Aksaray Gezilecek Yerler

Aksaray Görkemli Tarihiyle Bambaşka Güzel

Tarih kayıtlarında “Evliyalar Şehri” olarak da adlandırılan Aksaray şehri, adını Kapadokya Kralı Archeleos’ın şehri Archelais isminden değişerek bugüne getirmiştir. Bu isim, Türklerin Anadolu'ya girişi ile verilmek ile birlikte neredeyse bin yıldır şehrin adı değişmemiştir. Kent, Tarihi İpek Yolu duraklarından biri olarak medeniyetin uğrak ve zengin bölgelerinden biri olmuştur. Günümüzde dört bir tarafında hem tarihi güzellikleri hem de doğal güzellikleri görülmeyi beklemektedir.

Aksaray'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

İç Anadolu'nun tarih açısından en önemli kentlerinden biri olan Aksaray'da kışın sert bir kara iklimi görülse de ilkbahar ve yaz mevsiminde yağışlar azalarak çok ılıman bir havaya sahip olur. Bu mevsim ile birlikte kentin her yanında yer alan doğal güzellikleri ve görkemli tarihi yapıları görmek isteyebilirsiniz. Örnek olarak bahar başlangıcı ile birlikte Ihlara Vadisi dünyanın en özel doğal alanlarından biri olarak görülmelidir.

Aksaray'da gezilecek yerler arasında Ihlara Vadisi kente 35 kilometre bir mesafede yer alırken, dünya genelinden turist çekmektedir. Kendine has rengarenk bir bitki örtüsü bulunan vadide aynı zamanda tarih içerisinde birçok kilise, şapel ve kültür yapısı inşa edilmiştir. Dünyanın en büyük kanyonlarından biri olarak Kapadokya bölgesindeki görülmesi gereken bir doğa harikasıdır. Bunun ile birlikte Aksaray'da mutlaka görmeniz gereken birçok konum yer alır.

  • Şeyh Edebali Türbesi Şehir merkezindeki Selçuklu döneminden kalan Ulu Camii süslemeli kapıları ile muhteşem bir yapıdır.
  • Tarihin birçok çağından eserler bulunduran Aksaray Müzesi ise koleksiyonları ile sizi şaşırtabilir. Osmanlı'nın kuruluş döneminde yetişmiş büyük bir evliya olan Somuncu Baba için inşa ettirilen türbe ve cami de mutlaka görülmelidir.
  • İpek Yolu duraklarından biri olması ile birlikte Aksaray sınırlarında öncelikle 5 dönüm gibi bir alana sahip olan Sultan Hanı Kervansarayı, sonrasında Ala Han ve Selçuklu sultanları döneminden kalmış olan Ağzıkarahan Kervansarayı da görülmesi gereken yapılardır.
  • Kentte farklı dinlerden izler ile karşılaşmak için de özellikle Güzelyurt ilçe merkezinde bulunan Aziz Gregorius Kilisesi(Camii), yine Akhisar köyü sınırlarında bulunan Çanlı Kilise ve Sümbüllü Kilise görünmelidir.
  • Kentte farklı dinlerden izler ile karşılaşmak için de özellikle Güzelyurt ilçe merkezinde bulunan Aziz Gregorius Kilisesi(Camii), yine Akhisar köyü sınırlarında bulunan Çanlı Kilise ve Sümbüllü Kilise görünmelidir.
  • Kent merkezinde 700 yılı aşkın tarihe sahip Eğri Minare ve Karamanoğulları döneminden kalan Zinciriye Medresesi de görülmesi gereken yapılardır.

Aksaray'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Geleneksel Aksaray mutfağı içerisinde özellikle bamya çorbası ve yarma tarhana çorbası gibi lezzetli sıcak öğünler yer alır. Türk medeniyeti uzun yıllar bu topraklarda bir geçiş noktası olarak yer alırken, kentte sıkma, soğanlama ve kaygana gibi farklı lezzetler doğmasını sağlamıştır. Ayrıca kent mutfağı içerisinde özellikle hububat üretiminin yaygınlığı ile hamur işleri popüler olurken, kalburabastı tatlısı ya da kapak böreği gibi örnekler yer alır.

Aksaray'da Alışveriş

Anadolu'da Türk halı dokumacılığı halen bu kentte devam ederken, özellikle Taşpınar ilçesi meşhur halılara sahiptir. Karaman cinsi kısır bir koyun olan “Yoz” cinsi koyunun yünlerinin kullanılması ve renklendirme ile elde edilen iplikler ile Taşpınar ilçesinde bugün onlarca farklı halı çeşidi üretilir. Ayrıca kentte hediyelik olarak da Ihlara vadisi bölgesinde biblolar ve hediyelik ürünler temin edilebilir.