İzmir'de Ne Yenir?

İzmir’de Ne Yenilir Ne İçilir?

İzmir kentinde gezilip görülecek yerler kadar çok sayıda yenilebilecek ve sadece bu kente özgü olan dahası başka yerde olsa bile aynı lezzetin olmadığı damak çatlatan lezzetler yer alır. Biz de tam anlamı ile bir gurme cenneti olan bu kentte ne yenilir ne içilir onlardan sadece bazılarını açıklayacağız. Hadi dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan başlayalım.

Boyoz

İnsanlar İzmir kentinde yaşasın ya da yaşamasın bir kere boyoz yedi mi bir daha asla vazgeçemediği türden bir gıdadır. Tarihçesi son derece eskilere dayanan bu besin maddesi kente gelen Seferadlar sayesinde bölgenin yemek kültürüne kazandırılmıştır. Kendisine has bir hamuru vardır. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasındadır. Sade ya da içli türleri vardır. Genelde yanında haşlanmış yumurta ile verilir.

Söğüş

Söğüş sakatatın çok değişik bir biçimde birleşik olarak sunulmasıdır. Genelde dürüm olarak yenilir. İçinde kelle, paça, ciğer, dil ve beyinden oluşur. Hepsi birlikte haşlanıp yenilir. Muhtelif mekanlarda bu besin maddesinin bulunması mümkündür.

Gevrek

İzmirli olan simite simit demez gevrek der. Tam anlamı ile İzmir kentinde olan bir yiyecektir. Başka yerlerde aynı tatta bu besin maddesinin bulunması imkansızdır. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında ilk sırada yer alır.

Kumru

Gelelim İzmir kenti ile özdeşleşen bir başka lezzete. İşte o lezzet kumru olup günümüzde başka kentlerde de olsa burada yemenin tadı bir başkadır. Adını kumruya benzeyen hamurundan alır. Kumru susamlı bir ekmeğin için muhtelif türden şarküteri gıdalarının konulması ile ortaya çıkan bir lezzettir. Kentte yenilebileceği çok sayıda yer vardır.

Sübye

Şu ana dek hem İzmir kentine özgü yiyeceklerden bahsetmiş iken sırada yine sadece bu kente özgü bir içecek var. O içeceğin adı sübye. Tıpkı boyozda olduğu Seferad Yahudilerinin kente kazandırmış olduğu bu içecek kavun çekirdeklerinin öğütülüp su ve şeker ile kaynatılması ve sonrasında soğutulması ile ortaya çıkıyor. Ferah ve kendisine has bir tadı bulunuyor.

Midye Dolma

Kordon boyunda yürürken bir midye dolma yemeden dönmek olmaz. Bir tane yenildikten sonra çok daha fazlasını yemek isteyebilirsiniz.