Kastamonu Gezilecek Yerler

Küre Ve Ilgaz Dağları'nın Arasında Kastamonu Güzelliği

Karadeniz Bölgesi'nin oksijen kaynakları ve yemyeşil enginlikleri arasında İsfendiyar(Küre) Dağları ve Ilgaz Dağları gibi örnekler yer alır. Bu yemyeşil güzellikler arasında da apayrı bir kültüre ve tarihe sahip olan Kastamonu ilimiz bulunmaktadır. Şehir sahilden uzakta iç kesimlerde bulunsa da önemli turizm ilçeleri ile Karadeniz'in kıyısına ulaşmayı da başarmaktadır.

Kastamonu'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Batı Karadeniz bölümü içerisinde yer alan Kastamonu, sırtını dayadığı dağlar ile tertemiz bir iklime ve sakin bir yapıya sahiptir. Kıyı kesimleri ile iç kesimlerinde iklimsel değişiklik görülürken, il genelinde baharın ortasından itibaren sonbahara kadar çok güzel hava koşulları yer alır. Bu dönemlerde Kastamonu'da özellikle Küre Dağı Milli Parkı gibi muhteşem doğal güzellikler görülebilir.

Kastamonu'da gezilecek yerler açısından birçok tarihi ve doğal alandan bahsetmek mümkündür.

  • Kastamonu'da bahsedilebilecek ilk milli park, Küre Dağları Milli Parkı olmak ile birlikte yaklaşık 38.000 hektar alan ile eşsiz bitkisel çeşitliliğe sahiptir. Sınırlarında mağaralardan şelalelere, ormanlardan kanyonlara birçok doğal yapı içinde özellikle Valla kanyonu 10 kilometre uzunluğu ile çok önemli bir yere sahiptir.
  • Diğer önemli bir değer ise Ilgaz Dağları Milli Parkı olmak ile birlikte birçok bitki ve hayvan çeşidi bu bölgede yaşar. Endemik türler ile birlikte milli park, kış sporları için fırsatlar sunarken, yanı başında yer alan Ilgaz Kayak Merkezi önemli bir spor merkezidir.
  • Kent merkezinde bir tepenin zirvesinde bulunan Kastamonu Kalesi 12. yüzyıl Kommenler Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. Şehir merkezindeki yaklaşık 2000 yıllık Evkaya Mezarları da içerisindeki 3'ü anıtsal 8 kaya mezarı ile görülmelidir. Çok sessiz ve sakin bir yapı ile Cide ilçesi sınırlarındaki Gideros koyu Amazon kadınlarının yaşadığı bölge olarak huzurlu bir tatil için tercih edilebilir.
  • Osmanlı döneminde 1506 senesinde Nasrullah Kadı tarafından inşa ettirilen Nasrullah Camii ve Şadırvanı ile şehir merkezindeki inanç turizmi merkezi Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri Külliyesi görülmesi gereken dini yapılardır. Şehir merkezinde sembolik Saat kulesi ve ayrıca Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi ile Kastamonu Arkeoloji Müzesi ziyaret edilebilir.
  • Tarihi açıdan Taşköprü ilçesi sınırlarındaki Pompeiopolis Antik Kenti 2000 yıllık tarihi kalıntıları ile görülmelidir. Kentte eski Türk mimarisini gösteren Kastamonu şehir merkezi ve Taşköprü ilçesindeki Kastamonu konakları, Taşköprü ilçesi Eflani çayı üzerindeki Taşköprü ve Candaroğulları beyliği döneminde inşa edilmiş 700 senelik Mahmutbey Camii görülmelidir.

Kastamonu'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Karadeniz Bölgesi’nde bulunmasına rağmen Kastamonu'da deniz mutfağından önce hamur işleri ile örülmüş bir mutfak ön plana çıkar. Özellikle Kastamonu'ya ait ve Karabük'te de çok sık görebileceğiniz kır pidesi ve etli ekmek gibi çeşitler bölgede mutlaka denenmelidir. Ayrıca Ecevit çorbası ve Kastamonu döneri gibi yemekler yanında manca gibi birçok lezzet yer alır.

Kastamonu'da Alışveriş

Kastamonu, İnebolu ve Abana gibi ilçeleri ile birlikte Karadeniz kıyılarına ulaşırken, her bölgesinde konakları ile meşhur bir kenttir. Her aynı ormanlar ile kaplı bu kentte ahşap oymacılığı önemli bir el sanatı sağlarken, hediyelik olarak da şimşir kaşık veya ahşap oyma hediyelikler temin edilebilir. Ayrıca Kastamonu denildiğinde meşhur Taşköprü sarımsağı unutulmaması gereken gıda ürünleri arasında yer alırken, çekme helva da hediyelik olarak seçilebilir. Bunun yanında Kastamonu pastırma üretimi ön plana çıkar ve Tosya pirinci gibi meşhur gıda çeşitleri de yer alır.