Burdur Ve Muhteşem Göller Yöresi
Akdeniz Bölgesi’nden bir yanda Ege bir yanda Orta Anadolu'ya geçiş gerçekleştiren Burdur kenti, Göller Yöresi olarak adlandırılan bölge içerisinde konumlanmıştır. Yani bu bölgede her biri birbirinden güzel doğal hazine olarak kabul edilebilecek bambaşka göller, Burdur'un güzellikleri arasında yer alır. Küçük, sakin ve huzurlu bir kent olan Burdur, bölgenin sağladığı bu avantajlar ile turizmde önemli bir konuma ulaşmayı başarmıştır.
Burdur'da Gezilecek Yerler Ve Turizm
Burdur kenti Akdeniz Bölgesi sınırlarında bulunsa da denizden yüksekliği ile karasal iklimi gösterir ve bahar mevsiminden itibaren Burdur ilinin her köşesi ve rahatlıkla gezilebilir. Göller Yöresinde bulunması ile bilhassa Salda Gölü mutlaka görülmesi gereken bir alandır. Yeşilova ilçesinde bulunan ve etrafı yemyeşil manzara ile çevrili bu göl, Türkiye'nin en derin in üçüncü gölü olarak, Türkiye’nin Maldivleri şeklinde adlandırılır.
Burdur'da gezilecek yerler arasında sayılabilecek birçok doğal ve tarihi konumdan bahsetmek mümkündür.
- Yine bambaşka güzelliğe sahip bir göl olarak Burdur Gölü de Türkiye'nin en büyük yedinci gölüdür. Aşırı tuzlu bir suya sahip olan göl, çok derin yapısı ile kapalı bir havzada bulunarak, özellikle bir kuş cenneti sağlamaktadır. Ayrıca gölde kano, yelken ve kürek gibi su sporları için uluslararası etkinlikler düzenlenir.
- Başka bir doğal güzellik açısından da şehre yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki İnsuyu mağarası mutlaka görülmelidir. 600 metre civarı uzunluğu ile sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağara geziye açılmış şekilde düzenlenmiştir.
- Burdur'da antik çağlardan bu yana gelen tarihin izleri açısından da ilk olarak Ağlasun ilçesi sınırlarındaki Sagalassos Antik Kenti görülmelidir. Günümüze kadar iyi derecede korunmuş antik kentte hamam, agora, tiyatro ve tapınaklar yer alır. Yine Bucak ilçe merkezine çok yakın konumdaki Kremna Antik Kenti ve Gölhisar ilçe sınırlarında bulunan Kibyra Antik Kenti de önemli tarihi yapılar arasında yer alır. Özellikle Kibyra kenti içerisinde 3600 kişi kapasitesi ile dünyanın en büyük amfi tiyatrosu yer alırken, Medusa Mozaiği de göz doldurmaktadır.
- Şehir merkezinde ise 1300 yılında Hamitoğlu Dündar Bey tarafından inşa ettirilen Burdur Ulu Camii ve antik çağlardan günümüze kalıntıları sunan Burdur Arkeoloji Müzesi görülmelidir. Yine Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi ve Bucak ilçe sınırlarındaki Susuz Kervansarayı da önemli tarihi yapılardır.
Burdur'da Ne Yenilir? Ne Alınır?
İl genelindeki yaygın tarım ve hayvancılık faaliyetleri sayesinde kentte çok zengin bir mutfak kültürü oluşmuştur. Burdur yemekleri içerisinde de ilk olarak Burdur usulü testi kebabı ve yöreye has Burdur şiş denenmelidir. Düğünlerin özel yemeği olan salçalı kuzu eti yemeği çekme ve yöresel hamur işleri arasındaki gazel böreği ayrı lezzetlerdir. Tatlı açısından da Burdur muhallebisi ya da ceviz ezmesi gibi lezzetler bu şehre has önemli yiyeceklerdir.
Burdur'da Alışveriş
Burdur kültürü içerisinde çok eski bir el sanatı geleneği olan dokumacılık yüzlerce yıldır devam ederken, Burdur alacası ve Burdur bezi gibi ürünler hala üretilmektedir. Alaca dokuma sayesinde de bugün masa örtülerinden el bezlerine ve peçetelerden atkılara kadar birçok ürün sunulurken, yine İbecik Köyü özel ürünü olan İbecik bezi el emeği ile üretilir. Hatta köyde üç etek giydirilmiş oyuncak bebekler de turistik açıdan çok ilgi çekicidir. Hediyelik gıdalar açısından da Burdur'da özellikle ceviz ezmesi ve haşhaş helvası gibi ürünler temin edilebilir.
© 2024 Tüm hakları saklıdır.