Eskişehir'de Ne Yenilir?

Eskişehir'de Ne Yenilir Ne İçilir?

Eskişehir denilince gezilip görülecek yerleri kadar bölgeye özgü olan yöresel lezzetleri de öne çıkıyor. Nitekim Eti medeniyetinin ve Tatarlarının bölgede yaşamasından dolayı o kültürlerden bugüne gelen birbirinden güzel yemekler yer alıyor. İşte onlardan bazılarını bu yazıda sizlere açıklamaya çalışacağız.

Çi Börek

Çiğ börek değil çi börek isimli bölge ile özdeşleşen hamur işi olarak basit bir tanımlama yapılır. Mayasız özel bir hamurdan incecik açılarak içine çiğden konan kıyma, peynir gibi içler konularak kızgın yağda pişirilir. Kentte Odun Pazarı ve Porsuk Çayı kıyısında bu çok özel lezzeti yapan yerler vardır.

Balaban Köfte

Balaban Köfte yine Tatar kültürüne ait bir köfte türüdür. Balaban sözcüğü Tatar dilinde olup büyük anlamına gelir. Küçük küçük doğranan pidelerin üzerine önce et suyu sonra yoğurt en sonrasında ise salça dökülür. Izgarada pişen büyük köfteler üzerine konulur. En üstüne ise kızdırılmış tereyağı dökülür.

Boza

Eskişehir denilip de boza dememek haksızlık olur. Eskişehir tren garına gelindiğinde insanların karşısına önce boza çıkar. Kent içinde bu içeceğin içilebileceği muhtelif yerler vardır. Koyu kıvamlı bir içecektir.

Leblebi Kurabiyesi

Leblebi kurabiyesi bugün birçok yerde insanların karşısına çıksa da orijinali Eskişehir kentinde bulunuyor. Tamamı ile leblebi tozundan yapılan ve ağızda anında eriyen eşsiz bir tat.

Met Helvası

Met helvası hem kentte yenilmesi hem de giderken armağan olarak götürülebilecek lezzetlerden. Bu özgün helvada un, şeker, yağ, limon ve su bulunuyor. Temelde vanilyalı ya da kakaolu olan çeşitleri mevcut. Tat olarak pişmaniyeye benzediği ifade ediliyor.

Abısta

Bu da bir Çerkez yemeği. Abısta süt, su ve mısır onu ocakta kaynatılarak katı kıvamlı bir hamur haline getiriliyor. Akabinde ocağın üzerinden alınıp hamurun ortasına Çerkez peyniri ve tereyağı konularak servisi yapılıyor.

Ağzı Açık

Ağzı açık tam anlamı ile bir vejetaryen lezzettir. Kare olarak hazırlanan hamurun içine önceden haşlanan mercimek, karabiber ve toz konulur. Bunun sonrasında ortası açık bırakılıp kenar kısımları kapatılır. Son aşamada da fırında pişirilip sıcak bir biçimde servisi yapılır.