Ağrı Gezilecek Yerler

Ağrı'da Karların Altında Tarih Manzarası

Türkiye'nin en soğuk ve sert iklimlerinden birine sahip olan Ağrı kenti, Doğu Anadolu'nun tarih açısından en zengin kentlerinden birisidir. Kent yüzyıllar hatta binlerce yıl boyunca birçok medeniyetin geçiş noktalarından biri olmuş ve son olarak Sovyetler Birliği ile yapılan anlaşma ile Türk topraklarına geri kazandırılmıştır. Bu kadar yoğun bir tarihe ve özellikle iklim açısından doğal güzelliklere sahip olan Ağrı, aslında turizmden çok tarım ve hayvancılık ile geçinen küçük ama çok önemli bir Anadolu kenttedir.

Ağrı'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

Ağrı, Türkiye'de turizm denildiğinde akla özellikle iki şöhretli noktası ile gelecektir. Doğuda İran ile sınır komşusu olan bu kent, bilhassa karlar altında sunduğu görkemli Ağrı Dağı manzarası ve bu dağdan şehre doğru ulaşan yine karlar altındaki tarih manzarası ile tanınır. Bu tarih manzarası içerisinde de çok köklü medeniyetlerden ve Türk medeniyetlerinden kalmış kalelerden saraylara önemli yapılar yer alır.
Ağrı'da gezilecek yerler açısından elbette ki öncelikle Ağrı Dağı'nı göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü şehrin neresinden bakarsanız bakın görebileceğiniz “Ararat” efsanelere, türkülere ve masallara konu olmuş dünyanın en önemli yeryüzü yüksekliklerinden birisidir. Dağın birçok noktasından tırmanış mümkün olmak ile birlikte zirveden Ermenistan, Iğdır Ovası, İran ve Ağrı kentinin dört bir tarafını görmek mümkündür. Üstelik Türkiye'nin bu en yüksek dağının üçte birlik kısmı Ağrı şehrinin sınırları içerisine kalır. Ağrı Dağı ayrı bir efsane olmak ile birlikte kentte mutlaka görmeniz gereken yerler arasında ise

  • Öncelikle Osmanlı mimarisinin muhteşemliğini gözler önüne seren Doğubayazıt ilçesi sınırlarındaki İshak Paşa Sarayı görülmelidir. Bir yanda Fars bir yanda Selçuklu mimari çizgileri bulunduran bu saray, dünyadaki ilk kalorifer tesisatı döşenmiş yapıdır.
  • Kentin en önemli tarihi eserlerinden biri de yine Doğubayazıt sınırları içerisinde bulunan ve antik kent özelliğine sahip olarak Urartular zamanından günümüze ulaşmış Doğubayazıt Kalesi olmak ile birlikte mutlaka görülmelidir
  • Yine farklı bir tarihi yapı olarak dik kayalar üzerinde inşa edilmiş ve Karlıca(Şoşik) köy sınırlarında bulunan Şoşik Kalesi görülmelidir. Kalenin zirvesinden muhteşem bir şehir manzarası izlenebilir. Hristiyan medeniyetinin kentte bıraktığı en önemli eserlerden birisi ise Taşteker köyü sınırlarında bulunan Üç Kilise yapısıdır. Kutsal kabul edilen bu yapı birçok kitapta adı geçen bir yere sahiptir.
  • Ağrı Dağı eteklerindeki Nuh'un tepesi ise kutsal kitaplarda dahi adı geçen ve Nuh peygamberin gemisinin durduğu yer olarak kabul edilir.

Ağrı'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Hayvancılığın bereketli ve yoğun bir şekilde sürdürüldüğü Ağrı’da mutfak kültüründe de et yemekleri çok popülerdir. Örneğin, popüler yemeklerden biri olan Abdigör köftesi en önemli örnek olmak üzere ciriş ketesi, haşıl ve hengel gibi yemekler de tadılmalıdır. Ayrıca hasude ve gösteberg et önemli Ağrı lezzetleri arasında yer alır.

Ağrı'da Alışveriş

Kent merkezinde alışveriş için özellikle İsmail Beşikçi Caddesi en popüler konumlardan birisidir. Kentteki en ünlü ürünler arasında ise doğal Ağrı balı çeşitleri ve lezzetli peynirler yer alır. Aynı zamanda Ağrı ziyaretlerinde Doğubayazıt bölgesindeki İran ve Kafkasya halıları ve yöresel Ağrı el dokuması ürünleri satın alınabilir.