Bilecik Gezilecek Yerler

Bilecik'te Kuruluştan Kurtuluşa Yolculuk

Tarihte antik çağlarda “Dorukların boğaz yeri” anlamında “Akrailion” olarak adlandırılan Bilecik şehri, Türk tarihinde ise iki önemli dönemin merkezi olmuştur. Anadolu'da Osmanlı Devleti'nin temelleri Bilecik'in Söğüt bölgesinde atılırken, Kurtuluş Savaşı döneminde de İnönü Savaşları kentin Bozüyük ilçesinde yaşanmıştır. Bu nedenle gerek turistik gerek gezi amaçlı Bilecik kentine geldiğinizde kuruluştan kurtuluşa etkileyici bir tarih yolculuğu yapabilirsiniz.

Bilecik'te Gezilecek Yerler Ve Turizm

Bilecik, Marmara Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi'nin geçiş noktasında yer aldığı için iklimi de buna bağlı olarak her mevsim değişkenlik gösterir. Hatta ilçelerinde bile iklimsel özellikler değişirken, kışları soğuk bir yapı gösterdiğinden dolayı Bilecik gezileri için en doğru zamanlar ilkbahar ve sonbahar ayları olarak kabul edilir. Özellikle Eylül ve Ekim aylarındaki yöresel şenlikler de kentin daha hareketli ve eğlenceli olmasını sağlamaktadır.

Bilecik'te gezilecek yerler açısından özellikle M.Ö. 3000 yılına değin uzanan tarihi ile mimarisi ve tarihi kalıntılar önemlidir. Çünkü antik çağdan Osmanlı Devleti'ne ve Cumhuriyet dönemine kadar yapılaşmanın ve mimarinin sürdüğü kentte bu geçişlerin izleri kalarak günümüze ulaşmıştır. Kente mutlaka görmeniz gereken yerler açısından sunduğumuz listeyi takip edebilirsiniz.

  • Şeyh Edebali Türbesi Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusunun türbesi olmak ile birlikte Şeyh Edebali’nin yakınlarının da sandukaları aynı türbe içerisinde yer alır. Türbenin hemen yanı başında ise Orhan Gazi Cami veya kurşun ile kaplı kubbesi nedeni ile Kurşunlu Camii olarak bilinen cami görülebilir.
  • Şehir merkezinde Hz. Mevlana'nın soyundan gelen Sultan Divan-i tarafından inşa edilmiş ve günümüzde halen aktif Sultan Divan-i'nin Mevlevihane’si yer alır.
  • Söğüt ilçesinde ise bugün Ertuğrul Gazi Müzesi olarak adlandırılan 100 yılı aşkın tarihli bir konak yer alır. Ahşap işçiliği göz dolduran bu konak, zamanında “sargı evi” olarak dönemin belediye reisi tarafından inşa ettirilmiştir. Ayrıca Söğüt için sınırlarında Ertuğrul Gazi Türbesi de görülmelidir.
  • Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Rüstem Paşa tarafından 17. yüzyılda inşa ettirilen Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı da görülmesi gereken çok özel tarihi yapılardan birisidir.
  • Roma döneminden kalıntıların bulunduğu kayalık ve ağaçlar arasından yürüyerek ulaştığınız Merdivenli Kaya yine görülmesi gereken doğal alanlar arasında yer alır. Başka bir doğal alan olarak da Bozüyük ilçesi yakınlarındaki Kömürsü yaylası da görülmesi gereken bir alandır.
  • Kurtuluş Savaşı döneminin izleri açısından da özellikle Bozüyük karayolu üzerinde bulunan Meriçtepe Zafer Anıtı ve ilçe sınırlarındaki İnönü Şehitliği mutlaka ziyaret edilmelidir. Ayrıca işgal yıllarında uğradığı yıkım sonrası günümüzde restore edilerek kullanıma açılmış Bilecik Müzesi ziyaret edilmelidir.

Bilecik'te Ne Yenilir? Ne Alınır?

Bol yağış alan verimli topraklara sahip olması, Bilecik'in tarım ve hayvancılıkta önemli bir gelişim elde etmesini sağlamıştır. Kentte tahıl üretimi çok yüksek oranlara ulaşırken, özellikle hamur işleri ve ekmek mutfakta ön plana çıkar. Örneğin, yörenin kendine özgün ekmeği kömme ve nohutlu mantı gibi hamur işleri mutlaka denenmelidir. Özel bir çorba olarak dağ erikli ekşili kesme aşı çorbası veya lezzetli bir et yemeği için bıldırcın kebabı ve keklik kebabı gibi lezzetleri tercih edebilirsiniz. Bilecik'in özellikle pancar pekmezi yöresel meşhur yemekleri arasında yer alır.

Bilecik'te Alışveriş

İl sınırlarında özellikle Pazaryeri ilçesinde el sanatları aşırı gelişmiş olmak ile birlikte çömlekçilik 100 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Kırmızı topraktan üretilen Bilecik çömlekleri ve vazolar gibi hediyelik eşyalar yanında ağaç oymacılığı ürünleri ve Bilecik bezi önemli hediyelik ürünleri arasında yer alır. İnhisar ilçesi ise nar üretiminde ön plana çıkarken, ilçenin meşhur nar lokumu ve Osmaneli ilçesinin de ayva lokumu ayrı ve önemli lezzetlerdir.