Edirne Gezilecek Yerler

Edirne'de Meriç’in Kıyısında Osmanlı Mirası

Tarih içerisinde Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentliğini yapmış önemli şehirlerden birisi Edirne şehridir. Günümüzde dahi kentin dört bir yanında Osmanlı'nın izini bıraktığı birçok yapı ile karşılaşmak mümkündür. Üstelik Türkiye'nin Trakya’daki nadir kentlerinden biri olarak da ziyaret edilmelidir.

Edirne'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Edirne, Trakya bölgemizdeki en büyük kentlerden biri olarak Yunanistan ve Bulgaristan ile komşu konumdadır. Osmanlı'nın uzun yıllar boyunca başkentliğini yaptığı için de kentte bugün birçok kervansaray, çarşı ve Osmanlı yapısı cami ile karşılaşmak mümkündür. Aynı zamanda kentin çok köklü bir kültürü yer alırken, bu kültür kent yaşamına yansımaktadır.

Edirne'de gezilecek yerler açısından şehrin iklimi göz önünde bulundurulursa, çok uzun bir süreçten bahsedilebilir. Çünkü ilkbahardan itibaren sonbahara kadar uzun bir dönemde hava gayet güzel bir ortalamaya sahiptir. Bu dönemde Edirne'nin her noktası rahatlıkla gezilebilir. Bu alanlar içerisinde de sayılabilecek birçok nokta yer alır.

  • Selimiye Camii Edirne denildiğinde muhteşem mimarisi ile bir simge oluşturur. Sultan II. Selim tarafından verilen emir ile Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Büyük Mimar tarafından “Ustalığımın Eseri” olarak nitelendirilmiştir.
  • Edirne Eski Camii (Ulu Camii) yine bir Osmanlı dönemi yapısı olarak anıtsal bir yere sahiptir. Üç Şerefeli Camii ise Sultan II. Murat tarafından inşa ettirilirken, Selçuklu mimarisinden Osmanlı mimarisine olan geçişi gösterir. Minarelerin her birinde farklı bir yükseklik yer alırken, İslamiyet’teki ilk üç şerefeli minare bu camide yer alır.
  • Muradiye Camii ise 1436 tarihinde inşa edilirken, yine II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Cami çinileri ve süslemeleri ile çok güzel bir görüntüye sahiptir. Türk İslam Eserleri Müzesi kentteki en önemli yapılardan birisidir. 1925 yılında açılan ve sonrası yıllarda giderek büyüyen müzede birçok bölüm yer alır.
  • Rüstem Paşa Kervansarayı ise yine Mimar Sinan eseri olarak merkezde gezilebilir. Saray İçi Kavak Meydanı’nda günümüze nadir kalıntılar ile ulaşmıştır. Yine aynı dönemden kalan Sultan II. Beyazıt Han Külliyesi içerisinde şifahane ve imaret gibi birçok bölüm bulundurur. 
  • Selimiye Arasta Çarşısı ise III. Murat zamanında camiye gelir sağlamak için inşa edilmiş 124 dükkan birleşimi ile oluşan ve bugünün turistik değerdeki çarşılarından birisidir.
  • Yaklaşık 500 yıllık Tunca köprüsü, 200 yıl üstünde tarihi bulunan Meriç köprüsü, Uzunköprü ilçesindeki 170 kemere sahip Uzunköprü ve bir diğer ismi Taşköprü olan Hamidiye köprüsü gibi birçok eser yer alır. Karaağaç kasabasındaki Eski Karaağaç Tren Garı ve Lozan antlaşması için inşa edilen Lozan Anıtı yine ilçede yer alır.
  • 1880 yılında inşa edilmiş Sweti George Bulgar Kilisesi ve Türkiye'nin en büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagog'u görülebilir. Doğal güzellikler noktasında Meriç Nehri, hemen yanı başında akan Tunca Nehri, Enez ve İpsala ilçeleri arasında bulunan Gala Gölü, Edirne'de denize girmenin en keyifli olduğu nokta Saroz Körfezi ile Keşan ilçe sınırlarındaki doğa harikası Erikli köyü görülmelidir.

Edirne'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Edirne mutfağında en popüler yemeklerden birisi özellikle meşhur Edirne tava ciğeri olarak bilinir. Kentte birçok işletmede bu lezzete kaliteli bir şekilde ulaşılabilir. Üstüne ise irmik helvası eşsiz bir güzellik sağlar. Ayrıca hem Edirne köftesi hem de Yanya köftesi gibi lezzetli köfte çeşitleri yanında mamzana, zirva ve mutancana gibi mezeler tüketilir.

Edirne'de Alışveriş

Edirne'de yöresel ürünler ve hediyelik ürünler için Bedesten Çarşısı, Arasta ve Saraçlar Caddesi gibi birçok alışveriş noktası yer alır. Bu bölgelerde yapılabilecek alışverişlerde özellikle şehre has olan bademli kurabiye ve badem ezmesi temin edilebilir. Yine çok uzun yıllardan bu yana bilindiği üzere Edirne peyniri çok özel bir lezzettir.