Ankara Gezi Rehberi

Ankara’nın En İyi 3 Gezi Rotası

Ankara’da gezilecek yerler, şehre ilk defa gitmek isteyen ya da şehirde yaşayıp görülecek muhteşem yerleri bilmeyen kişilerin merak ettiği konular arasındadır. İçeriğimizde Ankara’nın gezilip görülerek muhteşem güzellikleri, Ankara’da yapılacak aktiviteler ve ilginizi çekeceğini düşündüğümüz diğer bilgiler yer almaktadır. Ankara’da gezilecek yerleri incelemeden önce Ankara nasıl bir yer, nerede yer alıyor ve bunun gibi genel bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.

Ankara Hakkında Genel Bilgiler

Ankara, Türkiye’nin merkezinde yani İç Anadolu bölgesinde yer alır ve ulaşım için karayolu ve havayolu tercih edilebilir. Şehrin doğusunda Kırıkkale, kuzeydoğusunda Çankırı, kuzeybatısında Bolu, batısında Eskişehir, güneyinde Konya, güneydoğusunda ise Kırşehir ve Aksaray illeri yer alır. İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en kalabalık şehri olan Ankara, dört bir tarafı parklarla çevrilmiş, muhteşem güzellikteki şehirlerimizden biridir.

Ankara’da karasal iklim hakim olmakla birlikte bölgede kışlar ayaz denecek kadar soğuk, kışlar ise sıcak geçmektedir. İlde en sıcak aylar Temmuz-Ağustos, en soğuk ay ise Ocak ayı diyebiliriz. Gezme planı oluştururken de buna göre planlama yapmanızı tavsiye ederiz. Gezme konusunda en çok rahat edeceğiniz aylar Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarıdır.

Ankara’da Ne Yenir?

Ankara, Türk mutfağının pek çok lezzetini barındırır. Ankara’yı ziyaret ettiğinizde yemek konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Çünkü her yöreye ve her damak tadına uygun şekilde yiyecek bulmak mümkündür. Ankara’nın en meşhur yemeği Ankara Tavası olarak gösterilebilir. Bu yemeğin püf noktası kuzu etinin kullanılmasıdır. Sonrasında Kızılcahamam pirinci ile kavrularak özel bir tat oluşturulur. Kızılay Meydanında yer alan restoranlarda ve şehrin diğer semtlerinde bu lezzete kolayca ulaşabilirsiniz.

Yöreye özgü diğer meşhur yemekler arasında ise Ankara simidi, bulgur pilavı, öllügün körü, inceğiz çorbası, kokoreç, Beypazarı güveci ve tamtak tiridi yer alır. Ankara’da geziye gittiğinizde bu lezzetleri de deneyebilirsiniz.

Ankara’da Gece Hayatı

Ankara’da gece hayatı son derece renklidir. Bu nedenle tam bir öğrenci şehri demek mümkün. Gecenin belli saatinden sonra bile sokaklarda kalabalık görmek mümkün. Sokakları cıvıl cıvıl, pek çok sokak satıcısı ile dolu bir şehir. Takıcılardan tutun da resimlerini sergileyen satıcılara kadar pek çok kişi satıcılık yapıyor. Gezerken eğlenmek ve bir şeyler satın almak da bu durumda mümkün oluyor.

Hamamönü semtinde kafa dağıtabileceğiniz kafeler bulamazsınız ancak Çınar Cafe canlı müzik dinleyip eğlenmek için muhteşem bir mekan. Burada birbirinden lezzetli atıştırmalıklar da bulabilirsiniz. Gece saat 12’ye kadar metro ulaşım araçları hizmet veriyor bu nedenle eve dönmek de sorun olmuyor. Ankara’da 53 adet müze, arkeolojik alanlar, opera ve bale salonları, şenlikler ve festivaller yer aldığı için gece de olsa gündüz de olsa hiç canınız sıkılmaz.

Ankara’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Ankara, kış aylarında son derece soğuk bir iklime sahiptir. Şehirde zamanla kar yağışı da görülebiliyor. Eğer kış aylarında ili ziyaret edecekseniz daha kalın giysiler almanızı tavsiye ederiz. Bununla birlikte bilmeniz gereken bir diğer detay, ünlü müzeleri daha uygun fiyatlara gezmek için Müze Kart temin edebilirsiniz. Bilmeniz gereken önemli telefonlar da şu şekildedir;

  • Alan kodu; +090
  • Şehir telefon kodu; 0312
  • Esenboğa Havalimanı telefon numarası; 0312 590 40 00

Ankara’da Gezilecek Yerler

Ankara’da gezilecek yerler oldukça fazla. Gezilecek yerleri 3 başlığa sığdırmak mümkün değil diyebiliriz. Yazımızın devamında ziyaretçiler tarafından en çok rağbet gören ve hoşunuza gidebilecek gezilecek yerleri başlıklar halinde inceleyebilirsiniz. Ankara’da gezilecek en iyi 10 yer şu şekilde gösterilebilir;

