenler Mevlevihane’si ve hemen bitişiğindeki Ergun Çelebi Türbesi ile Ulu Cami görülmelidir.

  • Kurtuluş Savaşı tarihi açısından Başkomutan Meydan Muhaberesi sonrasında elde edilen Zafer için Dumlupınar Şehitliği inşa edilirken, Şehitlik yanındaki Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi mutlaka ziyaret edilmelidir.

  • Kentte şifalı sular açısından da hemen şehre çok yakın noktada bulunan ve 42 derece su sıcaklığı ile gençlik iksiri sunan Yoncalı kaplıcaları bulunur.

Kütahya'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Geleneksel Ege mutfağının farklı Türk mutfağı öğeleri ile birleştiği Kütahya'da özellikle kuzu etinin doyasıya tüketilebileceği Kütahya güveci ve cimcik gibi önemli yemekler tüketmek gerekir. Ayrıca sini mantısı ayrı bir lezzet sunarken, ıspanaklı şivit ve haşhaşlı gözleme gibi hamur işleri yer alır. Hatta dolamber böreği ile birlikte tosunum böreği en lezzetli börekler arasında yer alır. Kentte sayabilecek birçok farklı yemek yer alırken; tavuk tiridi, kızılcık tarhanası, Gediz tarhanası, sıkıcık çorbası, sütlü incir tatlısı veya yufka tatlısı gibi lezzetler de tadılabilir.

Kütahya'da Alışveriş

Kenti anlamlı bir hale getiren ticari ürünler arasında elbette öncelikle porselenler ve çini ürünler yer alır. Bu nedenle eviniz için eşsiz Kütahya porselen ürünleri temin edebilir ve Kütahya Çiniciler Çarşısında muhteşem ürünler bulabilirsiniz. Ayrıca el sanatlarının yoğun olduğu bu ilde el işleme dantel havlu ve örtüler temin edilebilirken, Simav ilçesinde bu ürünlere daha rahat ulaşılabilir. Kentin mutfak lezzetlerini de yanınızda götürmek için Tavşanlı leblebisi ve Gediz tarhanası almayı da tercih edebilirsiniz.