Erzurum Gezilecek Yerler

Dadaşlar Diyarı Erzurum Her Zaman Güzel

Erzurum çok uzun zamanlardan bu yana “Dadaşlar Diyarı” ve “Evliyalar Beldesi” olarak bilinir. Türkiye'nin en eski ve en büyük şehirleri arasında yer alırken, tarım ve hayvancılığın zenginleştirdiği bu şehirde tarih çok önemli bir yere sahiptir. Bunun yanında medeniyetlerin uğrak noktalarından biri olan Erzurum, bugün doğal güzellikleri ile de apayrı bir noktada yer alır.

Erzurum'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Erzurum iklimi ile birlikte herkesin bildiği üzere kışın sonunda baharın ilerleyen günlerine kadar karlı ve çok soğuk bir bölgedir. Bu nedenle Erzurum'da doyasıya gezebilmek ve kenti tanıyabilmek için özellikle Mayıs aylarından Ekime kadar şehri ziyaret etmeyi seçebilirsiniz. Bu dönemde Erzurum'da tarihi ve doğal güzellikleri daha rahat görmeniz mümkün olurken, eğer özellikle kış turizmi arıyorsanız, kış aylarında da Erzurum'da çok geniş imkanlar yer alır.

Erzurum'da gezilecek yerler arasında şehir merkezi ve merkezin dışında ayrı ayrı noktalardan bahsedilebilir. Örneğin, Erzurum denildiğinde elbette ki kış turizminin ve en önemli merkezlerinden biri olan Palandöken akla gelecektir. Dünyaca meşhur olan bu bölge, kayak merkezi, kar turizmi ve muhteşem bembeyaz bir manzara için görülebilir. Bunun yanında kentte görülmesi gereken yerler arasında da aşağıdaki listeyi takip edebilirsiniz.

  • Yakutiye Medresesi kentte herkesin ilgisini çeken mimari yapısı, işlemeleri, kapıları, figürleri ve görselliği ile tam bir sanat eseridir. Ayrıca 13. yüzyıl Selçuklu mimarisi örneği olan Çifte Minareli Medrese ve yine Selçuklu eseri Üç Kümbetler mutlaka görülmelidir.

  • Erzurum tarihi açısından önemli 1500 yıllık Erzurum Kalesi ve Saltuklular döneminden günümüze ulaşan Erzurum Ulu Camii de çok önemli yapılardır.

  • 93 Harbi’nde Aziziye Tabyasının tekrar alınabilmesi için büyük emekler veren Nene Hatun adına 1995 yılında adını tarihe kazımak açısından şehre 10 kilometre uzaklıktaki Nene Hatun Milli Parkı kurulmuştur.

  • Doğal güzellikler açısından 21 metre genişliği ve 48 metre yüksekliği bulunan ve halk arasında “Sudökülen” olarak da bilinen Tortum şelalesi ilkbaharda mutlaka görülmelidir. Yine Ovit Dağı yamaçlarındaki 11 gölden oluşan İspir Yedigöller bölgesi de bambaşka bir güzelliğe sahiptir.

  • Uzundere ilçesi sınırlarındaki muhteşem bir mimariye sahip olan Öşvank Kilisesi ve yaklaşık 1000 yıl önce inşa edilen ve tarihte gözetleme kulesi olarak kullanılan Erzurum saat kulesi çok önemli yapılardır.

  • Bugün Taşhan olarak da adlandırılan Rüstem Paşa Bedesteni ve kongre dönemlerinde Atatürk'ün ikamet ettiği Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenen konak ile Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılmış Kongre Binası mutlaka görülmelidir.

  • Kentte doğal yapılar arasında Narman ilçesi sınırlarında bulunan Narman Peri Bacaları da çok özel bir güzellik sunar.

Erzurum'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Sadece Türkiye'de değil dünya genelinde meşhur olmuş ve gastronomi tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan cağ kebabı Erzurum'un en meşhur yemeğidir. Keçi veya kuzu etinin yatay bir şekilde döner gibi pişirilmesi ile hazırlanan bu kebap yanında da Erzurum'un meşhur aşotu çorbası tüketilebilir. Kentin kendine has su böreği ve önemli bir hamur işi olarak kahvaltılarda tüketilen Erzurum ketesi yanında lezzeti ile damak çatlatan kadayıf dolması da mutlaka denenmelidir. Erzurum'un kendine has bir otu ile yapılan çiriş yemeği ve lor dolması da apayrı lezzetlerdir.

Erzurum’da Alışveriş

Erzurum'da dünyanın en ünlü değerli taşlarından biri olan Oltu taşı halen geleneksel bir şekilde işlenerek süs eşyaları ve özellikle tespih yapılmaktadır. Kentte kahvaltılık olarak meşhur çeçil peyniri ve Erzurum tandır ekmeği satışı da devam ederken, birçok noktada da dokuma halı ürünlerine ulaşmak mümkündür.