Ankara Gezilecek Yerler

Ankara’da Gezilecek Yerler

5000 yılı aşkın bir sürenin tüm birikimine sahip olan Ankara’da gezilecek yerler hiç de azımsanmayacak kadar çoktur. 1923 yılıyla adeta bambaşka bir atmosfere bürünen bu İç Anadolu Kenti, tarihi ve kültürel zenginliklerle çevrilidir. Doğal güzelliklerin sayısı da bir hayli fazla olan Ankara’da mutlaka görülmesi gereken yerleri sizler için derledik. Hititlerle başlayan süreç içerisinde Persler, Lidyalılar ve Bizans, medeniyetler inşa etmiş. Çeşitli yapılarda bu devletlere ait hususlar görmek söz konusu. Osmanlı’da burada kalıcı bir yer edinirken binlerce yılın getirdiği zenginlik göz kamaştırıyor. Peki, Ankara’da gezilecek yerler denilince akla hangileri gelir?

Anıtkabir

Kolaylıkla ulaşımın mümkün olduğu ve özel anlama sahip Anıtkabir, Ankara’da gezilecekler listesinde ilk sırada bulunuyor. Yılın her günü ziyaretçi ağırlayan bu muhteşem yerin ayrıcalıkları da çoktur. Mustafa Kemal Atatürk’ün edebi kaldığı mekan olması büyük bir değeri de simgeler. Büyük komutan için farklı bir mimaride yapılan bu eser, mutlak surette görülmeye değerdir. Ankara’ya gidip Anıtkabir ziyareti yapmamak pek mümkün görünmüyor.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde Tandoğan’da yer alan Anıtkabir, halen şehrin merkezi konumundadır. Anıt Bloku içerisindeki ruhani duyguları harekete geçiren atmosfer hissedilmeye değer. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi var olurken 3 bin metrekarelik bir alan söz konusu. 4 bölümlük müzede Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşyalarını görmek de mümkün. Kurtuluşa Savaşı ve Çanakkale mücadelesine dair tablolar bulunuyor. Milli Mücadele bilgileri ise üçüncü kısımda kendisini gösteriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün özel kitaplığı da burada sergileniyor.

Aslanlı Yol üzerinden yürüyüşle giriş yapıldığında tüyleri diken diken eden havayı herkes hissediyor. Ulusal değerlerin simgelendiği kuleler, tören meydanı, sanat galerisi ve çok daha fazlası için ilk adres burası oluyor.

Etnoğrafya Müzesi

Anıtkabir inşası boyunca Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı yer olması Etnoğrafya açısından önemlidir. Bunun yanı sıra Anadolu Türk Kültürü de yine burada kendisini hissettiriyor. Yüzyıllar boyunca bir milletin tüm değişimlerini görmek için Ankara’da gezilecek yerler listesinde ilk sırada burası geliyor. Kültürel anlamda kazandırdıklarıyla adından söz ettiren müze, 1930 yılından beri halka açık durumdadır. İtalyan sanatçı Pietro Canonica tarafından kazandırılmış Mustafa Kemal Atatürk heykeli vardır. Heykel önünden merdivenler çıkılarak 11 sergi alanına ulaşılır. Buralarda farklı yöresel tarzlar var olurken giyim haricinde el sanatları sergilenir.

Ankara Kalesi

Halihazırda Ankara’da gezilecek yerler kültürel olduğu kadar tarihi önem açısından da ayrılır. Çok eski olmasından dolayı kim tarafından yaptırıldığı net bilinmeyen Ankara Kalesi, tarih sevenleri bekliyor. Farklı uygarlıklar döneminde değişik amaçlarla kullanılmış bu kalenin günümüze kadar gelmesi büyük değerdedir. Farklı devletlerin kalenin farklı kısımlarını yaptığına dair araştırmalar vardır. Bununla beraber çeşitli medeniyetlerden izler taşır. Ayrıca Ankara’yı tam anlamıyla izlemek için en ideal yer burasıdır.

