Çankırı Gezilecek Yerler

Çankırı'da Zengin Kaya Tuzu Kaynakları

Türkiye'de birçok farklı bölgede sağlıklı ve doğal kaya tuzu rezervleri yer alsa da en büyük rezerv İç Anadolu Bölgesi'nde Çankırı ili sınırlarında yer alır. Tarih içerisinde “Çangırı” ve “Çengiri” gibi isimlere sahip olan bu kent, çok eski dönemlerde ise “Gangra” kenti üzerinde kurulmuştur. Bugünkü ismini de bu sayede kazanmış olan Çankırı, günümüzde hem tarihi hem de zenginlikleri ile Türkiye'nin en önemli kentlerinden birisidir.

Çankırı'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Tam bir İç Anadolu kenti olarak kışın çok soğuk ve yağışlı, yazın ise kurak ve sıcak bir mevsime sahip olan Çankırı, bahar aylarında rahatlıkla gezilebilir. Bu dönem içerisinde de Çankırı'da özellikle doğal güzelliği ile Ilgaz Dağı Milli Parkı ve çevresindeki muhteşem noktalar görülmelidir.

Çankırı'da gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alabilecek Ilgaz Dağı Milli Parkı 1976 yılından bu yana Çankırı ve Kastamonu sınırları arasında paylaşılır. Bölgenin arazisinde dağın etrafında çevrelenmiş olan muhteşem karaçam ve göknar tarzı ağaçların oluşturduğu ormanlık topluluklar ve ormanlarda görülebilecek yaban hayatı bambaşka bir güzellik sunar. Ayrıca park bünyesindeki Ankara Konağı sayesinde kayak sporu fırsatları sunulmaktadır. Bunun yanında Çankırı'da turistik konumlar arasında aşağıdaki noktalar sayılabilir.

  • Şehrin Selçuklu dönemi mimarisi eserlerinden biri olan Taş Mescit 13. asırda inşa ettirilmiştir ve çok uzun yıllar boyunca şifahane olarak kullanılmıştır. Yapının aslında bulunan birbirine dolanan iki yılan motifi, yıllarca “Tıp Sembolü” olarak kullanılmış ve bugün orijinali yerine benzer bir kabartma yerine yerleştirilmiştir.
  • İl merkezindeki Çankırı Müzesi içerisinde ise Neolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine arkeoloji ve etnografya bölümleri yer alır. Ayrıca il merkezinde Mimar Sinan'ın Kalfası Sadık Kalfa tarafından inşa edilen 1558 tarihli Kanuni Sultan Süleyman eseri Büyük Cami yer alır.
  • Tuz zenginliğine sahip olması ile bilinen Çankırı'da 5.000 yıl gibi bir geçmişe sahip Tuz Mağarası en önemli konumlar arasında görülür. Mağara ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervi olmak ile birlikte neredeyse 800 dönümlük bir alan içerisinde 8 kilometre uzunluk ile onlarca farklı galeriye ayrılır.
  • Şehrin çok önemli hazineleri arasında yer alan Tabiat Anıtları ise şehir merkezindeki Dokuzkardeşler Çamı olarak, 25 metre boyu ile 200 yaşında ve Eski Pazar Türbe Camii bahçesinde bulunan Eski Pazar Türbe Camii Çamı ise 7,5 metre boyu ile 300 yaşında bir çam ağacıdır.
  • Antik dönemlerde insan eli ile oyularak hazırlanmış olduğu düşünülen Cendere Höyüğü ise içerisinde mağaralar, kaya mezarları ve kaya kiliseleri gibi yapılar bulundurur.

Çankırı'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Bol yağış alan verimli topraklara sahip olması, Bilecik'in tarım ve hayvancılıkta önemli bir gelişim elde etmesini sağlamıştır. Kentte tahıl üretimi çok yüksek oranlara ulaşırken, özellikle hamur işleri ve ekmek mutfakta ön plana çıkar. Örneğin, yörenin kendine özgün ekmeği kömme ve nohutlu mantı gibi hamur işleri mutlaka denenmelidir. Özel bir çorba olarak dağ erikli ekşili kesme aşı çorbası veya lezzetli bir et yemeği için bıldırcın kebabı ve keklik kebabı gibi lezzetleri tercih edebilirsiniz. Bilecik'in özellikle pancar pekmezi yöresel meşhur yemekleri arasında yer alır.

Çankırı'da Alışveriş

Tuz mağaraları ile büyük bir zenginliğe sahip olan Çankırı'da hediyelik anlamda veya hatıralık olarak alınabilecek en önemli ürün tuz lambası şeklinde kabul edilir. Ortama yaydıkları negatif iyon sayesinde mekan hava kalitesini arttıran ve sağlığa birçok katkısı bulunan bu lambalar dışında kentte özellikle Bakırcılar Çarşısı işletmelerinde Çankırı ibriği gibi önemli ürünler ve ipek böceği kozası ile elde edilen yaka çiçekleri temin edilebilir.