Adıyaman Gezilecek Yerler

Tarih ve Doğayla Buluşma Noktası

Adıyaman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan, tarihi ve doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir şehirdir. Antik çağlarda Kommagene Krallığı'nın başkenti olan Adıyaman ili, Nemrut Dağı Milli Parkı, Arsemia Antik Kenti, Cendere Köprüsü gibi birçok önemli tarihi ve turistik mekana da ev sahipliği yapmaktadır. Kültürel dokusu, tabiat güzellikleri, yöresel mutfağı ve daha birçok özelliği ile Adıyaman ili ülkemizin öne çıkan turistik noktaları arasındadır. Adıyaman ilini ziyaret etmek için yılın en uygun dönemi ilkbahar ve sonbahardır. Yaz aylarında hava oldukça sıcak, kış aylarında ise fazlaca soğuk ve yağışlı olmaktadır. Adıyaman, tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen popüler bir şehirdir. Adıyaman'a yapacağınız yolculukla sayfamızdaki önerileri de dikkate alarak eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Adıyaman'a Ulaşım

Adıyaman'a uçak, otobüs veya tren ile farklı şekillerde ulaşım sağlanabilmektedir. Adıyaman Havalimanı şehir merkezine 18 km mesafede yer almaktadır. Adıyaman havalimanına tarifeli uçak seferleri İstanbul, Ankara gibi güzergahlardan karşılıklı olarak hizmet vermektedir. Havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlayan servisler mevcuttur. Otobüs ile ulaşım tercih edenler için Adıyaman'a Türkiye’nin birçok noktasından direk seferler bulunmaktadır. Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya gibi büyük şehirlere yakın olmasından dolayı elverişli bir konum üzerinde bulunan il, karayolu ulaşımı açısından avantajlıdır. Demiryolu üzerinden Adıyaman'a gitmek için ise Gaziantep'e kadar trenle, oradan otobüs ile Adıyaman'a ulaşabilirsiniz.

Adıyaman Gezilecek Yerler

Nemrut Dağı Milli Parkı: 1987 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı, Kahta ilçesi sınırlarında olup, 2150 mt yüksektedir. Milli Park, Kommagene Krallığı'nın kurucusu I. Antiochos'un anıt mezarı ve heykelleriyle öne çıkmaktadır. Parkta ayrıca kral mezarları, kutsal teraslar ve tapınaklar da bulunmaktadır. Eşsiz manzaraları, Helenistik dönemin izlerini günümüze ulaştıran eserleri ile Nemrut Dağı ülkemizin nadide antik eserlerini barındırmaktadır.

Arsemia Ören Yeri: MÖ 2. yüzyılda Kommagene'lerin atası Arsemez tarafından yaptırılan Arsemia Antik Kenti, "Krallar Vadisi" olarak da bilinmektedir. Kentte Nymphaeum, Kral Mezarları, Tiyatro ve Mithras Tapınağı gibi önemli yapılar bulunmaktadır. Güneye bakan tören yolunda Mitras'ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos ve Herakles’in tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu'da bilinen en büyük Grekçe yazıtı bulunmaktadır. Yazıtın bulunduğu yerden itibaren 158 mt derine inen bir tünel ile yazıtın batısında benzer bir kaya dehlizi mevcuttur. Tepe üzerindeki platformda Mithridathes Callinichos'un anıt mezar tapınağı ve sarayı da görülmektedir.

Cendere Köprüsü: Roma İmparatoru Septimius Severus tarafından MS.1. yüzyılda yaptırılan Cendere Köprüsü, 92 taş sütunun üst üste konulması ile inşa edilmiş, dünyanın en yüksek taş kemer köprülerinden biridir. Köprü, Dicle Nehri'nin kolu olan Cendere Çayı üzerinde yer almakta olup, Adıyaman merkezine 55 km uzaklıktadır.