Hamamömü Mimarisi

Ankara’nın kendine has mimarisi var mı sorusuna da yanıt veren Hamamönü birçok yönden ayrılır. Halihazırda 250 yapının var olduğu bu güzel bölgede 19.yüzyıl etkisi hissedilir. İki katlı ve şirin yapılar içerisinde gezmek oldukça keyiflidir. Osmanlı sultanlarından II. Murad zamanında görev almış Celalettin Karacabey tarafından bölgeye külliye yaptırılmış. İçerisindeki hamamdan dolayı bu isimle anılırken birçok farklı tarihi yapıda mevcuttur. Mehmet Akif Kültür Evi çokça ziyaret edilenlerin başında gelir. Ayrıca Tacettin Cami ve Külliyesi de Ankara’da gezilecek yerler içindedir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Birçok farklı kazı çalışmasıyla elde edilen eserlerin sergilendiği bu müzeye, tarihe ilgili gezicilerin merkezidir. Ankara Kalesi ziyareti sonrasında güneydoğu kısmında kalan bu merkezde eşsiz koleksiyonlar bulunur. Paleoitik Çağ Dönemi’nden bile uygarlıklarla ilgili taş yapılar vardır.

Kuğulu Park

Tarihi ve kültürel güzelliklerin yanında Ankara’da gezilecek yerler arasında şüphesiz ki doğal güzelliklerde vardır. Alışverişin merkezi olan Tunalı Hilmi Caddesi’ne kısa mesafedeki Kuğulu Park bu açıdan değerlendirilebilir. Mavi ile yeşilin buluştuğu bu güzel parkta Viyana Belediyesi hediyesi olan Kuğular süsler. Sokak lezzetlerini tatmak ve ağaçlar içerisinde yürüyüş yapma imkanları söz konusudur.

Ankara Müzeleri

Başkent olması açısından önemli Ankara’da gezilecek yer denilince müzelerde başı çeker. Kurtuluş Savaşı Müzesi, Altındağ ilçesinde bulunurken askeri araçlar ve gereçlerin tamamı görülür. Hatıra eşyaları ve tarihi meclisin nasıl ortamda çalışmalar yaptığı görülebilir. Atatürk’ün milli mücadele dönemindeki çalışmalarını gerçekleştirdiği oda da bu binada bulunur.

TBMM Binası yanındaki Cumhuriyet Müzesi de ayrı bir önemi bulundurur. Ankara Taşı kullanılarak Vedat Tek tarafından süreci tamamlanan bu yapıda özel eşyalar vardır. 1960 yılına kadar meclis binası olarak burası kullanıldı. Cumhuriyet Halk Partisi çalışmalarını da buradan yönettiği için Celal Bayar ve İsmet İnönü’ye ait eserlerin sayısı da oldukça fazla.

Augustus Tapınağı

Galatlar zamanında yapılan ve binlerce yıllık kültüre geçmişe sahip Augustus Tapınağı Ankara’da gezilecek yerler var mı sorusuna yanıt verir. Frig Tanrısı için yaptırılmış olup Hollandalı bir gezgin tarafından bulunmuştur. Kazı çalışmalarıyla beraber yazıt bulunurken Augustus tarafından kaleme alındığı anlaşılır. Ölmeden kısa zaman önce Vesta Rahipleri tarafından teslim alınan dört belgeli yazıtta devlete ilişkin bilgilerde vardır. Vasiyetname özelliği taşıyan bu yazıt sayesinde çeşitli veriler öğrenilir.

Hiç Bilinmeyen Ankara Gezilecek Yerleri

Her ne kadar memur şehri olarak tanımlansa da hem tarihi ve kültürel hem de doğal güzellikler açısından Ankara zengindir. Kocatepe ve Hacı Bayram Camii mimari açıdan da ilgi odağı konumundadır. Kavaklıdere’de yer alan Seğmenler Parkı da muhakkak gezilmesi gerekenlerdendir. Kentin adeta sembol bölgelerinden olan Gençlik Parkı ise Ankara gezilecek yerler sıralamasında üstlerdedir. Doğal güzelliklerden bir başkası ise kuşkusuz Mogan Parkı olur. Ayrıca Harikalar Diyarı Parkı da görülmeye değer bir başka özel yerdir. Yeşil alanlarıyla güzel bir gün geçirmek isteyenleri bekleyen parkta gol, kayak, lunapark, tiyatro kısımları vardır. Açık hava aktiviteleri açısından iyi bir seçim olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.