Bitlis'te Vadilerin Ortasında Binlerce Yıllık Tarih
Doğu Anadolu'da Bitlis kenti, tarih ve kültür zenginliği ile vadilerin arasında yerleşmiş saklı bir kenttir. Tarihinde yaklaşık 4000 yıldır birçok medeniyet izlerini bırakırken, kent bir yaşayan müzeye dönüşmüştür. Farklı egemenlikler mimari yapılarını ve izlerini Bitlis'te bırakırken, kentin sırtını dayadığı doğal güzellikler de şehre apayrı bir anlam kazandırmıştır. İlin sadece merkezi değil Ahlat gibi birçok farklı ilçesi de kendine has bambaşka güzelliklere sahiptir.
Bitlis'te Gezilecek Yerler Ve Turizm
Bitlis, vadilerin arasında etrafı dağlar ile çevrili bir şehir olarak, sert bir karasal iklim özelliğine sahiptir. Yüksek rakımı kışın çok soğuk ve yazın ise sıcak bir hava ortaya çıkarırken, Türkiye'nin en uzun kış geçiren şehirlerinden birisidir. Bu nedenle Anadolu'ya bahar geldikten epey bir sonra yani yaza doğru bu kente gelmeyi tercih edebilirsiniz. Kente adım attığınız andan itibaren de muhteşem tarihi eserleri ve doğal güzellikleri gezmeye başlayabilirsiniz.
Bitlis'te gezilecek yerler arasında öncelikle Türkiye'nin en büyük volkan oluşumu Nemrut Dağı görülmelidir. Dağın zirvesindeki Nemrut Krater Gölü ve sunduğu eşsiz manzara, dünyanın dört bir tarafından insanları kendine çekmektedir. Ayrıca bu muhteşem güzelliğin yanında Bitlis'te görmeniz gereken birçok nokta sayılabilir.
- Van Gölü’nün çok büyük bir kısmı, Bitlis'in Tatvan ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Bölge halkı için deniz olarak kabul gören göl, volkanik bir yapıya sahiptir. Tuzlu ve sodalı suyu ile yazın bir plaj görüntüsü ortaya koyar. Özellikle yaz mevsiminde Adilcevaz ilçesi sahilleri tıpkı Ege sahilleri gibidir.
- Çok büyük ve ihtişamlı Bitlis Kalesi 2500 yıla yakın geçmişi ile dik bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. Kalede bugün panoramik Bitlis manzarası ve Osmanlı ile Selçuklu başta olmak üzere birçok medeniyetten izler yer alır.
- İl genelinde tarihi açıdan özellikle İhlasiye Medresesi 13. asır Selçuklu mimarisi ile inşa edilmiş muhteşem bir yapıdır. Aynı zamanda kent merkezindeki tarihi Şerefiye Camii içerisindeki imaret, türbe ve hamam ile bir külliye oluşturur
- Ahlat sınırlarındaki Selçuklu Mezarlığı ise dünya tarihinde bilinen en büyük Türk İslam Mezarlığı olarak kayıtlara geçmiştir. Bir açık hava müzesi gibi görülen bu mezarlıkta 9 bine yakın mezar taşı yer alırken, kabartmaları ve süslemeleri ile bu taşlar UNESCO Dünya Kültürleri Mirasları Listesi içerisine girmek için koruma altına alınmıştır. Ahlat ilçesinde özellikle Çift Kümbetler yine 800 yıl civarı tarihi ile Şirin Hatun, Bugatay Aka, Esen Tekin Hatun ve Hüseyin Timur için inşa edilmiştir. Aynı zamanda ilçe sınırlarında Ahlat Müzesi Roma'dan Osmanlı döneminde birçok eseri görmek için ziyaret edilmelidir.
Bitlis'te Ne Yenilir? Ne Alınır?
Bitlis'te eşsiz bir damak tadı için başka hiçbir yerde tanımayacağınız et yemeklerini denemeniz gerekir. Özellikle keçi eti ile kuyuda pişirilen büryan kebabı kentin vazgeçilmez yemeklerinden birisidir. Sıcak bir çorba açısından da sabah erken saatlerde tandırda pişirilen avşor çorbası mutlaka denenmelidir. Bunların yanında yöresel Bitlis köftesi ve ayrıca ciğer taplemesi ile Tatvan ilçesinde Van gölü manzarasında meşhur inci kefali ve üzerine de kahve keyfi denenmelidir.
Bitlis'te Alışveriş
Eğer Bitlis'te iyi bir hediyelik arıyorsanız, en önemli iki seçenek olarak Hizan fındığı ve Adilcevaz cevizi ön plana çıkar. Ayrıca kentin meşhur karakovan balı ve otlu peynir özellikle kent çarşılarında ya da Tatvan halk pazarında temin edilebilir.
© 2024 Tüm hakları saklıdır.