Bolu Gezilecek Yerler

Doğanın Kalbinin Attığı Şehir: Bolu

Sloganı “Tabiatın Kalbi” olan Bolu kenti, ülkeye en çok nefes aldıran Batı Karadeniz kentlerinden birisidir. Doğal güzellikleri ile her mevsim hayran bırakan Bolu, Asya-Avrupa arasında özellikle İstanbul ile Ankara'yı bağlayan şehir olarak her zaman stratejik bir konumda yer almıştır. Şehir bu yapısını antik çağlarda dahi korurken, günümüzde de turistik ve tarihi değerleri yanında muhteşem doğası ile ülkenizin en sevilen kentleri arasında bulunmaktadır.

Bolu'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Bolu bir yanda Türk edebiyatının meşhur Köroğlu destanı bir yanda aşçılar kenti Mengen ile tanınan önemli bir turizm kentidir. Ancak Göller Yöresi olarak da bir tabiat cenneti oluştururken, bu özelliği ile de her mevsim dünyanın dört bir yanından turist çekmektedir. Özellikle sonbahar mevsiminde çok fazla ziyaretçi alan Bolu'da Ahilik kültürü dahi kente çok büyük bir zenginlik kazandırmaktadır.

Bolu'da gezilecek yerler açısından eğer ilkbaharda giderseniz yemyeşil bir manzara ve sonbaharda giderseniz renk karmaşası ile muhteşem bir güzellik görürsünüz. Çünkü her mevsim güzel olan Bolu'da göller, dağlar, ormanlar ve şehirdeki tarih sizi apayrı bir şekilde büyüyebilir. Bu kente mutlaka görmeniz gereken noktalar arasında ise belirli konumları sayabiliriz.

  • Şehrin kalbini oluşturan İzzet Baysal Caddesi ve Köroğlu Heykeli mutlaka görülmelidir.
  • Abant Gölü Abant dağları üzerinde denizden 1325 metre yükseklikteki muhteşem manzaralı bir cennet köşesidir. Aynı zamanda turizm özellikleri Bolu'ya zenginlik kazandırır. Gölün doğal zenginlikleri içerisinde canlı çeşitliliği, dört bir tarafındaki zengin ormanlar ve yaban hayatı yer almaktadır.
  • Bolu'da Abant dışında özellikle de Yedigöller Milli Parkı çok önemli bir yere sahiptir. Bir havza içerisinde Büyükgöl, Deringöl, Sazlıgöl, Seringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl ve İncegöl olarak adlandırılan 7 farklı göl yer alır. Milli parklar içerisinde Türkiye'nin en zengin coğrafyası bu bölgede bulunur.
  • Türkiye'nin kar ve kayak merkezi olarak Kartalkaya Kayak Merkezi de Bolu ilinde yer alır.
  • Yine bir doğal güzellik olarak Gölcük Tabiat Parkı içerisinde köknar ormanları ve göleti ile görülmelidir. Hatta benzer şekilde Mudurnu ilçe sınırlarındaki tektonik hareketler ile oluşmuş Sülüklü göl gezilmelidir. Yine ayrı bir göl olan Seben gölü bir yapay göl olsa da çevresinde tarihi yapılar ve doğa ile çok güzel bir manzara sağlar.
  • Bolu merkezinde ise görülmesi gereken Yıldırım Beyazıt Camii ve farklı salonları ile şehri anlatan Bolu Müzesi yer almaktadır. Göynük ilçesinde ise Göynük Zafer Kulesi ve kentin farklı ilçelerinde yüzyıllardır ayakta duran Tarihi Bolu Evleri görülmelidir.

Bolu'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Mengen ilçesi sayesinde açılar kenti olarak da bilinen Bolu'da damağınıza hitap edecek bir lezzet bulmak için çok fazla gezmenize gerek yoktur. Çünkü şehrin her tarafı apayrı lezzetler sunarken, örneğin keşli erişte veya Bolu mantısı en ünlü hamur işleridir. Ünlü Mengen pilavı veya değişik ismi ile kedi batmaz gibi yemekler de tadılabilir. Lezzetli tatlılar açısından oklava tatlısı ve saray helvası bulunurken, kahvaltılıklar açısından da kabaklı gözleme şehrin önemli lezzetlerinden birisidir. Göller yöresinde ise Abant kebabı ve Yedigöller kebabı tadılması gereken yemeklerdir.

Bolu'da Alışveriş

Kentin meşhur semt pazarları özellikle köylülerden gelen organik çam balı ve fındık şekeri gibi ürünler ile ünlüdür. Bolu'ya gidildiğinde mutlaka Mudurnu'ya has saray helvası ve kent kültürünün meşhur iğne oyası ürünleri temin edilebilir. Ayrıca günümüzde giderek azalmış olsa da halen Gerede ilçesinde ustaların el emeği ile ürettikleri bakır, deri ve kalay ürünleri temin edilebilir.