Bayburt Gezilecek Yerler

Dede Korkut'un Vatanı Bayburt

Doğu Anadolu ile Karadeniz'in birleştiği noktada yaylalar ile çevrili bir kent olan Bayburt kenti, tarihin en önemli Türk karakterlerinden biri olan Dede Korkut’un vatanıdır. Binlerce yıllık tarihi içerisinde birçok uygarlığın egemenliği altında bulunmuş olan bu kent, günümüzde de önemli düzeyde Türkmen ve Çepni vatandaşlara ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Bayburt, güzelliği sayesinde büyüleyen doğası ile çok huzurlu bir şehirdir.

Bayburt'ta Gezilecek Yerler Ve Turizm

Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu arasında bir geçiş oluşturan Bayburt'ta karasal iklim görülürken, yaşanan bu geçiş ikliminden dolayı kışları çok soğuk ve yağışlı, yazları ise gayet sıcak bir hava koşulu ortaya çıkar. İl sınırlarının çok büyük bir bölümü Çoruh Vadisi’nde yer alırken, Bayburt sınırları içerisindeki Çoruh Nehri en önemli doğal alanlardan birisi olarak gösterilir. Ilıman mevsimlerde nehrin sunduğu en önemli imkanlardan birisi de Bayburt'ta çok keyifli rafting parkurları yer almasıdır.

Bayburt'ta gezilecek yerler listesinde Çoruh Nehri her zaman ilk sıralarda yer alır. Çünkü ırmağın sağladığı rafting parkurları sayesinde yıl içerisinde dünya genelinden sporcular kenti ziyaret etmektedir. Bilhassa yazın girişinde rafting yarışmaları düzenlenirken, kaynağı Mescit Dağı'ndan gelen bu nehir, aynı zamanda nehir kayağı ve kano gibi faaliyetler için de kullanılır. Bu önemli alanın yanında Bayburt'ta turizm açısından görülmesi gereken yerler arasında;

  • İl sınırları içerisindeki sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiş ve şehrin en yüksek noktasında bulunan Bayburt Kalesi yer alır. Neredeyse 2000 yıllık sayılabilecek bu kale, Selçuklular tarafından onarılırken, kale üzerinde birbirinden farklı noktada 20 adet Arapça kitabe yer aldığı söylenir.
  • Bayburt'ta yer üstünde görebileceğiniz kadar yer altında da muhteşem güzelliğe sahip Aydıntepe yeraltı şehri gibi antik kalıntılar yer alır. Koruma altındaki ve içerisindeki konik yapılar ile gezmeye müsait 200 m2 alanı bulunan bu yeraltı şehri, yanında aynı zamanda Çımağıl mağarası ve il merkezine 33 kilometre uzaklıktaki Helva Köyü Buz Mağarası mutlaka görünmelidir.
  • Dede Korkut'un vatanı olan Bayburt'ta en önemli görülmesi gereken yapılardan birisi elbette ki Bayburt'taki türbesidir. Bamsı Beyrek gibi önemli karakterlerin anlatıcısı Dede Korkut, Bayburt için yaptığı güzellemeler ile vatanını her zaman övmüştür.
  • Türkiye'nin en ilginç müzelerinden biri olarak 2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü almış olan Baksı Müzesi ise Bayburt'a 45 kilometre mesafede yer alır. Bayburtlu bir akademisyen olan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kuruluşuna ön ayak olunurken, müze bugün içerisinde çağdaş ve geleneksel sanat eserlerinin bir arada bulundurur ve aynı zamanda bir eğitim merkezidir.

Bayburt'ta Ne Yenilir? Ne Alınır?

Bayburt mutfağında çok eski zamanlardan gelen bir kültür ile kendine has yöresel yemekler görmek mümkündür. Örneğin, en önemli yöresel lezzetlerden birisi galacoş olarak adlandırılır. Ayrıca lor dolması veya tel helvası ile lahana yaprağı ile hazırlanan yalancı dolma gibi lezzetler mutlaka tadılmalıdır. Kentte sofraların önemli gündelik lezzetleri arasında ise kesme çorbası ve tatlı çorba gibi yemekler de yer alır.

Bayburt'ta Alışveriş

Bayburt çok eski tarihlerden bu yana ehram dokumacılığı konusunda uzmanlaşmış bir şehirdir. Tarihi bir yere sahip olan bu dokumacılık kentte çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Bayburt'un çevresindeki Kaçkar veya Mescit dağları gibi dağlardan toplanan Bayburt balı ve kentinin bakır ürünleri de önemli hediyeliklerdir.