Konya Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi Hakkında

Bu yazıda Konya'da gezilecek yerler içinde önemli bir yere sahip olan Mevlana Müzesi hakkında verilecek olan bilgiler, Mevlana'nın Hayatı ve Eserleri, Mevlana Müzesi Hakkında Bilgiler, Mevlana Müzesi’ne Giriş Ücreti, Mevlana Müzesi'ne Yol Tarifi alt başlıklarıyla verilecek.

Mevlana’nın Hayatı ve Eserleri

Hayatı:

Mevlana 1207 yılında Afganistan'ın Belh şehrinde doğuyor. Babası “ Sultan'ül Ulema" unvanı ile bilinen Bahaddin Veled. Mevlana çocukluk yıllarında ailesiyle Belh şehrinden ayrılıp Anadolu'ya geliyor ve Anadolu’daki son durakları Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubad'ın babasını daveti üzerine Konya oluyor ve yaşamının geri kalan kısmını Konya’da geçirip 1273 yılında vefat ediyor. Mevlevilik tarikatının babasından sonra şeyhi olan Mevlana hayatında 2 kez evleniyor ve bu evliliklerinden 4 çocuğu oluyor. Çocuklarının içinde en tanınmış olanı Sultan Veled. Mevlana’nın hayatında önemli bir yer edinmiş felsefesinden etkilendiği isim ise Şems-i Tebrizi. Hatta Divan isimli eserine de bu yüzden Divan-ı Şems ismini veriyor.

Eserleri

Divan: (Divan-ı Şems): Gazel, rubai, terci isimli divan şiiri nazım biçimleriyle oluşturulmuş eseri.

Mesnevi: Mevlana’nın eserleri içinde çok önemli bir yere sahip ve yaklaşık 25700 beyit uzunluğunda. Divan edebiyatı nazım biçimlerinden mesnevi türünün özelliklerini gösteriyor. Mevlana’nın tasavvufi öğretileri hikaye yoluyla anlatılarak somutlaştırılmış ve daha etkili hale getirilmiş.

Fihi Ma Fih: Çeşitli konularda verdiği vaazları. Oğlu Sultan Veled bir araya getirmiş bunları.

Mecalis-i Seba: 7 tane sohbetinde verdiği vaazlar var.

Mektubat: Çeşitli konularda çeşitli kimselere yazdığı 147 mektup.

Mevlana Müzesi Hakkında Bilgiler

Mevlana Müzesi Selçuklu döneminde “Gül Bahçesi” olarak biliniyor ve Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubad Mevlana’nın babası Bahaddin Veled'e burayı hediye ediyor. Bahaddin Veled 1231 yılında vefat edince buraya defnediliyor. Ardından Mevlana’ya babasının mezarını türbe yapmayı teklifi ettiklerinde gök kubbeden iyi türbe olmaz fikrini öne sürerek kabul etmiyor bu teklifi. Mevlâna 1273 yılında vefat edince oğlu Sultan Veled babasının mezarının türbe yapılmasını kabul ediyor ve bu türbeye Kubbe-yi Hadra yani Türkçe anlamıyla Yeşil Türbe ismi veriliyor.

Sonrasında Mevlevilik tarikatı için önemli bir yer haline gelen burası 1926 yılında Konya Müzesi ve ardından 1954 yılında Mevlana Müzesi adını alıyor.

Mevlana Müzesi içinde en önemli yerlerden biri Mevlana’nın mezarının olduğu türbe. Burada semazenler kendilerine ait figürlerle hareket ediyor. Müze içinde Mevlana’nın aile fertlerinin mezarları ve Mesnevi isimli yapıtı gibi görülmesi gereken birçok şey var.

Mevlana Müzesi içinde Mevlana’nın vefat ettiği gün olan 17 Aralık günü “şeb-i arus” yani Türkçe anlamıyla “düğün gecesi" olarak anılıyor ve çeşitli törenler yapılıyor. Mevlevilikte vefat edilen gün yaratıcıya kavuşma olarak nitelendirildiği için şeb-i arus ismi verilmiş.

Mevlana Müzesi’ne Giriş Ücreti

Mevlana Müzesi ziyareti düşünenler için Mevlana Müzesi’ne giriş ücreti olmadığını müze ziyareti için herhangi bir ücret talep edilmediği söylenebilir.

Mevlana Müzesi’ne Yol Tarifi

Mevlana Müzesi ziyareti düşünenlerin merak ettiği bir diğer konu olan Mevlana Müzesi’ne yol tarifi için müzenin Konya’nın Karatay ilçesinde bulunduğu ve müzeye tramvay, otobüs ve dolmuşla rahatlıkla ulaşılacağı söylenebilir. Konya’da gezilecek yerler arayan ve Mevlana Müzesi ziyareti düşünenler Konya otelleri içinde de kendisine en uygun olanını bulup orada konaklayabilir. Konya otelleri için ziyaretçiler adına birçok alternatif bulunuyor.