Kırşehir Gezilecek Yerler

Kırşehir'de Bozkırın Mirasına Şahit Olun

İç Anadolu Bölgesi'nin Hititler döneminden bu yana yerleşim gerçekleştirilen kenti Kırşehir şehri, Anadolu'da bozkırın mirası olarak bilinir. Çünkü bu kent, Türkiye'de çok önemli bir noktada bulunan Hacı Bektaş Veli ve önemli bir ozan olan Neşet Ertaş gibi isimlere ev sahipliği yapmıştır. Bu kentten yükselen kültür ve yaşayan tarih de Türkiye'ye önemli değerler kazandırmaktadır.

Kırşehir'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Kırşehir kenti, Anadolu'da her zaman 13. yüzyıl içerisinde kurulmuş Ahilik kültürü ile önemli bir kent olmuştur. Temelinde doğruluğu ve saygıyı bulunduran Ahilik, bir esnaf örgütü olmak ile birlikte bu kültür Anadolu'nun her tarafına Kırşehir'den yayılmıştır. Günümüzde de bu değer Kırşehir'e turizmde çok önemli bir yer kazandırır. Bu önemli kenti de soğuk kış mevsimi yerine ilkbahar ve sıcak yaz mevsiminde görmeyi tercih edebilirsiniz. Kırşehir'de gezilecek yerler denildiğinde de önemli isimlerin yapılarından doğal güzelliklere birçok ayrıntıya değinilebilir. 

  • Kırşehir iç Anadolu'da Hitit medeniyetinden bu yana yerleşimi bulunduğu topraklardır. Hatta daha eski dönemlerde yerleşimin bulunduğunu gösteren Mucur ilçe merkezindeki Mucur Yeraltı Şehri çok etkileyici bir yapıdır. Yaklaşık 1700 yıllık bu yeraltı şehrinde zeminin 10 metre civarı altında odalar, dehlizler, ibadethaneler ve geçitler yer alır.
  • Kırşehir'de Ahilik denildiğinde akla öncelikle Ahi Evran Camii ve Türbesi gelmelidir. Çünkü Ahilik Teşkilatını 1482 yılında kuran Ahi Evran bugün bu kutsal mekanda istirahat etmektedir. Selçuklu döneminden kalmış yaklaşık 800 yıllık bir yapı olan Cacabey Camii Medresesi de apayrı bir tarihi öneme sahiptir. Cami bugünkü hali ile çinili minaresi sayesinde Cıncıklı Cami olarak da adlandırılır.
  • Erken Hristiyanlık döneminden yaklaşık 10. yüzyılı işaret eden Üç Ayak Kilisesi ise merkez ilçe sınırlarında yer alır. Anıtsal köy kilisesi olarak bir kısmı ayakta duran yapının hemen yakınında Dulkadirli Yeraltı Yerleşkesi ve Hacıfakılı Antik Kenti gibi arkeolojik yapılar da görülebilir.
  • Doğal bir güzellik olarak dünyanın en geniş kapsamlı flamingo topluluğuna ev sahipliği yapan Seyfe gölü ise 320 bin adet flamingo ile muhteşem bir doğal görsellik sağlar. Kaman yolu üzerinde bulunan Çağırkan Kalehöyük ise 5000 yıl civarında bir tarihle halen arkeolojik çalışmaların yapıldığı bir bölgedir.
  • Kentte özellikle Terme, Karakurt, Mahmutlu ve Bulamaçlı gibi termal kaynaklar şifalı suları ile önemli sağlık faydaları sağlar. Hatta Terme Termal Turizm Merkezi bu konuda en önemli noktalardan birisidir.

Kırşehir'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Kırşehir İç Anadolu'da misafirperver yapısı ile halen Ahilik kültürünü yaşatan bir kentidir. Kentte misafirlere ikram edilen en önemli yemeklerden birisi yağsız kıyma ile hazırlanan Kırşehir köftesi yani besmeç yemeğidir. Ayrıca mutfaklarda ayva dolması, et yahnisi ve tandırda çömlek paça gibi yemekler yapılır. Ayrıca çok leziz bir tatlı olarak pekmezle hazırlanan aside tatlısı da denenmelidir.

Kırşehir'de Alışveriş

Kırşehir'in en önemli sermayeleri arasında oniks taşı ve bu taştan yapılan hediyelikler yer alır. Kentte Uzun Çarşı ve Kapalıçarşı gibi noktalarda bu taş ile üretilmiş ürünleri, bakır ürünlerini ve kentin nitelikli pekmez çeşitlerini temin edebilirsiniz.