Bingöl Gezilecek Yerler

Bingöl'de Güneşin Doğuşu Apayrı Güzel

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bingöl şehri, tarihi içerisinde Büyük İskender tarafından şifalı suları nedeniyle Çapakçur olarak isimlendirilmiştir. Kent ta ki 1945 yılında gölgesine sındığı Bingöl Dağı sayesinde bugünkü ismini almıştır. Kentte özellikle büyük bir termal su zenginliği yer alırken, dünya genelinde güneşin doğuşunun en güzel olduğu şehirlerden birisi de Bingöl şehridir. Şehrin yüksek bir noktasından gün doğumu mükemmel bir manzara ile seyredilebilir.

Bingöl'de Gezilecek Yerler Ve Turizm

Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi nedeni ile kışın kurak ve soğuk bir mevsim geçirirken, yazları ise gayet sıcak bir havaya sahiptir. Hele ki Bingöl yaylaları yaz mevsiminde tertemiz bir havaya sahip olurken, bahardan itibaren kentin her noktasını görmek isteyebilirsiniz. Özellikle de Hazarşah Köyü sınırları içerisinde bulunan Aksakal Gölü bambaşka bir güzelliğe sahiptir. Çünkü göl üzerinde bulunan küçük adacıklara çıktığınızda adaların tıpkı bir tekne gibi hareket ettiğini yani yüzen ada olduğunu fark edebilirsiniz.

Bingöl'de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak yüzen adalar gelse de aslında kentte birçok önemli nokta yer alır. Adalar dünya genelinden Bingöl'e turistlerin gelmesini sağlarken, kentte önemli bir gelir kaynağı da olmuştur. Bunun yanında Bingöl'de en önemli turistik konumlar arasında;

  • Murat Irmağı Vadisi içerisinde bulunan ve kente 20 kilometre mesafede yer alan Urartu dönemi yapısı olarak günümüze ulaşmış Sentarius Kalesi yer alır
  • Başka bir kale olarak Bingöl'ün Genç ilçesi sınırlarındaki iki çayın buluştuğu noktadaki tepede yer alan ve bugün bir yıkıntı konumunda bulunan Kral Kızı Kalesi görülmelidir. Rivayete göre kale, Pers Kralı Dano tarafından kızı için inşa ettirilmiştir.
  • İl sınırlarında Kiğı ilçesi içerisinde de yer alan Kiğı Kalesi bugün halen sağlam bir yapı ortaya koymaktadır. Büyük bir alana sahip olan kalede halen bina harabeleri de yer alırken, bugün bölge Kaleli olarak adlandırılır. Aynı zamanda ilçenin en eski eserlerinden birisi de Hicri 700 tarihinde Bayındırlı Pir Alibey bin İbrahim Bey talimatı ile inşa edilen Kiğı Cami görülmesi gereken bir eserdir.
  • Doğal alanlar açısından sarp kayalıklar arasında 50 metre yükseklikten akan Uzundere köyü sınırlarındaki Çir şelalesi ve Kuşburnu köyü sınırlarındaki doğal bir kaya içerisinde insan eli ile oyulmuş Zağ mağarası görülmelidir. Mağara içerisinde kat kat oyulmuş odalar birbirine geçiş gerçekleştirirken, bir zamanlar Hristiyanların gizli yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir.

Bingöl'de Ne Yenilir? Ne Alınır?

Bingöl mutfağında zengin bir kültür yer alırken, özellikle tarımın etkin olması yazları sebze tüketimini ve kışları ise et tüketimini ön plana çıkarır. Örneğin, keledoş ya da sorina pel en özel lezzetler arasında yer almaktadır. Günlük mutfakta bilhassa ayran çorbası ve tutmaç çorbası çok sık tüketilirken, Bingöl'de en sevilen tatlılar arasında ise burma kadayıf denenmesi gereken bir lezzettir.

Bingöl'de Alışveriş

Dut bahçelerinin zenginliği sayesinde Bingöl'de kente has bir şekilde dut pekmezi üretimi yapılırken, yayla ve dağlardan toplanan Bingöl balı da çok lezzetli bir üründür. Kentte süren dokumacılık faaliyetleri ile halı, kilim ve eldiven gibi birçok hediyelik ürün sunulurken, özellikle kültürel dokulara sahip Bingöl kilimleri de çok estetik ürünlerdir. Kent merkezindeki Bağdat Caddesi üzerindeki birçok işletme sayesinde bu ürünlere kolaylıkla ulaşılabilir.