Karabük Gezilecek Yerler

Safranbolu'nun Doğduğu Şehir Karabük

Karadeniz batısı ve doğusu ile apayrı güzelliklere sahip bir bölgedir. Her bölümünde apayrı güzel ve apayrı değerli yemyeşil ve tarihi kentleri ile ülkemize her zaman değer katar. Batı Karadeniz bölümü içerisinde de özellikle Karabük ili bilhassa Safranbolu ve Eskipazar ilçeleri ile muhteşem güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Zira bu ilçeler gür ormanları ile ülkemize oksijen kazandırırken, tarihi ve turistik değerleri de büyük kazanç oluşturmaktadır.

Karabük'te Gezilecek Yerler Ve Turizm

Batı Karadeniz bölümünde bulunduğu için Karadeniz iklimini daha yumuşak bir şekilde gösteren Karabük, yazın gayet sıcak ve ilkbaharda çok ılıman ve güzel bir havaya sahiptir. Bu mevsimlerde Karabük ilinin her noktasını rahatlıkla gezmek mümkün olurken, özellikle turistik ilçelerde de keyifli zamanlar geçirilebilir. Örnek olarak meşhur Safranbolu konakları ve kanyonları bu dönemde mutlaka görülmelidir.

Karabük'te gezilecek yerler listesi içerisinde elbette ki UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde de yer alan Safranbolu evleri ilk sırada bulunmalıdır. Hatta Safranbolu denildiğinde örnek olarak şehrin altını her taraftan gezen kanyonlar ve etrafındaki yemyeşil ormanlar da ayrı değerler oluşturur. Bununla birlikte Karabük'te görmeniz gereken diğer noktalar kapsamında aşağıdaki konumlar sayılabilir.

  • Safranbolu denildiğinde sadece konaklar ve kanyonlar değil Safranbolu'nun eski sokakları, çarşısı, Köyiçi ve Bağlar gibi her mevki ayrı ayrı görülmeye değer noktalardır. Tarihi yapılar açısından da yine kentin Safranbolu ilçesinde Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa Camii çok önemli ve yaklaşık 400 yıllık bir yapıdır.
  • Safranbolu'nun yaklaşık 10 kilometre dışında yer alan Yörük Köyü ise tarihi evleri ve sokakları ile ünlüdür. Özellikle 300 yıllık Kasım Sipahioğlu Konağı çok muhteşem bir görselliğe sahiptir.
  • Öte yandan Karabük’ün Yenice ilçesi bilhassa Yenice ormanları ile sadece Türkiye'ye değil dünyaya huzur dolu bir atmosfer kazandırır. Ormanlarda kuş sesleri içerisinde yapacağınız keyifli yürüyüşler ve arboretum bölgesindeki endemik ağaçlar bambaşka bir tecrübe sunar.
  • Konaklama açısından Karabük'te özellikle Safranbolu çok fazla tercih edilse de Eğriova göleti ve çevresindeki konaklama noktaları da sabahları muhteşem bir manzaraya uyanmak için tercih edilebilir. Mencilis mağarası veya diğer ismi ile Bulak mağarası doğal bir güzellik olarak 6,5 kilometre gibi bir uzunluk ile bugün yürüyüşe açılmış 400 metre bir alan sağlar. Safranbolu'da bulunan bu mağara yanında aynı zamanda yürüyüş için tercih edilebilecek Tokatlı kanyonu ve Şeker kanyonu gibi noktalarda bulunur.
  • Eskipazar ilçesi sınırlarında ise özellikle Hadrianapolis Antik Kenti gezilebilir ve yine Safranbolu ilçesinde Kent Tarihi Müzesi görülmesi gereken yapılardan birisidir.

Karabük'te Ne Yenilir? Ne Alınır?

Karabük'ün hem merkezinde hem de Safranbolu ve diğer ilçelerinde tarihi çarşılar bugün hem yemek kültürü hem de alışveriş için büyük avantaj sağlar. Bu noktada da Safranbolu mutfağının muhteşem lokumlarını ve Safranbolu bükmesi gibi kıyma ve ıspanak ile hazırlanan lezzetleri mutlaka denemek gerekir. Ayrıca Karabük'ün her tarafında fırınlardan taze bir şekilde alınarak tüketilen Karabük pidesi ve güveçte yaprak sarması, peruhi ya da Karabük gazozu denenmesi gereken meselelerdir.

Karabük'te Alışveriş

Dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safran, Türkiye'de Karabük denildiğinde çok daha anlamlı bir üründe kullanılır. Bu ürün sapsarı rengi ve lezzeti ile Safranbolu lokumu olmak ile birlikte aynı baharatın Karabük'te birçok noktada da kullanıldığı görülebilir. Karabük'te ek olarak ağaç oymacılığı el yordamı ile yürütülen geleneksel bir sanat dalıdır. Bu sanat dalı sayesinde birçok hediyelik eşya sunulurken, aynı zamanda Demirciler ve Bakıcılar Çarşısında birçok el emeği ürün bulunabilir.