Gümüşhane Gezilecek Yerler

Dağların Arasındaki Güzellik Gümüşhane

Tarihi İpek Yolu güzergahında olacak şekilde çok eski zamanlarda dağların arasına kurulmuş Gümüşhane kenti, Evliya Çelebi tarafından “Gümüşşehri” olarak ifade edilmiştir. Tarih boyunca çok önemli bir kent olan Gümüşhane, Asurlulardan Makedonlara, Roma İmparatorluğu'ndan Selçuklu ve Osmanlı'ya birçok devletin egemenliğinde bulunmuştur. Bu nedenle de kentte günümüze kadar ulaşmış birbirinden farklı onlarca tarihi yapı ve birçok doğal güzellikler alır.

Gümüşhane'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Yüzyıllardır ayakta duran ve tarihini koruyan Gümüşhane ev sahibi olduğu kültürler sayesinde birçok arkeolojik alan, tarihi eser ve muhteşem doğal güzellikler bulundurur. Çoğunlukla şehir merkezi dışında görebileceğiniz bu yapıların birçoğu arasında özellikle tarihi konumlar bulunmaktadır. Örnek olarak Kelkit Sadak Köyü sınırlarında bulunan Satala Antik Kenti çok önemli bir karargah olarak kurulmuştur. Benzer şekilde merkez ilçe Dumanlı köyü sınırlarındaki Santa harabeleri bugün arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Gümüşhane'de gezilecek yerler denildiğinde sırasıyla birçok doğal ve tarihi alandan bahsedilebilir.

  • Kentin ana meydanı Gümüşhane merkezinde ilk sivil mimari yapılarını içerir. Tabiat güzellikleri açısından Gümüşhane'de ilk sırada Limni gölü gibi muhteşem bir nokta yer alır. Torul ilçe sınırlarında bulunan bu göl, çevresindeki peyzaj çalışmaları ve dört mevsim apayrı güzelliği ile Gümüşhane'ye renk katar.
  • Atabel Gölleri Tabiat Parkı ise 18 krater gölü bulundururken, şehir merkezinin 80 kilometre dışında yer alır. El değmemiş bir doğa harikası olarak daha göller, kayaçlar ve etrafındaki endemik bitki türleri ile yaban hayatı görmeye değerdir. Kürtün ilçesi sınırlarında bulunan Örümcek ormanları korunmuş muhteşem bir güzelliğe sahip olarak, Avrupa ve Kafkasların en uzun köknar ve ladin ağaçlarını yaşatmaktadır.
  • Farklı birçok noktadan gelen sular ile birleşen Tomara şelalesi ise Seydibaba Köyü sınırları arasında yer alırken, bölge halkı “Kırk Göze” adını verir. Her yıl bölgede Şiran Tomara Şelalesi Kültür Ve Turizm Festivali etkinliği düzenlenir.
  • Doğal muhteşemliğe sahip başka bir yapı ise Karaca mağarası olmak ile birlikte damlataş sütunları ile 256 metre uzunluğunda bir mağaradır. Tarihi açıdan Gümüşhane'de arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş Kroma vadisi, şehir merkezi dışındaki Sarıçiçek köy Odaları, Olucak Köyü sınırlarındaki İmera Manastırı, şehre çok yakın konumdaki Canca Kalesi, Kov(Esenyurt) Kalesi ve Keçi Kalesi görülebilir.
  • Son olarak Zigana Dağları ve Zigana Geçidi ile birlikte Zigana Kayak Merkezi kentin en önemli turistik alanları arasında yer alır. Özellikle kış aylarında Gümüşhane'ye değer katan bu merkez, Gümüşhane-Trabzon karayolu üzerinde Zigana tüneli geçildikten sonra ulaşılan bir noktadır.

Gümüşhane'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Tam bir Doğu Karadeniz mutfağı örneği sunan Gümüşhane'de tereyağlı bir şekilde tüketilen fırın enişte ve ıspanaklı lemis önemli hamur işleridir. Ayrıca yufka ve ceviz gibi malzemeler ile hazırlanan siron ya da fasulye bulgurlusu mutlaka denenmelidir.

Gümüşhane'de Alışveriş

Gümüşhane Osmanlı döneminden bu yana sürdürdüğü kültürü ile kentte özellikle lezzetli tatlı ürünleri ile tanınır. Bu ürünler arasında pestil ve köme başta gelirken, özellikle de birçoğu dut pekmezi ile yapılır. Bu nedenle bu lezzetli hediyelikler ve aynı zamanda gümüş el ürünleri Gümüşhane'de hediyelik ürünler arasında yer alır.