Iğdır Gezilecek Yerler

Iğdır'da Türkiye'nin Doğusuna Açılan Yol

Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nden ülkenin doğu sınırlarına açılan en uç noktası, Iğdır kentidir. Çünkü Iğdır, Türkiye sınırlarında küçük bir şehir olarak Azerbaycan, İran ve Ermenistan ile komşu konumda yer alır. Aslında bu durum kentte sadece Anadolu kültürünün değil Azeri, Ermeni ve Acem kültürlerinin de kısmen görülmesini sağlamaktadır.

Iğdır'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Türkiye'nin doğu ucuna ulaştığınız andan itibaren bu küçük şehirde çok zengin bir tarih ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü günümüze kadar yapılan araştırmalar bu kentin Paleolitik Çağ’a kadar uzandığını gösterir. Örnek olarak Iğdır'da en önemli turistik noktalar arasında tarihi Babek mağarası gibi 3000 yıla yakın yapılar bulunur. Bu anlamda kenti ziyaret etmek için Doğu Anadolu'nun soğuk kış ikliminin geçmesini ve sonrasında bahar mevsiminin kendini göstermesini beklemek gerekir.

Iğdır'da gezilecek yerler açısından öncelikle bir sınırı Ağrı bir sınırı Iğdır şehrinde görülebilen Ağrı Dağı göz önünde tutulabilir. Dağın görkemli manzarası Iğdır ilinin üzerine sunduğu gölge ile kente muhteşem bir görsellik kazandırır. Bunun yanında il genelinde mutlaka görmeniz gereken yerler açısından da

  • Gökkuşağı tepeleri çok dikkat çekici bir görselliğe sahiptir. Doğal güzellikler arasında bulunması ile birlikte Tuzluca Köyü sınırlarında yer alırken, özellikle fotoğraf tutkunları için muhteşem manzaralar sunar.
  • Iğdır'da Tuz Dağı ve tuz mağaraları yine çok önemli konumlar arasında yer alır. Kentte çok uzun yıllardır kaya tuzu çıkarılırken, Tuzluca Köyü sınırlarındaki bu dağ ve içerisindeki kilometrelerce uzunluktaki mağaralar görülmesi gereken özel bir noktadır. Ancak günümüzde işletmesi özel bir şirkette bulunduğu için gezi amaçlı izin almak gerekebilir. Soykırım Anıtı ise Iğdır'da inşa edilmiş ve Türklere uygulanan soykırımı ifade eden yeni dönem yapılar arasında yer alır.
  • Dünyada bilinen en büyük ikinci meteor çukuru ise Iğdır sınırlarında yer alır. Korhan Yaylası'nda bulunan bu çukur, 1892 yılında Iğdır'a düşen göktaşı sonrasında oluşurken, 60 metre gibi bir derinlik ve 35 metre gibi bir genişliğe sahiptir.
  • Karakoyunlar döneminden kalmış olan ve Karakoyunlu Açık Hava Müzesi içerisinde görebileceğiniz koçbaşlı mezar taşları da çok özel tarihi eserlerdir. Görsel özellikleri ve fotoğraf karelerindeki güzellikleri ile İrem bağları ise özellikle sonbaharda ve ilkbaharda bambaşka renkler ortaya çıkarır.
  • Asmaköyü Yolu üzerinde bulunan ve yakın dönemde restore edilen 12. yüzyıl tarihli Selçuklu kervansarayı ve Büyük Ağrı Dağı yamaçları Yakup Vadisi üzerinde bulunan Ahura harabeleri ile ovanın batısında bulunan Karakale harabesi de ziyaret edilebilir.

Iğdır'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Doğu Anadolu'nun zengin mutfak kültürünü korumayı başaran Iğdır'da, günün her saatinde yenilebilecek kelecoş gibi muhteşem bir et yemeği çeşidi yer alır. Bunun yanında zibilli pilavı ve patlıcan reçeli ile kavut gibi çok özel yemekler de Iğdır'ın sofra kültürü içerisinde görülebilir.

Iğdır'da Alışveriş

Bu küçük kenti ziyaret ettiğinizde özellikle hediyelik ürünleri yanınızda taşımak istiyorsanız, kentin yöresel lezzetlerinden biri olan Iğdır kayısısı şehrin her tarafından temin edilebilir. Ayrıca doğuya açılan bir kapı olduğu için Iğdır'da baharat çeşitlerini ve diğer ülkelerden kolaylıkla Iğdır'a ulaşan yöresel ürünleri ve kültürel ürünleri temin etmek de mümkündür.