Perre Antik Kenti: Roma Dönemi'nden kalma antik kent olan Perre, Mezopotamya’da ise Pirin ve Perin olarak bilinen Kommagene Krallığı’nın beş büyük kentinden biridir. Arkeolojik incelemelerle Antik Dönem'de hem dinsel hem de jeopolitik öneme sahip bir kent olduğu belirlenen ören yeri, stadyum, tiyatro, agora ve hamam gibi birçok yapıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Antik Roma eserlerinde suyunun güzelliğinden bahsedilmekte, kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığından söz edilmektedir. Bahsi geçen suyun aktığı Roma Çeşmesi halen kullanılmaktadır. Paleolitik Çağ'dan kalma bir mağara olan Pirin Mağaraları ise, Türkiye'deki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Mağarada duvar resimleri ve insan kalıntılarına rastlanmıştır.

Karakuş Tümülüsü: Kommagene Krallığı'nın kraliyet mezarı olan Karakuş Tümülüsü, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunmaktadır. Karakuş Tümülüsü Kahta ilçesinde yer alan Kommagene Krallık Aile kadınlarının anıt mezarlarıdır. Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki tümülüsün güneyinde dikili sütun üzerindeki kartal heykelinden dolayı yerel halk tarafından 'karakuş' olarak anılmaktadır. Tümülüsün batısında ise Kral I. Antiochos’un oğlu Kral II. Mithridates’in kız kardeşi Laodike ile tokalaştığı bir kabartma yer almaktadır. Sütun üzerinde bulunan kitabeye istinaden anıt mezarın Kral Antiochos’un eşi İsias, kızı Antiochis ve torunu Aka’ya ait olduğu saptanmıştır.

Kahta Kalesi: Kahta ilçesinde bulunan Kahta Kalesi, şehrin panoramik manzarasını karşılamaktadır. Ortaçağ izleri taşıyan fakat daha eski olduğu saptanan yapı, Yeni Kale olarak da bilinmektedir. Adıyaman'a 60 km mesafededir. Kale içinde su depoları, hamam, ibadethane ve Kahta çayına inen gizli bir suyolu yer almaktadır. Kaledeki kitabelere göre kalenin Memluk sultanlarından Kalaun, Eşref Halil ve Nasır Mehmet tarafından onarıldığı anlaşılmaktadır.

Gölbaşı Gölü: Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan Gölbaşı Gölü, yöre halkı açısından piknik ve kamp yapmak için ideal bir mesire yeridir. Gölün etrafında gezi alanları ile restoranlar da yer almaktadır.

Atatürk Baraj Gölü: Türkiye'nin en büyük baraj göllerinden biri olan Atatürk Baraj Gölü, balık tutmak ve su sporları yapmak için ideal bir yerdir. Etrafında piknik alanları, restoran ve kafeler mevcuttur.

Adıyaman'da Nerede Kalınır?

Adıyaman'da her bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Şehir merkezinde ekonomik fiyatlarla hizmet veren birçok motel, pansiyon ve apart otel bulunmaktadır. Nemrut Dağı Milli Parkı'nı ziyaret etmeyi düşünen misafirler için ise park alanındaki bungalovlarda rahat ve konforlu bir şekilde konaklayabilirsiniz.

Adıyaman'da Ne Yenir?

Adıyaman'ın yöresel mutfağına ait öne çıkan lezzetler arasında kavurmalı hitap, semsek, patlıcan çorbası, kuruluk dolması, çiğ köfte, içli köfte, Adıyaman tavası, parmak kebap ve karıştırmalı pilav yer almaktadır. Şehirde ayrıca birçok kebapçı ve pideci de bulunmaktadır.

Adıyaman'dan Ne Alınır?

Adıyaman'ı ziyaret eden yerli ve yabancı misafirler genellikle pestil, cevizli sucuk, yöresel gümüş takılar, bakır ürünler, el dokuması halılar, cicim heybe, Nemrut heykelcikleri, magnetler ve organik sabunlar satın almaktadır.