Kırıkkale Gezilecek Yerler

Kızılırmak'ın Bereketli Toprakları Kırıkkale

Kızılırmak, Anadolu'da bereketli ovalar sağlayan en önemli akarsular arasında yer alır. İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alan Kırıkkale ili de Kızılırmak sayesinde bu bereketli toprakları kazanmış ve bu topraklarda eski bir Anadolu kenti olarak yaşamıştır. Tarih boyunca birçok medeniyetin yaşadığı bu topraklarda tarım yapılmış ve yaşam çok eski çağlardan bu yana devam etmiştir.

Kırıkkale'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Kırıkkale, İç Anadolu sınırlarında bir kent olarak, ılıman iklim kuşağında yer alır. Fakat yüksek rakım etkisi ile birlikte kışın soğuk ve yazın sıcak bir karasal iklim görülür. Bu anlamda ilkbahar mevsimi Kırıkkale'yi ziyaret etmek için en doğru mevsimlerden birisidir. Yaz mevsiminde ise Ay Çekirdeği Şenliği gibi önemli etkinlikler kente renk katmaktadır. Kırıkkale'de gezilecek yerler kapsamında ise birçok önemli yapıdan bahsetmemiz ve kentin doğal alanlarını anlatmamız fayda sağlayacaktır.

Cumhuriyet tarihi içerisinde Kırıkkale ateşli silahların üretimi ve geliştirilmesi açısından en önemli endüstriyel kentler arasında yer almıştır. Bu nedenle kentte özellikle Askeri Silah Fabrikası ve Müzeler Haftası’nda da Silah Müzesi çok önemli bir yere sahiptir. Kent sınırlarında 1990 yılından bu yana açık Kırıkkale MKE Silah Sanayi Müzesi son 600 yıl içerisindeki Osmanlı ve Türk silahlarını sergilemektedir.

Dini yapılar açısından şehir sınırlarında eski bir manastır üzerinde inşa edilmiş olan Haydar Sultan Camii ve Türbesi ile il merkezine çok yakın konumda bulunan Hasan Dede Camii ve Türbesi önemli konumlardır. Ayrıca Sulakyurt ilçesi sınırlarında bulunan Şeyh Şamil Camii ve Türbesi ile Anadolu Selçuklu döneminden kalmış olan Balışeyh ilçe sınırlarındaki Ballı Cami ve Türbesi görülebilecek yapılardır

  • Karakeçili ilçesi sınırlarındaki Çeşnigil Köprüsü ise Selçuklu dönemi eseri olarak 13. yüzyıldan kalma bir yapıdır.  Keskin ilçesine çok yakın konumda bulunan Ceritkale Kaya Mezarları ise bölgedeki çok eski bir yerleşim yeri olarak tahminen Demir Çağı zamanında insan eli ile oyulmuş ve Romalılara ait olduğu tahmin edilen yapılardır.
  • Şehre nefes aldıran alanlardan biri olan Karaahmetli Tabiat Parkı çok keyifli bir mesire alanı sağlarken, aynı zamanda Kızılırmak kenarındaki Celal Bayar Parkı da Bahşili ilçesi sınırlarında yer alır. Kent merkezinde tarihi Kırıkkale evleri de görülmesi gereken özel Anadolu mimarileri arasında yer alır.

Kırıkkale'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Anadolu medeniyetlerinin köklü kentlerinden biri olan Kırıkkale'de kent mutfağı içerisinde hamur işleri açısından katmer, gözleme ve kömbe gibi lezzetler gelişmiştir. Yöresel yemekler olarak sızgıt, madımak ve külleme gibi lezzetlerden bahsetmek mümkün olurken, aynı zamanda yoğurtlu tarhana çorbası çok sık tüketilir.

Kırıkkale'de Alışveriş

Kent merkezinde Zafer Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi gibi birçok noktada hem yöresel ürünler hem de el sanatları alışverişleri rahatlıkla yapılabilir. Kırıkkale ilinde özellikle el dokuması ürünler ön plana çıkarken, aynı zamanda günümüzde çok nadir olarak halen halı dokumacılığı devam ettirilmektedir.