Erdek Gezilecek Yerler

Erdek Gezi Rehberi

Çok gezen mi çok bilir, yoksa çok okuyan mı? Seyahatnameleriyle meşhur bilgin Evliya Çelebi Hz.’nin “Şefaat ya Resulallah A.S.” diyeceği sırada “Seyahat ya Resulallah A.S.” dediği ve bu nedenle çok seyahat ettiği rivayet olunur. Atalarımızın dediği gibi “tebdil-i mekanda ferahlık vardır.”

Erdek nerede?

Tatil cenneti Türkiyemiz’de gezilecek o kadar çok yer var ki… Bunlardan birisi de Erdek… Erdek, Balıkesir’in deniz kıyısındaki bir ilçesidir. Bandırma’ya 20 km, Balıkesir şehir merkezine 83 km, İstanbul’a 137 km ve Kocaeli ’ye 270 km uzaklıktadır. İstanbul’dan deniz ulaşımı ile 2 saatte Bandırma’ya, oradan da 15 dakikada Erdek’e ulaşabilirsiniz.

Erdek ne zaman gidilmeli?

Özellikle yaz mevsiminde gidilmelidir.

Erdek’in Köyleri

Kapıdağ Yarımadası’nın çevresi 110 km’dir. Burada kırmızı soğan ve zeytin yetiştirilmektedir. Erdek’in 13 adet birbirinden güzel köyü bulunmaktadır:
-Balıklı Köyü
-Belkıs Köyü
-Çeltikçi Köyü
-Doğanlar Köyü
-Harmanlı Köyü
-İlhan Köyü
-Narlı Köyü
-Ormanlı Köyü
-Paşalimanı Köyü
-Poyrazlı Köyü
-Turan Köyü
-Tuzla Köyü
-Yukarıyapıcı Köyü

Erdek Nerede Kalınır?

Narlı köyünde bir akrabamızın yazlığında çocuklarla iki gün kalmıştık. Bu vesile ile Erdek’i tanıma fırsatı buldum. Kocaeli’nden araba ile 3,5 saatte ulaştık. Havuz gibi berrak bir deniz bizi bekliyordu. En güzel yanı da denizin derinliğinin çok yavaş artıyor alması ve çocuklar için bu nedenle nispeten güvenli olması idi. Denizde yosun bulunmuyor yani temiz. Havası da Antalya ve Kıbrıs gibi nemli değil, bu sayede yana yakıla klima aramıyorsunuz. Bir tek alışveriş ve market konusunda sıkıntı çekebilirsiniz; çünkü yürüme mesafesinde market bulunmuyor maalesef.

Erdek Gezilip Görülecek Yerler

Kyzikos Antik Kenti: Yunanistan’dan göç eden Dolianlar tarafından kurulmuştur. Adını Kral Kyzikos ’dan almıştır. Tahribata uğramış olmakla beraber antik yapı ihtişamını hâlâ korumaktadır. Erdek’e gidince burayı görmeden geçmeyin…

Kirazlı Manastırı: Yukarıyapıcı Köyü’nde yer alır. 19. yüzyılda inşa edilmiş manastırın sadece dış duvarları kalmış. Ama yeşillikler içinde olması, giderken akarsuyun yanından geçmeniz ve ata binerek etrafında tur atabiliyor olmanız burayı cazip hale getiriyor. Ayrıca gitmişten Manastır Şelalesi’ni de ziyaret edin.

Seyitgazi Tepesi: Erdek ilçe merkezine 3 km mesafededir. Tüm Erdek’e hakim muhteşem bir deniz manzarasına sahip olan bu tepe, adını yakınında bulunan Seyit Gazi Türbesi’nden almaktadır.

Ormanlı Şelalesi: Ormanlı Köyü’nde bulunur. Aracınızı park ettikten sonra yaklaşık 800 m’lik sakin ve huzurlu bir patika yolu yürüyerek şelaleye ulaşıyorsunuz. Patikanın etrafında meyve-sebze bahçeleri var.

Belkıs Tepesi: Erdek ilçe merkezine 6 km mesafede bulunan Belkıs Köyü’ndedir. Muhteşem manzaraya sahiptir.

Avşa Adası: Avşa Adası Balıkesir açıklarında bulunur. Erdek ’den arabalı vapurla 2 saatte ulaşabilirsiniz. Uzun sahilinden denize girebilirsiniz. Avşa Adası’na Tekirdağ’dan da feribot seferleri düzenleniyor. Burada Erdek gece hayatı oldukça faaldir.