İç Anadolu'da Bir Hitit Kenti Karaman
Çok uzun yıllar boyunca Konya'nın ilçeleri arasında yer alan ve daha sonrasında il olarak ilan edilen Karaman kenti, bugün tarihi yapısı ile ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü kent bugün kullanılan adını dahi Karamanoğlu Beyliği’nden almış olmak ile birlikte tarih içerisinde özellikle Hititler, Frigya ve Lidya egemenliğinde kaldıktan sonra Türk beylikleri ile Osmanlı İmparatorluğu'na katılmıştır. Günümüzde bu medeniyetlerin birçoğunun izi Karaman'da halen görülmektedir.
Karaman'da Gezilecek Yerler Ve Turizm
Karasal iklimin görüldüğü Karaman, kışın çok soğuk ve kar yağışlı bir mevsime sahiptir. Bu nedenle tarihi ve doğal alanlarını gezebilmek için tüm seyyahlar ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih eder. Bu dönemlerde de Karaman'da özellikle doğal alanlar açısından görülebilecek çok özel noktalar yer alır.
Karaman'da gezilecek yerler açısından tarihi ve doğal noktalar birbirinden ayrı bir şekilde gözden geçirilebilir. Çünkü bu şehir Kazım Karabekir, Mevlana, Yunus Emre ve Şeyh Edebali gibi birçok önemli Türk isminin yaşadığı ve eserler bıraktığı bir şehirdir. Bu anlamda Karaman'da görmeniz gereken yerler sırasıyla gözden geçirilebilir.
- Ermenek vadisi Göksun Nehri'nden ayrılan Ermenek Çayı sayesinde oluşmuş bir vadi olarak Karaman ile Mersin'in tam ortasında yer alır. Etrafında Geyik dağları ve jeolojik anlamda birçok mağara ile kaplı vadide çok zengin bir fauna içerisinde 16 adedi vadiye özgü 81 endemik bitki türü görülmesi mümkündür. Ayrıca vadide bölgeye özgü 10 kuş türü arasında kaya kartalı ya da gökdoğan gibi canlılar görülebilir.
- İncesu mağarası ise damlataşı zenginliğine sahip olarak ülkemizin üçüncü sıradaki büyük yeraltı su mağarası olarak tüm uzunluğu 1356 metreye ulaşmaktadır. Başka bir mağara olan Meraspolis mağarası ise dünyanın en büyük yeraltı suyunu içerisinde bulunur.
- Tarihi bir yapı olan Çeşmeli Kilise bir Ermeni kilisesi olarak il merkezi Tapucak Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. 19. yüzyıl tarzını yansıtan ve Karaman'ın en eski ailelerinden birinin inşa ettirdiği Tartan evi Anadolu Türk ev mimarisini muhteşem bir şekilde göstermektedir. Kentte tarihi yapılar içerisinde ise en son 600 yıl kadar önce onarılmış ve günümüze büyük bir bölümü ulaşmış Karaman Kalesi yer almaktadır.
- Karaman'da yerli ve yabancı herkes tarafından ilgi gören Zeyve Pazarı ise doğal atmosferi ile hem mesire alanı hem de el sanatları ürünlerinin sunulduğu bir alışveriş bölgesidir. Şehir merkezindeki tarihi 251 adet ambarın mağaralar içerisindeki görsel yapısı açısından da Taşkale tahıl ambarı mutlaka görülmelidir.
Karaman'da Ne Yenilir? Ne Alınır?
Tarımın zengin bir kaynak oluşturduğu Karaman'da özellikle yöresel lezzetler içerisinde arabaşı çorbası gibi örnekler yer alır. Farklı hamur işleri açısından gılan böreği gibi örnekler ön plana çıkarken, kıyma ve pirinç ile yapılan günlük bir yemek olan çullama da ayrı bir lezzettir. Toprak güveçte kuşbaşı kuzu eti ile pişirilen calla yemeği ve meşhur Karaman batırık yemeği gibi lezzetler denenebilir.
Karaman'da Alışveriş
Karaman Merkez Çarşısı gezilirken, bölgeye has birçok ürünü satın almak mümkündür. Şehirde özellikle elma yetiştiriciliği ön plana çıkarken, birçok türde Karaman elması almak tercih edilebilir. Ayrıca enerji deposu Ermenek helvası ve divle obruk peyniri gibi özel lezzetler yanında meşhur Taşkale halıları hediyelik olarak alınabilir.
© 2024 Tüm hakları saklıdır.