Adana Gezilecek Yerler

Adana’da Gezilmesi Gereken Tarihi Yerler, Meşhur Yemekleri ve Konaklama Fırsatları

Sayısız ve büyüleyici tarihi mekanlarıyla Adana, her yıl binlerce yabancı ve yerli turiste ev sahipliği yapıyor. Adana’da gezilmesi gereken tarihi yerler arasında, kendinizi geçmişin kucağında bulacak ve onlarca medeniyetin izlerine tanık olacaksınız. Özellikle de Şahmeran (yarı insan yarı yılan) Kalesini ziyaret ederken kendinizi çok değişik duygularda bulacaksınız. İşte gezi ve seyahat severlerin Adana’da gezmesi ve görmesi gereken tarihi ve büyüleyici yerleri, bu yazımızın içerisinde yer verdik.

Adana’ya Nasıl Gidilir?

İstanbula 936, Ankara’ya ise 488 kilometre uzaklıkta yer alan Adana, hem karayolu hem de hava yolu ulaşımının gelişmiş olmasından dolayı kolay ve hızlı bir şekilde seyahat gerçekleştirebilirsiniz.

Adana’ya Türkiye’nin her ilinden gelen otobüs firmaları bulunur. Ve adana’nın otobüs terminalinin merkeze uzaklığı 5 kilometredir. Ayrıca havalimanı'ndan merkeze 5 kilometre uzaklıktadır. Ancak Türkiye’nin tüm illeri değil de, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler ile doğrudan uçuş rotası bulunur. Adana’nın hem otobüs terminalinde hem de havaalanından, merkeze giden dolmuşlar ve sarı taksiler bulunur.

adana kebap

Adana’nın Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Adana’da meşhur yemekler denince akla ilk, Adana kebabı gelir. Türkiye'nin dört bir köşesine adını duyuran Adana, tarihi yerleri kadar kebabı da ses getirmiştir. Adana meşhur yemek listesini de sizler için şu şekilde hazırladık;

  • Adana Kebabı
  • Acılı Ezme
  • Analı Kızlı
  • Bici Bici
  • Halka Tatlısı
  • Hayır Çorbası
  • İşkembe Dolması
  • İçli Köfte
  • Sarımsaklı Köfte
  • Sıkma

Adana’da Konaklama Fırsatları

Adana, 2.261.228 Nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık şehirleri arasında 6. Sırada yer alır. Tarihi yerler ve doğal güzellikler bakımından zengin bir şehir olduğu için her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Tarihi mekanların çok olması ve her yıl trust akınlarının yaşanması, Adana’da daha fazla konaklamaya ihtiyaç duyulmuştur. Son zamanlarda yapılan konutlar, hem yerli halk hem de turistik amaçla gelen ziyaretçiler için yetmektedir.

Adana’da konaklama fırsatları için uygun ve kaliteli otel ve apartlar;

  • Adana Saray Otel (222 TL)
  • Kristal Otel Adana (176 TL)
  • İbis Adana (234 TL)
  • Golden Deluxe Hotel
  • Saydam Otel (119 TL)
  • Sürmeli Adana Otel (276 TL)
  • Sedef Hotel (270 TL)
  • Adana Hostel 1 (120 TL)
  • Adana Erten Otel (300 TL)
  • Çukurova Park Otel (277 TL)
  • Adana Masel Hotel (399 TL)
  • Grand Adanus Hotel (161 TL)
  • Anemon Adana Otel (366 TL)
  • Golden Lake Hotel (264 TL)
Yukarıda verilen oteller, her mevsim 7/24 hizmet sunmaktadır. Ayrıca yukarıda oteller ile birlikte verilen ücretler, geceliktir.

Adana’da Gezilmesi Gereken 5 Tarihi Mekan

Tarih kokan yapıları ve büyüleyici yerleri ile Adana’da gezilmesi gereken tarihi mekanlar listesi;

adana taş köprü

Taş Köprü

Eski adıyla Justinianus Köprüsü olarak bilinen Taş Köprü, Adana Seyhan Nehri üzerinde yer almakta ve şehri ikiye ayırarak büyüleyici bir izlenim bırakmaktadır. Adana Taş Köprü, ne zaman ve nerede yapıldığı hakkındaki bilgiler, Adana Müzesinde bulunan taş tabletler üzerinde detaylı bir şekilde yazılıdır. Tablet üzerinde ki bilgiler, Taş Köprü’nün Mimar Auxentios tarafından, 4. yüzyılda yapıldığını açıklıyor.

319 metre uzunluğu ve 13 metre yüksekliği bulunan Taş Köprü, dünyada kullanılan en eski köprü olduğu için her yıl binlerce yabancı ve yerli turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca 2000 yılında Taş Köprü, araç trafiğine kapatılmıştır.

