İzmit Gezilecek Yerler

Kocaeli Sayesinde Marmara Nefes Alıyor

Marmara Bölgesi neredeyse bütün kentler ile büyüyen ve sanayi nedeni ile yapısı giderek bozulan şehirleri ile büyük bir değişim yaşıyor. Bu değişim içerisinde Kocaeli kenti de gelişen sanayisi ile ön plana çıksa da halen doğal güzellikleri de korunarak yaşatılıyor. Bu sayede kent, Marmara Bölgesi'nde diğer şehirler ve toplum için nefes aldıran ve huzur veren bölgeler arasında bulunuyor.

Kocaeli'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Kocaeli, Asya ve Avrupa arasındaki bağlantıyı sağladığı için konumu ile çok önemli bir kent oluşturuyor. Bu anlamda sanayi ve ticaret için önemli olduğu kadar özellikle Karamürsel, Kartepe ya da Derince gibi birçok ilçesi ile de turizme katkı sunuyor. Hele ki bir tarafında Marmara bir tarafında Karadeniz kıyılarına sahip olması, iklimini de olumlu yönde etkiliyor. Bu sayede yaz veya kış her dönem gezilmesi ve nefes alınması için avantajlı bir kent olarak kabul edilebilir.

Kocaeli'de gezilecek yerler açısından da liste içerisine dahil edilebilecek birçok farklı nokta yer almaktadır.

Osmanlı dönemi Türk ressamına ithafen kurulmuş Osman Hamdi Bey Müzesi ressamın birçok eserinin görülebilmesi için ziyaret edilmelidir. Merkezde yer alan İzmit Saat Kulesi ve hemen yanında müze olarak hizmet veren İzmit Sarayı görünmesi gereken yapılardır. Ayrıca Kozluk Mahallesi bölgesinde de Kocaeli Müzesi arkeolojik eserler ile çok zengin bir arşiv sunmaktadır.

Kartepe ilçe sınırlarındaki Maşukiye ise çok keyifli bir bölgedir. Çünkü meşhur Sapanca gölü bu bölgede yer alır. Gebze sınırlarında yer alan Ballıkayalar Tabiat Parkı ise bilhassa bitki ve hayvan zenginliği ile çok sakin ve muhteşem bir bölgedir. Yine Kartepe ilçesi sınırlarında yer alan Kirazlı yaylası da İzmit manzarasını izlemek için çok sık uğranan bir bölgedir.

Özellikle çocukların en sevdiği alanlardan biri olan Darıca Hayvanat Bahçesi 1993 yılından bu yana yüzlerce hayvan türü ile Türkiye'nin en popüler hayvanat bahçeleri arasında yer alır. Kandıra ilçesi sınırlarındaki Kefken özellikle Kovanağzı ve Kumcağız plajları ya da Pembe Kayalıklar ile tam bir tatil beldesidir. Kocaeli’de en önemli turizm rotalarından birisi ise kış turizm merkezi olan Kartepe Kayak Merkezi olarak kabul edilir. Kandıra sınırlarındaki Narköy ise Kocaeli ilinde eko turizm için kurulmuş bir merkez oluşturmaktadır.

Ayrıca İzmit merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Uzuntarla Tabiat Parkı Ormanya tıpkı ünlü Yüzüklerin Efendisi film serisinin görselleri gibi muhteşem bir gezi alanı oluşturmaktadır.

Kocaeli'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Kültürel bir çeşitliliğinin bulunduğu Kocaeli ilinde mutfak çeşitliliği kapsamında da özellikle çorbalar ve hamur işleri çok sık görülür. Örneğin, bir un çorbası olan umaç çorbası ya da kış aylarında bulgur ile hazırlanan bulamaç çorbası çok popülerdir. Et yemeği çeşitleri arasında ise süt kaymağı ile tüketilen ciğceli kavurma bilinmektedir. Kentte meşhur olan mancar otu vasıtasıyla hazırlanan Kandıra pidesi, cızlama ya da İzmit pişmaniyesi en lezzetli yiyecekleri arasında yer alırken, bilhassa da Kandıra yoğurdu mutlaka denemelidir.

Kocaeli'de Alışveriş

Gelişen kent yapısı içerisinde Kocaeli alışveriş kültürü açısından AVM'ler ön plana çıkmaya başlasa da halen eski çarşılarda yöresel ürünlere ulaşmak mümkündür. Özellikle Hereke halıları halen çok meşhur bir yere sahip olurken, kentte İzmit pişmaniyesi satışı da halen geleneksel olarak devam etmektedir. Yine hediyelik olarak da Karamürsel sepeti halen çok popüler ürünler arasında yer alır.