Karadeniz'in Küçük Ve Mutlu Kenti Bartın
Karadeniz'in her bir köşesi kendine has bir mutluluğa ve sakinliğe sahip olurken, Batı Karadeniz'de bunun birçok örneğini görmek mümkündür. Örnek olarak Bartın kenti, özellikle meşhur Amasra kıyıları gibi birçok turistik bölgesi ile ülkemizin en huzurlu kentleri arasında yer alır. Karadeniz'e kıyılarında uzanan sahil şeridi ile bir yanında da Bartın çayı bulunan kent, küçük yüzölçümü kadar düşük nüfusu ile de kendi içinde önemli bir turizm kentidir.
Bartın'da Gezilecek Yerler Ve Turizm
Bartın denildiğinde gezebileceğiniz en önemli noktalardan birisi elbette ki sahilleri ve yemyeşil doğası ile ünlü Amasra ilçesidir. Kış boyuna serin ve yağmurlu bir iklime sahip olan bu kentte, bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte yazın sonuna kadar çok güzel bir iklim hakim olur. Özellikle yazın sahillerden yararlanmak ve Karadeniz'in keyfini yaşamaktan mümkündür. Üstelik şehrin her tarafında şelaleler, ormanlar ve doğal alanlar yanında birçok tarihi konum yer alır. Örnek olarak Bartın-Kastamonu arasındaki Küre Dağları Milli Parkı ve merkez ilçeye bağlı Güzelcehisar Lav Sütunları ile Ulus ilçesi sınırlarındaki Ulukaya şelalesi çok önemli noktalardır.
Bartın'da gezilecek yerler listesinde de genel olarak Amasra sınırındaki noktalardan bahsedilebilir.
Güzelcehisar Kalesi ilk konum olarak Amasra ilçesinin Güzelcehisar Köyü sınırlarında yer alır. 20. yüzyılın başına kadar çok büyük bir yapı olarak gelmiş olan bu kale, daha sonrasında büyük bir yıkıma uğramıştır ve bugün önemli birkaç parçası ayakta kalmıştır.
- İlçeye 10 kilometre gibi bir uzaklıkta ise önemli bir turistik konum olarak Gürcüoluk Mağarası bulunur. Tek bir galeriye sahip olan bu mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, mağara incisi ve damla taşları bulundurur.
- İlçe içerisindeki Amasra Müzesi ilçenin ve bölgenin 3.000 yıllık tarihi eserlerini görmek için fırsat sunar. Akşam saatlerinde ise ilçede mutlaka Boztepe üzerinde bulunan Amasra Feneri zirvesinde eşsiz bir manzara seyredilmelidir.
- Bölgenin ilk Müslüman sermayeli kömür ocağını açan yatırımcıya ait olan Ethem Ağa Konağı da yaklaşık 150 yılı aşkın bir tarihe sahiptir.
- Eski zamanlarda iç kale olarak inşa edilmiş Amasra Cenova Şatosu ise halen kapısında bu ilçeye hükmetmiş ailelerin armalarını bulundurur. Roma döneminden kalan ve zamanında Zindan Kalesi olarak da adlandırılan Amasya Kalesi ise sonraki dönemlerde Bizans, Ceneviz ve Osmanlı medeniyetinde kullanılmıştır. Amasya plajları da ilçede deniz keyfini yaşayabileceğiniz noktalar arasında yer alırken, antik tiyatro, Ağlayan Ağaç, Amasra Kemere Köprüsü ve tam karşısındaki Tavşan Adası mutlaka görülmelidir.
Bartın'da Ne Yenilir? Ne Alınır?
Bartın mutfağında hamur işleri, etli yemekler ve sebze birbiri ile çok barışık bir şekilde yer alır. Örneğin, pum pum çorbası kentin çok popüler yemekleri arasında yer alırken, pirinçli mantı da çok sık tüketilir. Ayrıca yumurtalı isput ya da kabak kurması gibi meşhur yemekleri yer alır.
Bartın'da Alışveriş
Ormancılığın Batı Karadeniz'deki yeri ülkemizde çok önemli olmak ile birlikte Bartın ilinde de öncelikle ahşap ve sonrasında da dokuma ürünler ile önemli hediyelik eşyalar satışa sunulur. Dokuma denildiğinde de bilhassa tel kırma yazmaları çok önemli hediyelikler arasında yer alır. Bartın'da hediyelik eşya satın almak için de bilhassa Amasra ilçesinde Çekiciler Çarşısı en popüler ve kapsamlı bölgelerden birisidir. Ayrıca yine ilçede Galla Pazarı bölge kadınlarının organik üretimleri ile sattığı ürünleri içerir.
© 2024 Tüm hakları saklıdır.