Isparta Gezilecek Yerler

Isparta Gezilecek Görülecek Yerler

Bazı kentler tam anlamı bir başkadır. Uzun uzun anlatmak gerekir. Nitekim biz de bu yazıda böylesi bir kent olan Isparta kenti hakkında özellikle kente ilk defa gidecek olanların unutulmaz bir deneyim yaşaması için gezilecek, görülecek yerleri ve ne içilir ne yenilir onlardan bahsedeceğiz. Hadi şimdi sözü daha fazla uzatmayalım ve başlayalım

Isparta Görülecek Yerler

Isparta gerek kent içinde gerek yakın çevresinde gezilip görülecek birçok yeri olan bir yerdir. Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesine yakın olan kent ulaşım sıkıntısı olmadan her yerden kolayca gelinebilecek bir lokasyona sahiptir. Güller diyarı olarak anılsa da son yıllarda yapılan ve boylar boyunca uzanan lavanta bahçeleri mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada olmasına rağmen elbette mevsiminde gitmek gerekir.

Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de yavaş şehir yani nam-ı diğer slow city kavramı giderek genişliyor. Nitekim Isparta bu alanda bir ilke imza atarak iki farklı yavaş şehri olan bir kenttir. Bunlardan bir tanesi Yalvaçtır. Yalvaç aynı zamanda lavanta bahçeleri yol güzergahında yer alır. Bir diğer yer ise bir dönem kemik hastanesi ile son derece öne çıkan, Eğirdir Gölü kıyısında olan aynı isimli şehirdir. Kent merkezinde göl kenarında yürümek kısa molalar vermek, hatta bu bölgede konaklama yapmak farklı bir deneyim olacaktır.

Isparta Türkiye’nin en önemli siyasetçilerinden olan cumhurbaşkanlığı da yapan Sayın Süleyman Demirel’in doğup büyüdüğü bir yerdir. Gerek onun doğduğu yer gerek ise daimi güzergahı gezilebilir. Mimariye ilgi duyanlar ise yapıt özel bir dizayna sahiptir. O yüzden görülmesi gerekir.

Diğer görülmesi gereken yerler arasında Zindan Mağarası, Firdevs Bey Cami ve Bedesteni, Ayastefanos Kilisesi Kızıldağ Milli Parkı, Ayazmana Mesireliği vardır. Bir de Isparta kentinin halıları ile meşhur olduğunu ve kentte bir halı kilim müzesi olduğunu da ifade etmeden geçmemek gerekir. Kısaca görülecek çok yer vardır. En az 4 gün kente ayırmak gerekir.

Isparta Görülecek Yerler

Isparta kentinde ne yenilir ne içilir sorusuna en basit bir biçimde verilebilecek yanıt elbette gül ile yapılan her şeydir. Gül şurubu yerinde bir başka güzeldir. Güllü lokumu hala denemediyseniz çok şey kaçırmışsınızdır. Yine ille de gül reçeli dememiz gerekir. Lakin tüm bunların dışında güllü Türk kahvesi son derece özel bir içecek olup sadece bu bölgede yer alır. Yani başka yerlerde bulmanız çok kolay değil. Biz baştan söyleyelim.

Yalvaç Güllacını bir kere yediğinizde başka güllaç yiyemezsiniz. Güller diyarının en özel tatlısıdır. Tatar mantısı, banak, bakla borani, Yalvaç keşkeği, sazan dolması, şalgam aşı, zıplak, dırgıt diğer sadece bu bölgeye olan lezzetleridir. İçlerinde çok değişik damak lezzetlerine hitap eden gıdalar vardır. Gerek et ağırlıklı beslenin gerek vegan ya da vejetaryan olun herkese uygun bir yiyecek içecek vardır. Son olarak da gül çayının her şart altında yerinde içilmesi gerektiğini ifade edelim. Sıradan bir bitki çayından çok daha fazlasıdır.