Didim Gezilecek Yerler

Didim'de Antik Zamanlardan Günümüze Turizm

Türkiye'deki bazı sahil kasabaları, antik çağlardan bu yana turistik ve ticari öneme sahip olmuştur. Özellikle antik çağda Didim gibi birçok kasaba, Ege kıyılarında en önemli yerleşim yerleri olarak kullanılmıştır. Günümüzde de Aydın iline bağlı olan bu ilçe plajları, masmavi denizi ve sunduğu tertemiz atmosferi ile yaz aylarının en popüler turizm kasabalarından birisidir. Son yıllarda dünyanın dört bir tarafından farklı milletler Didim'e gelmeyi ve yerleşmeyi dahi seçerken, nüfusu da her geçen gün artmaktadır.

Didim'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Didim tarihteki ilk yerleşim izlerini yaklaşık 10.000 yıl öncesine kadar uzatırken Miken, Girit ve Aka egemenliği görülür. Sonraki dönemlerde Roma ve Bizans yönetiminde kalan Didim, 1071 Malazgirt Zaferi sonrasında Türk egemenliğine girmiştir. Ege Bölgesi'nde çok ılıman bir iklime sahip olan bu beldede, dört mevsim tertemiz ve keyifli bir hava yer alır. Özellikle de bahar aylarında Didim'i görmek ve gezmek çok daha keyiflidir.

Didim'de gezilecek yerler açısından özellikle tarihin bıraktığı izlerden ve çevredeki muhteşem doğal güzelliklerden bahsetmek mümkündür.

  • Didyma Antik Kenti sınırlarında bulunan Apollon Tapınağı ve muhteşem dev sütunlar yanında özellikle Medusa Heykeli görülmelidir. Antik kent binlerce yıllık bir yapı olarak kutsal bir mekandır ve bu nedenle tapınak kentin merkezinin ifade eder. 124 adet sütun bulunan antik kentte günümüzde tiyatro, stadyum ve kutsal yol gibi alanlar görülmelidir. Tapınağın ise antik çağda bir kehanet merkezi olarak kullanılmıştır. Dünyanın dört bir tarafından gelen insanlar gelecekleri hakkında bu tapınakta bilgi elde etmeye çalışmıştır.
  • Başka bir doğal güzellik açısından da şehre yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki İnsuyu mağarası mutlaka görülmelidir. 600 metre civarı uzunluğu ile sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağara geziye açılmış şekilde düzenlenmiştir.
  • Bir diğer çok önemli tarihi yapı olan Milet Tiyatrosu ise Helen Roma dönemi yapısı olarak 15.000 üzerinde izleyici için inşa edilmiş antik yapılar arasında yer alır. Bölgede yer alan Milet Antik Kenti sınırlarındaki Milet Müzesi ise 1973 yılından bu yana hizmet vermektedir.
  • Yine Didim yakınındaki Didim merkezine çok yakın konumdaki Tavşan Burnu Tabiat Parkı sakinliği ile sizi büyülemek için beklerken, merkeze yakın Akköy ise Osmanlı ve Rum mimarisini yansıtan birçok taş ev ve köy yolları ile görülmelidir. Doğal güzellikler açısından yine Ege Bölgesi'ndeki en büyük göl olan Bafa gölü dağlar arasına sokulmuş yapısı ile bugün tabiat parkı bölgesi ilan edilmiştir. 200 üzerinde kuş türü görülen bu gölde fotoğraf çekmek ve göl kıyısı lokantalarda balık lezzeti apayrı bir keyiftir. muhteşem bir şehir planlamacılığı gösterirken, İyonyalılar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Deniz turizmi açısından Altınkum plajı Türkiye'deki sayılı plajlardan biri olarak altın sarısı kumlar ve masmavi bir deniz sunar. Ayrıca doğa ve huzur dolu bir tatil için Akbük ise Ege tatillerinin en uğrak noktalarından birisidir. Yine bölge sınırlarındaki Saplı Ada bir sit alanı ve manzarası ile muhteşem bir yürüyüş alanı olarak görülmelidir.
  • Didim merkezine çok yakın konumdaki Tavşan Burnu Tabiat Parkı sakinliği ile sizi büyülemek için beklerken, merkeze yakın Akköy ise Osmanlı ve Rum mimarisini yansıtan birçok taş ev ve köy yolları ile görülmelidir. Doğal güzellikler açısından yine Ege Bölgesi'ndeki en büyük göl olan Bafa gölü dağlar arasına sokulmuş yapısı ile bugün tabiat parkı bölgesi ilan edilmiştir. 200 üzerinde kuş türü görülen bu gölde fotoğraf çekmek ve göl kıyısı lokantalarda balık lezzeti apayrı bir keyiftir.

Didim'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Eski bir Ege yerleşimi olan Didim'de mutfak lezzetleri içerisinde özellikle meyve-sebzeler, otlar ve deniz ürünleri görülebilir. Bu anlamda meşhur Ege mutfağı lezzetleri açısından bilhassa zeytinyağlı yemekler, yaprak sarması ve deniz börülcesi ile şevketi bostan tadılması gereken yemeklerdir. Hatta kabak çiçeği dolması ve yerel halkın çok sevdiği bir kızartma türü olan çaykama denenmelidir.

Didim'de Alışveriş

Bölge bugün çok turistik bir hale gelmiş olduğu için alışveriş konusunda yöresel ürünler halen yer alsa da artık karmaşık bir yapı görünür. Ancak halen meşhur Didim tarhanası ya da tarhana otu almayı seçebilir ve bölgenin meşhur lop incir meyvelerini satın alarak Didim'den ayrılabilirsiniz.