  • Anıtkabir
  • Ankara Kalesi
  • Atatürk Orman Çiftliği
  • Hamamönü
  • Kızılay Meydanı
  • Augustus Tapınağı
  • Etnografya Müzesi
  • Tuz Gölü
  • PTT Pul Müzesi
  • Mogan Gölü
  • Anıtkabir
Anıtkabir

Anıtkabir, yalnızca Ankara’nın değil Türkiye’nin de en çok ziyaret edilen yerlerinden bir tanesidir. 750.000 metrekarelik bir parselde yer almakta ve içinde bilindiği üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarı bulunmaktadır. Anıtkabir, Ankara’nın Çankaya semtinde yer almaktadır. Anıtkabir’in bulunduğu kompleks içinde aynı zamanda Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Aslanlı Yol, Tören Meydanı, İsmet İnönü Lahdi ve Barış Parkı gibi ünlü yerler de yer almaktadır.

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer almakta ve tarihi açıdan son derece önemli bir kale unvanına sahip olmaktadır. Ne zaman kurulduğu tam net olmamakla birlikte M.Ö 2.yüzyılda Galatlar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Ancak zaman içinde farklı imparatorluklar tarafından değişikliklere uğradığı da bir gerçektir. Yüksek tepede yer alan kale ziyaretçilerine enfes bir manzara sunmaktadır.

Atatürk Orman Çiftliği

1925 yılında kurulmuştur. Günümüzde piknik alanı olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Ankara’nın batısında yer alan bu çiftlik, Gazi Mustafa Kemal Paşa talimatı ile kurulmuş olup Türk tarımına önderlik etmiştir.

Hamamönü

Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Günümüze kadar tarihi dokusu hiç bozulmamış olan bu yapı mimarisi ile dikkatleri üzerine topluyor. Osmanlı dönemine ait pek çok yapı ve sokaklar Hamamönü’nde yer alıyor.

Kızılay Meydanı

Kızılay Meydanı, Türkiye’nin de en çok ziyaret edilen bölgelerinden bir tanesidir. İsmini de bağlı bulunduğu Kızılay merkezinden alıyor. Şehrin en işlek semti caddesi burası diyebiliriz. Kafeler, sanatsal aktiviteler, restoranlar ve daha fazlası da burada yer alıyor. Uzunca vakit geçirebileceğiniz nadide yerlerden bir tanesi.

Augustus Tapınağı

Augustus Tapınağı, Altındağ semtinde yer almaktadır. Tapınağın M.Ö 25 yılında Roma İmparatoru olan Augustus tarafından yapıldığı söylenmektedir. Eski zamanlardan günümüze kadar gelen tapınak, Roma sütunları, kesme taş duvarları ile eksik yapısıyla dahi dikkatleri toplamayı başarmaktadır. Tapınağın tamamı durmamakta, bazı parçaları hala güzelliğini korumaktadır.

Etnografya Müzesi

Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri olan Etnografya Müzesi, Ankara’nın Altındağ semtinde yer alıyor. Önce arkeoloji ve resim müzesi olarak kullanıldıktan sonra ilerleyen zamanlarda kapsamı genişletilmiş ve şimdiki halini almıştır. Bu müzeyi ziyaret ederek Osmanlı dönemine ait pek çok eşyayı inceleme fırsatını elde edebilirsiniz.

PTT Pul Müzesi

Pul koleksiyonu yapan kişilerin tam da dikkatini çekecek olan Ankara PTT Pul Müzesi, Atatürk Bulvarı’nda yer alıyor. Müze, Türkiye’de basılmış envai çeşit orijinal pula ev sahipliği yapıyor. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinde basılmış pullar da burada mevcuttur. Son derece büyüleyici ve eğlenceli bir müze olduğunu söyleyebiliriz.

Tuz Gölü

Tuz Gölü, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Ülkemizin tuz ihtiyacının yarısından fazlası da bu gölden karşılanıyor. Üstelik Aksaray ve Konya yoluna da oldukça yakın bir mesafede yer alıyor. Gölün çevresinde filamingolar dahil olmak üzere pek çok kuş türünü görmek mümkün.

Mogan Gölü

Ankara şehir merkezine 20 km uzaklıkta yer alıyor. Gölün çevresinde 200den fazla kuş türüne rastlamak mümkün. Resim çektirmek ve manzara izlemek için muhteşem yerlerden bir tanesidir diyebiliriz.

Ankara’da bu 10 yeri gezmeden kesinlikle şehirden ayrılmanızı tavsiye etmiyoruz. Doğa harikası ve tarih kalıntılarını barındıran müzeleri, gölleri görmek sizin de modunuzu değiştirecektir. Farklı ulaşım imkanları ile Ankara’da turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.