Kars Gezilecek Yerler

Türkiye'nin En Fazla Heykel Bulunduran Şehri Kars

Türkiye sınırlarındaki en soğuk il olan Kars şehri, güneşin sabahları en erken doğduğu ve yıl boyunca en fazla karın yağdığı şehirdir. Oysaki turizm açısından çok önemli bir kent olan Kars kentinde özellikle Ani Harabeleri gibi muhteşem bir yapı bölgesi yer alır. Ayrıca kayak merkezi sayesinde kış turizminde de etkili bir nokta olan Kars ilinde şehrin her tarafında hem modern hem de tarihi açıdan çok fazla heykel ile karşılaşabilirsiniz.

Kars'ta Gezilecek Yerler Ve Turizm

Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğu bölümünde yer alan Kars ili, yüksek rakımı ile birlikte kışın neredeyse kıyısından geçmekten çekineceğiniz bir kenttir. Ortalama olarak Nisan ayından itibaren yazın sonuna kadar gezme fırsatı elde edebileceğiniz kent özellikle son yıllarda turistik Doğu Ekspresi ile daha popüler bir hale gelmiştir. Oysa binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Ani Harabeleri ile dünyanın dört bir tarafından insanlar çok uzun zamanlardır bu kente gelmeyi seçmektedir

Kars'ta gezilecek yerler açısından genellikle tarihi noktalardan bahsetmek mümkündür.

  • Ani harabeleri binlerce yıllık tarihi içerisinde Ateş tapınağı ve diğer dini yapılar ile “1001 kilise şehri” olarak da anılmıştır. Bugün etrafındaki surları ile birçok bölümü günümüze ulaşmış harabelerde Orta Çağ mimarisi ve her dine ait farklı yapılar ile sivil mimari yapıları görülür. Kentte İpekyolu köprüsü, Kral Gaging Kilisesi, Aslanlı Kapı, Yıkık Minare, Büyük Katedral veya Selçuklu Kervansarayı gibi daha birçok önemli mimari yapı yer alır.
  • Kars ilinin kış turizmine kazandırdığı en önemli noktalardan birisi de Sarıkamış Kayak Merkezi olarak kabul edilir. Kar sporları ve kış sporları yapma imkanı yer alırken, diğer mevsimlerde ise muhteşem bir doğal çevre sağlar.
  • Kars Kalesi şehrin sembolü olarak 1153 yılındaki inşaatından günümüze kadar birçok restorasyon ve onarım ile ulaşmıştır. Kalenin bulunduğu yamacın aşağıya doğru inen tarafında ise Kümbet Camii(12 Havariler Kilisesi) günümüzde yaşadığı dönüşüm ile birlikte Modern Kars Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
  • Bir örneği de Ani harabeleri içerisinde bulunan Büyük Katedral şehir merkezinde restore edilerek, Büyük Fethiye Camii şeklinde ibadete açılmıştır. Şehir merkezinde dini yapılar arasında Ebu’l Hasan Harakani Türbesi ve Camii ise hemen Kümbet cami yanında yer alır.
  • Sarıkamış Katerina Köşkü ise eski av köşkü olarak Baltık mimarisi örneği sağlar. Görkemli Horomos Manastırı ise Ani antik kentinin çok yakın konumunda bir Orta Çağ mimarisi olarak görülebilir. Sarıkamış Şehitliği ise manevi değeri ile hem Kars ilinin hem de Türkiye’nin çok önemli bir konumudur.

Kars'ta Ne Yenilir? Ne Alınır?

Kars hayvancılığın çok güçlü bir şekilde devam ettiği ve geçimini bir anlamda da bu şekilde sağlayan kentlerden birisidir. Hem küçükbaş hem büyükbaş hayvancılık hem de kaz vesilesi ile kümes hayvancılığı yapılır. Bu anlamda kentte özellikle kaz eti yemekleri çok meşhurdur. İçsiz mantı olarak hazırlanan hangel ve etli nohutlu şekilde hazırlanan piti gibi lezzetler yanında bilhassa ısırgan otu çorbası gibi yöresel çorba çeşitleri de çok sık tüketilir.

Kars'ta Alışveriş

Hayvancılığın kente kazandırdığı en önemli ürünlerden birisi Kars gravyeri yani farklı bir türü ile de Kars kaşarı ürünüdür. Bu ürün Kars'ı ziyaret eden herkes tarafından mutlak bir şekilde temin edilirken, aynı zamanda şehir çarşılarını gezdiğinizde yöresel otlar ve kentin kültürüne ait kaz tüyü yastıklar gibi ürünleri temin edebilirsiniz.