Kırklareli Gezilecek Yerler

Kırklareli'de Tarihi Trakya Kültürü

Türk toprakları dahilinde cumhuriyet öncesi ve sonrasında Anadolu ve Trakya bölümleri her zaman bir arada yer almıştır. Osmanlı döneminde çok daha geniş sınırlara sahip olan Trakya bölümü ise Cumhuriyet ile birlikte birkaç vilayet şeklinde yeniden yapılanmıştır. Bu yapılanma içerisinde eski ismi “Kırk Kilise” olan bugünkü Kırklareli ili de yer almıştır. Kırklareli, 2000 yıla yakın tarihiyle ve Trakya kültürü ile ülkemizin öne çıkan kentlerinden birisidir.

Kırklareli’de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Bir Marmara Bölgesi kenti olan Kırklareli, Karadeniz kıyısı ve dağlar ile çevrili yapısı sayesinde iklim yapısı değişkenlik gösteren bir ildir. Özellikle merkezinde karasal iklim görülürken, kıyılarında Karadeniz iklimi ile karşılaşılır. İlin büyük bir kısmı ormanlar ve dağlar ile kaplı olduğu için de özellikle Mayıs ile Eylül arasında rahatlıkla ziyaret edilebilir. Ancak Vize ilçesi gibi turizmin kentleri ve sahil şeritleri ise yaz aylarında popülerdir.

Kırklareli'de gezilecek yerler açısından da hem sahil bölgelerinden hem tarihi bölgelerden hem de doğal alanlardan bahsetmek mümkündür.

Ali Rıza Efendi Kültür Evi Trakya kültürünü ve kent kültürünü yansıtarak, yerli/yabancı turist çekmeyi başarmaktadır. Aşağıpınar Açıkhava Köy Müzesi ise Trakya kültüründeki özellikle ahşap mimariyi gösterir. Yapı köy canlandırması ile bölgenin hayatını daha rahat anlamaya yardımcı olur. Şehir merkezinde 1383 tarihli Hızırbey Camii ve 1577 yılında kare planlı inşa edilen Emin Ali Çelebi Camii görülmelidir.

Babaeski-Lüleburgaz çıkışında bulunan IV. Murat döneminde inşa ettirilmiş Babaeski köprüsü bugün restore edilmiş hali ile görülmesi gereken bir yapı olurken, yine Lüleburgaz deresi üzerinde de Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü de Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir yapıdır.

  • Doğal güzellikler arasında ise Kırklareli ilinde Istranca yani Yıldız dağları ön plana çıkar. Trakya’nın Karadeniz kıyılarına paralel olan bu dağlar, 300 kilometre gibi bir zincir sağlarken, en yüksek zirvesi 1031 metre ile Mahya Dağı olarak görülür.
  • Başka bir doğal alan olarak Dupnisa mağarası Demirköy ilçesi sınırlarında bulunur ve Trakya'daki tek turistik mağaradır. Mağara 3200 metre uzunluğu ile içerisinden doğal kaynak suyu geçen bir yapıdır.
  • Vize ilçesi sınırlarında bulunan Cehennem Şelalesi büyüleyici sesi ile muhteşem bir görsellik sağlarken, ayrıca İğneada longoz ormanları etrafı göllerle çevrili muhteşem bir doğa sunmaktadır. Örnek olarak ormanlar içerisinde Hamam gölü yer alırken, yanı başında da İğneada plajı bulunmaktadır.

Kırklareli'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Trakya'nın iç kesimlerini ve kıyı kesimlerini bir arada bulunduran Kırklareli ilinde hayvancılık ve denizcilik bir arada yapılır. Bu nedenle meşhur Kırklareli köftesi tüketmeyi tercih edebileceğiniz gibi kefal pilakisi veya lakerda tüketmeyi seçebilirsiniz. Kente özgü tuzlu kek olarak hazırlanan plaska ve bir sütlü tatlı olan kaymaçina gibi lezzetler ya da çoban böreği önemli yemeklerdir. 

Kırklareli’de Alışveriş

Kentte alışveriş açısından özellikle Hızırbey Bedesteni çok popüler olmak üzere kavala kurabiyesi ve beyaz peynir satışı çok popülerdir. Kırklareli'de çok uzun yıllardan bu yana misk, amber ve gül esansı kullanılarak üretilen bir Osmanlı kültürü olan mis sabunu ve orijinal bir hediyelik olarak aynalı süpürge satışı da gerçekleştirilir.