şahmeran kalesi

YılanKale ( Şahmeran Kalesi)

11. yüzyılda Haçlılar tarafından inşaa edilen kale, Adana il sınırları içinde yer almakta ve Adana’ya 30 kilometre uzaklıktadır. İnşasından beri birçok medeniyeti içerisinde barındıran Yılankale, Adana’ya büyüleyici bir izlenim bırakıyor.

Hem tarihi yapısı hem de mitolojik tartışmaları ile Adana’da gezilmesi gereken tarihi yerler listesinde yer alan bu kale, yılanların şahı olan Şahmeran ( yarı insan yarı yılan) hikayesine de ev sahipliği yapmıştır. Ve yılanların Şahı olan Şahmeran'ın yaşadığı kaleyi her yıl milyonlarca yabancı ve yerli turist ziyaret ediyor.

Yılankale, diğer yakın kaleleri görüş alanına almak için yüksek bir ova üzerinde yer alır. Ayrıca bir kale görünümü veren Yılankale’nin içerisinde 3 kale bulunmaktadır. YılanKalenin bu adı, nereden aldığı hakkında da kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kimisi kale duvarlarının yılan kıvrımlarına benzetildiği için, kimisi kale içinde zehirli yılanların eğitildiği için bu ismi aldığını söylemektedir. Ancak halk arasında bu kalenin, yarı insan yarı yılan olan Şahmeran'ın yaşadığı ve tüm yılanları kontrol ettiğinden dolayı bu ismi aldığı söylenmektedir.

anavarza kalesi

Anavarza Kalesi ve Antik Kent

Yenilmez Şehir adıyla da bilinen Antik Kent, sırasıyla Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı Devletine ev sahipliği yapmıştır. adana’nın Kozan ilçesinde yer alan Adana Anavarza Kalesi ve Antik Kent, birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için tarih ve medeniyet kokan bir yer haline gelmiştir.

Anavarza Antik Kent, 1143 dönümlük bir alanı kapsamakta ve içerisinde; sütunlu yol, hamam, surlar, tiyatro, stadyum, kaya mezarları, su yolları, ambarlar ve mozaikler bulunur. Kent içindeki büyüleyici tarihi yapılar her yıl yüz binlerce tarih seven gezginlerin ziyaretine neden olmaktadır.

Anavarza Kalesi, Roma İmparatorluğu Caracalla tarafından şenlikler ve olimpiyatlar düzenlenmiş ve kente ‘Metropolis’ unvanını vermiştir. Olimpiyatlarda ise paraların üzerine Metropolis damgasını vurmuştur. Roma döneminde depremler sonucunda 4 defa yıkılan Anavarza Kalesi, Lustinianus tarafından inşa edilmiş ve günümüzde halen tarihi yapısını korumak ve ziyaretçilere açıktır.

şar antik kenti

Şar Antik Kenti

Adana il sınırı içinde yer alan şar Antik kenti, Adana Tufanbeyli ilçesinde Kayseri sınırı yakınındadır. Hitit Kralları, Şar Antik Kentini Klikyalıların dini ayin merkezi olarak kullanırlardı. Bu antik kent; Kiznuwatna, Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı Devletine ev sahipliği yapmıştır. Ancak günümüze daha çok Roma İmparatorluğu döneminde yapılan eserler günümüze ulaşmıştır.

Roma Döneminden günümüze ulaşan Açık Hava Tiyatrosunun yarısı halen toprak altındadır. Bizans kalesinin, 6 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde olan ve en önemli anıtsal kapısı olan Alakapı, Şar Antik kentin en önemli eserleri arasındadır. Anıtsal mezarlar ve eski taş duvarlar ile her yıl sayısız turist çeken Şar Antik Kent, Adana’da gezilmesi gereken tarihi yerler arasında yer almıştır. Tüm gezi ve tarih seven kişilerin mutlaka görmesi gerekir.

5. Karataş Magarsus Antik Kenti

Helenistik döneme ait kalıntılar bulunan Karataş Magarsus Antik Kentinde, Osmanlı Devletine de ait iki tane eser bulunmaktadır. Helenistik döneme ait eserler; Anfi Tiyatro ve Athena Tapınakları, Osmanlı Devletine ise; Han ve Menzil bulunmaktadır. Binlerce yıllık bir geçmişi olan Karataş Antik Kenti, Adana merkeze 49 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Adana’ya gelen turistler, bu antik kenti ziyaret etmeden, gezi ve seyahatlerinin tamamlandığına inanmamaktadır. İnanmamakta haklıdırlar. Çünkü Adana’da gezilmesi gereken tarihi yerler arasında Karataş Magarsus Antik Kenti de yer almaktadır.

Sonuç olarak Adana, geçmişten günümüze değin birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Her medeniyetten günümüze tarihi eserler kalmıştır. Adana’da tarihi yapılar gezildiğinde insan, kendisini geçmişte ve farklı farklı medeniyetlerde hissetmektedir.