Hakkari Gezilecek Yerler

Türkiye'nin En Güneydoğusu Hakkari

Karşınıza Türkiye haritasını aldığınızda, Türkiye'nin güneydoğusunda en uç noktada göreceğiniz il Hakkari ili olacaktır. Çünkü ülkemiz sınırlarından İran ve Irak 'a geçiş gerçekleştirilen sınır kentidir. Kendi içinde tüm il nüfusu dahi çok düşük olan bu kent, doğası bozulmamış ve tarihi korumuş ender kentlerimizden birisidir.

Hakkari'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Türkiye'nin tam olarak Güneydoğu ucunu oluştursa da Hakkari kenti, Doğu Anadolu Bölgesi kentlerinden birisidir. Bu nedenle iklimi yoğun ve sert kışlara sahip karasal iklim olarak görülür. Bahar itibarı ile birlikte ısınmaya başlayan havalar sonrasında dört bir yanında çiçekler açan Hakkari dağları ve özellikle yaylaları ile görünmesi gereken bir kenttir. Örneğin 3.500 rakım üzerinde ziyaretçilerine muhteşem bir manzara imkanı sunan Berçelan yaylası mutlaka görülmelidir.

Hakkari'de gezilecek yerler denildiğinde özellikle etrafındaki doğal güzellikler ön plana çıkar. Çünkü bu doğal güzellikler el değmemiş yapıları ile günümüze muhteşem bir görsellik içinde ulaşmıştır.

  • İl merkezinde görmeniz gereken bir yapıdan bahsetmek gerekirse, özellikle 300 sene üzerinde tarihi bulunan Meydan Medresesi görülmelidir. Ayrıca tarihi yapılar açısından Kayme Sarayı ve Şemdinli Taşköprü görülmesi gereken önemli eserlerdir. Köprü halen sağlam bir yapıya sahip olsa da saray kalıntıları ile günümüze ulaşmıştır.
  • Doğal güzellikler açısından Hakkari'de Yüksekova ilçesi sınırlarında bulunan Seyithan gölü özel bir göldür. Çünkü Hakkari'nin en yüksek zirvelerinden biri olan Cilo Dağı zirvesinde bulunan bu göl ve etrafında meşhur Berçelan yaylası yer alır. Buradaki eşsiz doğa özellikle kamp için her yıl birçok turist tarafından tercih edilir.
  • Cilo Dağı'nda saklı başka bir güzellik ise Cennet Cehennem Vadisi olarak tanınır. Vadinin bir tarafında buzullarla kaplı bir manzara ortaya çıkarken, öbür tarafı rengarenk çiçekler ile bezelidir. Aynı isim ile vadinin ortasından dere geçerken, bu dere iki bölgeyi birbirinden ayırır. Her zaman dört mevsimi koruyan bu vadide kamp yapmak, kaya tırmanışları ve doğa sporları imkanı yer alır.
  • Yine Durankaya yaylası sakin, huzurlu ve eşsiz bütünlüğü ile bir doğa hazinesidir. İl merkezine çok yakın Merga Bütan Kayak Merkezi de genç yapısıyla kente dinamizm kazandırmıştır.
  • Son olarak Zigana Dağları ve Zigana Geçidi ile birlikte Zigana Kayak Merkezi kentin en önemli turistik alanları arasında yer alır. Özellikle kış aylarında Gümüşhane'ye değer katan bu merkez, Gümüşhane-Trabzon karayolu üzerinde Zigana tüneli geçildikten sonra ulaşılan bir noktadır.

Hakkari'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Modernizm Türkiye'deki her bölgeyi ele geçirmeyi başarmış olsa da Hakkari kültürünü ve yöreselliğini halen korumaya devam eden önemli kentlerden birisidir. Kentin en önemli geçim kaynağı hayvancılık olmak ile birlikte elbette ki mutfaklarda da Yüksekova kebabı gibi çok lezzetli et yemekleri ön plana çıkar. Ayrıca sofralarda genellikle yöresel otların kullanıldığı ayran çorbası veya gulul çorbası gibi lezzetler yer alır.

Hakkari'de Alışveriş

İl merkezinde bulunan Cumhuriyet Caddesi ve Bulvar Caddesi ile Çölemerk Caddesi gibi noktalar Hakkari'de alışveriş için en fazla uğranan noktalardır. Bu alışveriş konumlarında da ilin en meşhur ürünleri arasında yer alan kilim dokumacılığı ürünleri ve meşhur Hakkari yün çorapları yer alır. Ayrıca Türkiye'nin başka neredeyse hiçbir yerinde bulamayacağınız Hakkari balı ve yöresel otlar mutlaka temin edilmelidir.