Afyon Gezilecek Yerler

Afyon Termallerine Keyifli Bir Yolculuk

Anadolu'nun batısı ile iç bölgelerini birleştiren yüksek rakımlı Afyon kenti ya da termal başkenti olarak Afyonkarahisar, Türkiye'nin marka kentlerinden birisidir. M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan bir geçmişi bulunan bu kent, birçok medeniyetin gelip geçtiği ve kültürünü koruyarak günümüze kadar ulaşmış bir şehir olarak bugün termal turizm alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda kent mermercilik ve gıda alanında da çok önemli bir şöhrete sahiptir.

Afyon'da Gezilecek Yerler Ve Turizm

İç Anadolu'dan Batı Anadolu'ya doğru ayrılan Ege Bölgesi'nin sınır kentlerinden biri olan Afyon, denizden uzak ve dağlık bir bölgede kurulmuştur. Bu nedenle kış mevsiminde hatırı sayılır derecede soğuk ve yazları ise sıcak ve güzel bir iklimi bulunmaktadır. Mayıs ayından itibaren rahatlıkla her bölgesi gezilebilecek Afyon'da turizm açısından da bahsedildiği gibi özellikle termal bölgeler ön plana çıkar. Hatta şehirde konaklama hizmetleri alırken dahi tercih edilebilecek orta sınıftan lüks sınıfa onlarca termal otel yer alır.

Afyon'da gezilecek yerler için özellikle termal hizmetler de alabilmek açısından Çay, Sandıklı ve İhsaniye ilçelerinde farklı tesisleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede medeniyetin izlerini bulabileceğiniz ve doğanın güzelliklerini görebileceğiniz Afyon'da örneğin volkanik kayalar üzerinde kurulmuş bir kent kalıntısı ile birlikte peri bacaları görülebilir. Ayrıca Afyon'da görülebilecek yerler de teker teker incelenebilir.

  • Afyon şehir merkezinde Selçuklu mimarisine sahip ahşap minareler bulunduran Ulu Cami ve sarp kayalıklar üzerinde kurulmuş Afyon kalesi ile şehir kültürünü tanıtan Arkeoloji Müzesi gezilmelidir.
  • Bahsedilen peri bacaları İscehisar peri bacaları olmak ile birlikte Frig Vadisi boyunca keşfedilebilir ve hemen yanı başında da Afyon kaplıcaları görülerdir. Bu kaplıcalar içerisinde de Sandıklı Hüdai Çamur Banyoları, Ömer ılıcası, Gazlıgöl, Heybeli ılıcaları ve Gecek sayılabilir.
  • Şehir merkezinde Hz. Mevlana'nın soyundan gelen Sultan Divan-i tarafından inşa edilmiş ve günümüzde halen aktif Sultan Divan-i'nin Mevlevihane’si yer alır.
  • Afyonkarahisar'ın Türkiye Kurtuluş mücadelesinde büyük bir önemi bulunmak ile birlikte bu kentte görülmesi gereken en önemli noktalardan birisi de Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı olarak anılmalıdır.

Afyon'da Ne Yenilir? Ne Alınır?

Bir Ege Bölgesi kenti olarak Afyon'da Ege Bölgesi mutfağından kısmen farklı ve daha çok et ürünlerinin öne çıktığı yemekler görebilirsiniz. Çünkü Afyon'un en sevilen ve en meşhur lezzeti özellikle Afyon sucuğu olarak bilinir. Kuşbaşı et ile hazırlanan Afyon kebabı ve bulgur ile hazırlanan musakka gibi yemekler de bilinirken, özellikle Afyon bükmesi ve en lezzetli tatlılardan biri olan ekmek kadayıfı mutlaka denenmelidir. Şekerlemeleri ile de çok ünlü bir yere sahip olan bu kentte Afyon lokumu da özel bir yere sahiptir.

Afyon'da Alışveriş

Afyon'un lezzetli yemekleri ile dolu mutfağı yanında dünyaca ünlü ürünleri de bu kente büyük bir anlam katmaktadır. Şehrin ünlü mermer yatakları sayesinde yapabileceğiniz alışverişlerde satranç takımlarından vazolara, hediyelik eşyalardan biblolara ve büro malzemelerine birçok seçenek yer alır. Türkiye'de en iyi haşhaş baharatı ve ebegümeci gibi ürünleri bulabileceğiniz Afyon'da elbette ki dünyaca ünlü sucuklar, Afyon lokum ve Afyon kaymağı satın alınmalıdır. Ayrıca kentte bilhassa Dazkırı ilçesinde İpek kilimler bulabileceğiniz gibi geleneksel olarak halen bakırcılık ve kuyumculuk faaliyetleri de devam etmektedir.