Kilis Gezilecek Yerler

Güneydoğu'nun En Genç Şehri Kilis

1995 tarihine kadar Kilis kenti, Gaziantep ili sınırlarında bir ilçe iken, il statüsüne kavuşturularak Türkiye'de 79. il ilan edilmiştir. Bu sayede daha öncesinde Güneydoğu bölgesinde yer alan illerden sonra en genç il olarak sıralamaya girmiştir. Ancak Kilis ili tarihinde Güneydoğu’dan Akdeniz'e geçişi sağlayan ve Suriye sınırında bulunan yaklaşık 4000 yıllık bir yerleşim yeridir.

Kilis'te Gezilecek Yerler Ve Turizm

Kilis kenti M.Ö. 1700 yıllarında Hitit yerleşiminde bulunurken, sonrasında Pers İmparatorluğu hatta Bizans ve Hz. Ömer döneminde İslam topluluğu olarak yaşamına devam etmiştir. Malazgirt Zaferi sonrasında bölgeye gelen ilk Türkler Oğuz soyundan olmak ile birlikte yerel halk Türkmen halkıdır ve Kilis bugün çok hızlı büyüyen bir kenttir. Bu büyüyen kentte Güneydoğu iklimi nedeni ile aşırı sıcaklardan uzak duracak şekilde özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimi turizmde en uygun mevsimlerdir.

Kilis'te gezilecek yerler arasında çok eski yerleşim zamanlarından bu yana uzanmış tarihi yapılar daha fazla görülür.

  • İlk olarak tarihi Ravanda Kalesi göz önüne alınırsa, Polateli ilçesi sınırlarındaki bu kale, çok yüksek bir tepede inşa edilmiştir. Sivri bir tepenin oyulması ile inşa edilen kale, 2008 yılında restorasyonu yapılarak yeniden turizme kazandırılmıştır. Kalenin gerçek tarihinin ise yaklaşık 1000 yıl öncesine dayandığı düşünülmektedir. Efsanelere göre kaledeki sarnıçlardan Suriye’de Afrin Çayı’na kadar uzanan bir geçit yer alır.
  • Merkezde bulunan Neşet Efendi Konağı 1925 yılında inşa edilmiş bir konak olarak, hem dış hem iç mimarisi ile Kilis kent kültürünü yansıtmaktadır. Aidesim Mozaikli Bazilikası ise kent tarihindeki çok önemli tarihi eserler arasında yer almaktadır. Yaklaşık 1400 yıllık bu yapı, Roma devri eseri olarak günümüze restore edilmiş şekli ile ulaşmıştır.
  • Hayatları sırasında Cennet müjdesine ermiş olan 10 sahabenin ikisi olan Hz. Talha ve Hz. Zübeyr için inşa edilmiş Talha ve Zübeyr Türbesi merkez Meşhedlik Mahallesi'nde yer alır.  Kilis sınırları içerisinde bulunan Oylum Höyük Köyü ve Mozaiği 22 metre ve 37 metre yüksekliğindeki iki yükselti ile birbirine bağlanır. Yapılan arkeolojik çalışmalarda bölgede Oylum Höyük Mozaiği ortaya çıkarılmıştır. Kilis kent sokaklarında ve eski dar sokaklarda gezdiğinizde ise tarihi taş yapılı Kilis evleri görülebilir. Yine kent merkezinde 19. yüzyıl inşaat olduğu tahmin edilen Kilis Sinagogu yer alır.

Kilis'te Ne Yenilir? Ne Alınır?

Güneydoğu mutfağındaki tüm kentlerde olduğu gibi Kilis mutfağında da bulgur, et ve acı çok popülerdir. Bu nedenle kentte en sevilen yemekler arasında et, biber ve domates ile hazırlanan Kilis tava yer alır. Patlıcanın kızartılması ile hazırlanan bir yemek olan silkme ya da yine kuzu etli teşrübe gibi önemli yemekler de apayrı lezzetlerdir. Günlük atıştırmalıklar arasında ise bilhassa öcce yemeği un ve yumurta ile baharatın karıştırılması sayesinde hazırlanır. Ayrıca lebeniye çorbası ve kölük aşı gibi yemekler tüketilir.

Kilis'te Alışveriş

Güneydoğu'da hayvancılığın yoğunluğu sayesinde özellikle yün temini çok zengindir ve bölgede çok iyi pamuk yetiştiriciliği yapılır. Bu iki avantaj sayesinde de kentteki en meşhur ürünler arasında meşhur Kilis yorganları yer alır. Ayrıca kentin önemli hediyelikleri arasında menengiç kahvesi, kahvaltılık zahter ve Kilis zeytinyağı gösterilebilir.