Ardahan Gezilecek Yerler

Ardahan'da Tarih Her Yıl Buz Kaplıyor

Türkiye'nin en soğuk ve kışı en sert şehirleri arasında ilk olarak Ardahan gösterilebilir. Doğu Anadolu’da ve ülkemizin en kuzeydoğu köşesinde bulunan bu il Gürcistan sınırında yer alır. 1992 yılından bu yana il olması ile birlikte Ardahan çok eski zamanlardan gelen kültürü ile önemli turistik yapılara sahip olmuştur. Ancak hem doğal hem tarihi bu turistik yapılar, kış mevsiminin soğuğu ile birlikte çoğu zaman buzlar altında kalır. Bu durum Ardahan'ı birçok farklı turistik kente göre daha büyüleyici bir hale getirir.

Ardahan'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Ardahan kenti besleyen çok önemli iki su kaynağı olarak şehrin ortasından geçen Kula Nehri ve Çıldır ilçe sınırlarındaki Çıldır Gölü gibi iki önemli noktaya sahiptir. Uzun ve sert kış mevsiminde şehri ziyaret etmek zor olsa da eğer fırsatınız olursa Kula Nehri ve Çıldır Gölü'nün buz tutmuş zemini üzerinde atlı kızaklarla dahi dolaşabilirsiniz. Bunun dışında Nisan ayından itibaren özellikle yaz mevsiminde bölgeyi gördüğünüzde ise dört bir tarafın yemyeşil ve tarihin gerçekten çok göz doldurucu olduğunu fark edebilirsiniz.

Ardahan'da gezilecek yerler arasında özellikle şehrin hemen merkezinde Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa ettirilmiş fakat yaklaşık 5.000 yıl öncesinde de yerleşimin olduğu bir alanda bulunduğu görülen Ardahan Kalesi yer alır. İl sınırlarında mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar içerisinde Şeytan Kalesi de çok önemli bir noktadır. Eğer Çıldır ilçesine yolunuz düşerse, Yıldırımtepe köyü üzerinden Karaçay Vadisi'ne uzanmanız gerekir. Tehlikeli ve ulaşması çok zor bir kayalık üzerinde inşa edilmiş ve dört bir tarafı uçurumlar ile kaplı bu kale Orta Çağ'dan kalmıştır. Bu önemli tarihi yapılar yanında Ardahan'da görmeniz gereken noktaları incelersek,

  • Şehir merkezindeki Haşimoğlu Rasim Bey Konağı Kurtuluş Savaşı döneminde kongre binası ve resmi karargah olarak kullanılmıştır.
  • Eğer Çıldır Gölü'ne uğrarsanız, bu büyük gölün özellikle buzulların erimesi ile içerisindeki gizemi ortaya çıkardığını fark edebilirsiniz. Gölün iç kısımlarında yer alan Akçakale Adası'nda neolitik dönemden kalan antik yapılar yer alır. Ayrıca Ardahan-Gürcistan sınırında yer alan tektonik Aktaş Gölü yine apayrı bir çevre güzelliğine sahiptir.
  • Kentte yine Çıldır ilçesi sınırlarında insan eli ile oyulmuş Övündü Mağaraları ve Ortakent (Büyük Nakala) mağaraları yer alır. Yontma Taş Çağı’ndan kalan bu mağaralar içerisinde yerleşim yerleri ve tarihi kilise görülebilir.
  • Yine Çıldır ilçe sınırlarında yer alan Urartu tarihinden kalma bölgedeki en eski kitabe olarak Taşköprü kitabeleri çok önemlidir.

Ardahan'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Hayvancılığın en önemli geçim kaynağını oluşturduğu Ardahan'da çayırlarda ve yaylalarda yetiştirilen küçükbaş hayvanlar ile çok lezzetli et ürünleri elde edilir. Bu nedenle tandır kebap, etli hengel ve dolma kebap gibi önemli lezzetler yer alır. Bunun yanında Ardahan'da kete ve katmer gibi önemli hamur işleri görülürken, özellikle kültür balıkçılığı sayesinde de tereyağında alabalık çok popülerdir. Ayrıca en az Kars kadar popüler bir şekilde Ardahan'da da kaz eti ile yemekler yapılır.

Ardahan'da Alışveriş

Ardahan'ın çok uzun yıllardır herkes tarafından bilinen en meşhur gıda ürünleri arasında kaşar peyniri ve lezzeti unutulmaz Kafkas arı balı yer alır. Ayrıca kentte kaz eti satın alma imkanı bulunurken, geleneksel bir şekilde üretilen ve dünya genelinde tanınan damal bebekleri yöreye özgü bir hatıralıktır.